Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita kleka: Biljka koja dolazi gdje lijekovi ne mogu

kleka smreka
Kleka bobice

Ljekovitost biljke kleke danas je na žalost sve manje poznata, no kroz povijest je itekako dokazala svoja ljekovita svojstva. Kleka se i danas koristi kao prirodni lijek, doduše nešto rjeđe, zbog čega i koristimo priliku da predstavimo ovu nadasve ljekovitu i jako vrijednu biljku.

Od davnina se kleka u narodima koristila kao prirodni lijek protiv zastoja mokraće, za dezinfekciju mokraćnih organa, poboljšavanje probave, bolje iskašljavanje te protiv raznih bolesti želuca.

Također, kleka se pokazala dobrom u liječenju mnogih drugih bolesti, i za vanjsku i za unutarnju upotrebu. Koristi se kleka kao lijek za vodenu bolest, protiv kašlja, nazeba, astme, za stomačne probleme i druge zdravstvene tegobe.

Za vanjsku upotrebu koristi se jaka rakija klekovača. Najčešće se koristi u obliku obloga protiv nazeba, glavobolje, reumatizma i sličnih tegoba, te kao prirodno sredstvo za dezinfekciju i ubrzavanje cirkulacije. Prirodni lijek od kleke nije samo jedan. Pročitajte kako se kleka koristi u alternativnoj medicini.

U nastavku ćemo spomenuti neke ljekovite primjene kleke

Saznajte kako se kleka koristi i kada, što sve možete liječiti i na koji način se primjenjuju kure sa klekom.

Kleka je prirodni lijek protiv grčeva

Ako imate problema sa grčevima, kleka vam može biti od pomoći. Pripremite sebi prirodni lijek od kleke, na način kako ćemo sada napisati:

Uzmite jednu jušnu žlicu mješavine jednakih dijelova kleke, hajdučke trave, pelena i kamilice. Mješavinu ljekovitog bilja zalijte sa 2 dl proključale vode i pustite da stoji 5-10 minuta. Nakon toga procijedite i pijte dobiveni čaj bez šećera. Ovaj čaj će pomoći protiv grčeva koji se javljaju.

Dobra je i za glavobolju

Kleka može poslužiti kao prirodni lijek za glavobolju. Dovoljno je da sitno usitnite bobice kleke i stavite ih na maramicu. Prislonite maramicu (zajedno sa bobicama) na čelo, i sačekajte da oblog počne djelovati. Glavobolja će uskoro nestati.

Kleka kao lijek za jetra i želudac, te vodenu bolest i živce

Ujutro, na prazan stomak uzmite par bobica kleke i dobro ih sažvačite, pa na kraju progutajte. Na taj način pojedite oko 5 bobica kleke. Nakon toga nemojte ništa jesti sljedećih sat vremena.

Tijekom dana popijte nekoliko šalica čaja od plodova kleke.

Čaj pripremite na ovaj način: Uzmite jednu šaku zrelih plodova kleke, usitnite ih prelijte 1 litrom ključale vode. Ostavite da stoji 10-15 minuta, procijedite i pijte.

Kleka je prirodni lijek protiv dijabetesa

Da bi liječili dijabetes pomoću kleke potrebno je napraviti sok od kleke. Sok treba pripremiti sa što manje šećera, a što više vode. Ako ne znate napraviti sok, onda si pripremite čaj od kleke, i pijte ga nezaslađenog, 2 puta na dan, u periodu od par dana. Sigurno ćete osjetiti opće poboljšanje organizma.

Kleka vraća apetit

Ako nemate apetita, iskoristite kompot od plodova kleke. Kompot se priprema na isti način kao i svaki drugi kompot, sa dodatkom šećera. Kompot trebate jesti svaki dan, dok se ne pojavi normalna želja za hranom.

Napomena: Kada je upotreba kleke u pitanju treba biti oprezan. Naime, pretjerana upotreba kleke može dovesti do oštećenja bubrega.

U nastavku ćemo napisati još neke recepte od kleke

Od kleke se pravi sirup koji je jako dobar za liječenje dišnih organa.

Sastojci:

  • 500 g bobica kleke
  • 3 litre vode
  • med

Priprema sirupa: kleku trebate kratko prokuhati u vodi. Nakon toga zgnječite plodove, pa još jednom prokuhajte. Ako je potrebno, dodajte vode da se bolje bobice prokuhaju. Prokuhanu masu protisnite kroz cjediljku, i kada se ohladi dodajte med, tek toliko meda da dobijete sirup.

Sirup koji ste dobili pretočite u staklenke sa širokim grlom.

Uputa za uporabu: Djeca mogu uzimati 3 puta po 1 čajnu žličicu, sat prije obroka. Starije osobe uzimaju po 2 čajne žličice, sat prije obroka, 3 puta dnevno.

Recept za ljekoviti čaj koji liječi tuberkulozu pluća i jača želudac

Recept: Uzmite 1 čajnu žličicu zgnječenih plodova kleke, i 2 dl vode. Borovice (kleku) prelijte kipućom vodom, poklopite i pustite da odstoji 15 minuta. Nakon toga procijedite i možete piti čaj.

Uputa za uporabu: Pijte čaj u slučaju svih spomenutih oboljenja, 3 puta dnevno po jednu šalicu, prije jela.

Tinktura od bobica kleke

Tinktura od kleke pomoći će kod gore spomenutih oboljenja

Recept: Uzmite 2-3 šake zdrobljenih plodova borovice, pa ih namočite u 7 dl konjaka ili domaće rakije. Pustite bobice da stoje namočene 3 tjedna, a bocu svakodnevno protresite. Nakon toga procijedite i dobili ste tinkturu.

Uputa za uporabu: Uzimajte tinkturu 1-2 puta tjedno po 15-20 kapi na kocki šećera ili sa vodom, čajem ili sokom. Tinktura će dobro doći u liječenju svih spomenutih oboljenja. Ova ljekovita tinktura od kleke je dobra i za masažu.

Kura liječenja sa bobicama kleke

Za sva spomenuta oboljenja u tekstu iznad, možete iskušati ovu kuru liječenja.

Prvi dan žvačite jedan plod borovice, pa onda 2. dan dva, 3. dan tri, 4. dan četiri, 5. dan pet i tako svaki dan jednu više sve dok ne dođete do 16. dana, kad uzimate 1 bobicu manje, to jest 14 pa 17. dan 13 i tako sve do jedne bobice.

Bobice uzimate tako da ih dobro sažvačete, i gutate slinu (sa sokom), a koštice ispljunite. Što bolje sažvačete bobice pojačali ste njihov učinak.

Ova je kura namijenjena za pročišćavanje krvi, pogotovo kod osoba koje imaju povećane vrijednosti mokraćne kiseline i masnoće u krvi. Ako ste zdravi, preventivno možete uzimati do osam bobica, za jačanje imuniteta i za što bolje zdravlje općenito.

Za kraj napomena: Ako imate problema sa zdravljem bubrega, izbjegavajte koristiti kleku.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...