Postoji preko 200 vrsta bokvice ili kako je još nazivamo trputac, žilovlak ili konjska rebra. Bokvica je stoljećima poznata kao lijek. Mi se najčešće susrećemo sa vrstom bokvice čiji su listovi plosnati i široki, zašiljeni na vrhovima, cvjetići su maleni i nanizani kao pletenica i oprašuju se putem vjetra. Plod ove biljke je dvosjemeni, a to znači da imamo mušku i žensku, a razlikuju se po širini listova. Muška bokvica ima uske listove, a ženska široke.
Biljka je široko rasprostranjena, te je nalazimo je po naseljima, dvorištima, po puteljcima, livadama, pašnjacima i šumama.
Bokvica ima specifičan opori okus, a miris je aromatičan. Vrlo je ljekovita biljka, a pogotovo ako je koristimo svježu u salati. Ali treba napomenuti da bokvica dosta ljekovitih svojstava i u kuhanim jelima.
Bokvica
Ljekovita svojstva bokvice
Ova biljka ima dosta rasprostranjenu primjenu. Koristi se kao hrana, za salate, kao dodatak namazima, kao čaj i sirup, ali je najpoznatija kao mali ljekoviti saveznik. Bokvica ima iznimna ljekovita svojstva iako je krhkog izgleda.
List bokvice sadrži tanin, pektin, limunovu kiselinu, fitoncide protiv bakterija i vitamin C u velikim količinama.
Ljekovita svojstva bokvice su:
- Pomaže kod zarastanja rana, ogrebotina, porezotina i oštećenja kože
- Djeluje protuupalno na kožu i sluznicu
- Djeluje protiv lišajeva i uboda insekata
- Čisti krv, želudac i pluća
- Olakšava iskašljavanje sluzi
- Smanjuje često mokrenje
- Pozitivno djeluje na probavne organe
- Pomaže kod čireva na koži i želucu
- Pomaže kod zarastanja žuljeva
- Ublažava kašalj
- Koristi se kod svih problema dišnih puteva od kašlja do tuberkuloze pluća i astme
- Osnažuje bubrege i pluća
- Preporučuje se kod tromboze
Bokvica kao lijek pomaže kod raznih bolesti. Ako vas boli uho tada u uho nakapajte nekoliko kapi soka od bokvice. Ako imate zagnojen nokat zgnječite nekoliko listova i stavite na nokat, vidjet ćete pozitivne rezultate već za dan ili dva.
Svi dijelovi bokvice se koriste i imaju ljekovita svojstva. najviše ipak koristimo lišće koje se sabire u vrijeme cvjetanja biljke. Treba napomenuti da je važno da listovi izgledaju svježe, da su zdravi i neoštećeni.
Bokvica je od davnina poznata kao lišće koje se stavlja na rane i pod zavoj. Postoji više načina primjene bokvice. Kod ogrebotina i ostalih oštećenja kože svježe listove mrvimo među rukama i stavljamo na ranu. Kod guše dodamo prstohvat soli u tako smrvljene listove i stavimo oko vrata.
Bolne žuljeve liječimo tako da lišće bokvice stavimo unutar obuće. Sirup koji se priprema od bokvice koristi se za čišćenje krvi i oslobađanje organizma od štetnih tvari, čaj sprečava nastanak kamenca, ubrzava krvotok i ima mnoge, već nabrojene, blagotvorne učinke.
Ljekovitost bokvice koristi se i u kozmetičke svrhe. Naime bokvica uklanja akne i gnojne prištiće s kože te čisti ostatke nakupljenih nečistoća u porama. Bokvica kao lijek ima mnogobrojne primjene.
Prirodni recepti od bokvice
- Sok za bolju probavu
Svježi sok od listova bokvice koristan je za liječenje upale na želucu i crijevu. Jedna žlica dnevno ovog soka ukloniti će vaše tegobe. Sok pripremite tako da biljku prvo dobro operete te je zatim sitno narežete i iscijedite u sokovniku. Ovako dobiveni sok pomiješajte s medom i uzimajte ga tri puta na dan po jednu žlicu. Ovaj sok možete koristiti i kao oblog bez meda koji će vam pomoći kod glavobolja.
- Oblog od bokvice
Ovaj se oblog koristi kod zacjeljivanja rana i za uklanjanje čireva. Oblog napravite tako da operete bokvicu i sitno nasjeckajte listove koje stavljate na ranu.
- Lijek od bokvice za ubod insekata
Oblog od svježeg soka bokvice pomoći će vam kod uboda pčela, osa ili komarca.
- Lijek za jačanje organizma
300 grama svježih listova bokvice operite, osušite i sameljite te dodajte u 1 kilogram domaćeg meda. Uzmite žlicu ovog lijeka prije svakog obroka.
- Čaj od bokvice
Žličicu punu lišća prelijemo sa 2,5 dl kipuće vode te ostavimo da odstoji 10 minuta. Čaj se pije dok je još topao
- Sirup od bokvice
Cijele listove operemo i osušimo, zatim sameljemo i iscijedimo sok. u 1 litru soka dodamo 2 kilograma šećera i kuhamo 10 do 12 minuta. Ovako pripremljen sirup konzumira se prije obroka. Sirup se nakon upotrebe drži u hladnjaku.
- Krema od bokvice
15-20 grama svježe iscijeđenog soka od bokvice pomiješamo sa 10-15 grama masne kreme. U to se dodaje par kapi ružinog ulja i žličica nevenove masti te se sve dobro izmiješa. Ovakva se krema koristi kod akni i gnojnih prištića.