Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka Arnika – Što sve liječi ova biljka i kako se primjenjuje u liječenju?

arnika biljka
Foto: Pixabay / Arnika

Arnika je ljekovita biljka koju poznajemo i kao brđanka ili moravska gorska. Latinsko ime za arniku je Arnica montana.

Arnika raste na vlažnim planinskim livadama, a ponegdje se može naći i u šumi. Podzemni dio je debeo i valjkast. Iz njega izraste slabo razgranata stabljika visoka do 50 cm s jednom ili tri cvjetne glavice, zlatnožute boje, smještene pojedinačno na vrhu stabljike. Ugodnog je mirisa, a cvate od lipnja do kolovoza, te ima specifično smolasti miris.

Izgled biljke

Listovi su smješteni pri dnu i dugoljasto-jajastog su oblika. Gore na stabljici znatno su manji i uži. Čitava je biljka pokrivena kratkim dlakama.

U proljeće i jesen sakuplja se podanak, a donji listovi prije nego biljka procvate. Cvjetovi se beru bez ovojnih listova i čaške kad se posve razviju (srpanj-kolovoz). Cvjetovi se moraju sušiti na umjetnoj toplini i pohraniti u metalne kutije.

Upotreba u narodnoj medicini

Arnika uglavnom ima vanjsku primjenu. Posljednjih se godina, kroz istraživanja, došlo do zaključka da je najviše izraženo djelovanje kelenalina i njegovim derivatima, koji djeluju snažno protuupalno i antiseptički. Istodobno zbog analeptičnog učinka potiču rad dišnih organa, srca i krvotoka.

U djelovanju ih podržavaju i flavoni. Zbog takva djelovanja brđanku koristimo kod rana od udaraca, kontuzija, uganuća, iščašenja i ostalih posljedica ozljeda i nesreća.

U narodnoj medicini, arnika se najčešće koristi ako je riječ o površinskim upalama vena i kod tromboza, reumatskih tegoba, bolesti mišića i zglobova, uboda insekata i upala sluznica, osobito usta i ždrijela.

Brđanka se iznutra koristi u obliku gotovih pripravaka, poput tonika za srce i krvotok. Unutarnja primjena kod bolesti želuca, koja je poznata u narodnoj medicini, danas je sporna i izrazito nepreporučljiva.

Kelenalinski derivati u većim količinama djeluju toksično na srce i uzrokuju alergije. I kod vanjske primjene moguć je nastanak alergija. Kod prvih znakova crvenila i kožnih osipa prestajemo s liječenjem i više ne koristimo brđanku.

Svakako vam preporučujemo da arniku kao lijek koristite isključivo uz dogovor sa vašim liječnikom ili stručnjakom alternativne medicine, a nikako na svoju ruku.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...