Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Aniš – Kako se koristi u alternativnoj medicini?

Aniš je ljekovita biljka iz obitelji Umbelliferae. Latinsko ime za Aniš je Pimpinella anisum, dok je među liječnicima poznat i kao Fructus anisi.

Uzgaja se na vapnenom tlu, na zaštićenim sunčanim mjestima vrtova.

To je jednogodišnja, zeljasta, oko 1 m visoka, uspravna, tanka, valjkasta i šuplja stabljika, prilično razgranjena i pahljuasto dlakava. Donji su listovi okruglasti, na dugim peteljkama i krupno nazubljeni, srednji dvostruko perasti, a gornji uski, kopljasti i triput razdijeljeni. Sitni bijeli cvjetovi čine štitaste cvatove. Pojedini cvijet ima 5 latica, 5 prašnika i nisku plodnicu, u sredini uzdužno pregrađenu, pa je i stoga plod uzdužno podijeljen na dvoje. Plodovi su kalavci s gustim prilegnutim dlakama. Sivo-zelene su boje, spljošteni, puni masnog eteričnog ulja, ugodna mirisa i okusa, sličnog komoraču ili kuminu.

Oprez! Sjeme je vrlo slično otrovnom sjemenu kukute ili trubeljike.

Aniš u sebi sadrži: Željezo, 1,5-4% eteričnog ulja, oko 10% masnih ulja te 20% bjelančevina i šećera. Anišovo ulje ima 80-90% anetola, zatim estragola, anizaldehida i anišove kiseline.

Na zraku i svjetlu anišovo se ulje kvari i postaje otrovno. Zato ga treba držati na hladnom i tamnom mjestu, u boci od žutog, stakla s brušenim staklenim čepom.

Cvate u srpnju i kolovozu, a suhi i zreli plodovi beru se u rujnu i suše na zračnom mjestu, uz često prevrtanje. Plodove, koji se obiru po dvaput u sezoni, treba očistiti od peteljki i odmah osušiti, jer inače pocrne, dobiju neugodan miris i moraju se baciti.

Kako djeluje Aniš?

Ljekovitost ove biljke ponajprije dolazi iz njegovog eteričnog ulja. Ulje aniša ima povoljan utjecaj na dišne organe, mušku potenciju, centralni živčani sustav, otklanja nesanicu, podstiče cirkulaciju, jača srce i želudac. Blagotvorno djeluje i na ženske hormone tako da regulira neurednu menstruaciju.

Anis je jedan od najčešće upotrebljavanih sastojaka raznovrsnih čajeva protiv nadimanja. Nalazi se u mnogim čajnim mješavinama za kašalj i bronhijalnu astmu. Čaj od anisa dobro će doći i dojiljama jer pospješuje lučenje mlijeka.

U kuhinji i u ljekovite svrhe upotrebljavaju se sjemenke anisa koje mogu biti cijele, izgnječene ili samljevene.

Za pripremu čaja najbolje je prethodno malo nagnječiti sjemenke pa ih preliti kipućom vodom. Na 2 dl vode obično ide oko pola malene žličice anisa. Nakon toga potrebno je sačekati 15-tak minuta, procijediti i piti dok je čaj topao.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...