Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Abdovina – Kako se koristi u liječenju u narodnoj medicini?

abdovina
Foto: Pixabay / Abdovina

Narodni naziv Abdovina odnosi se na biljku iz obitelji Caprifoliaceae, poznatu pod latinskim imenom Sambucus ebulus L. Jako ljekovita biljka, pa pročitajte malo o njoj. Donosimo i par načina primjene u liječenju.

Biljku nalazimo na vlažnim mjestima, uz putove, vrtove, na rubu šuma i šumskih čistina a opisati je možemo kao korov neugodna mirisa.

Opis biljke: Abdovina je jednogodišnja, zeljasta, 1-2 m visoka biljka, velikih nasuprotnih listova sličnih bazgi, perastih, sitno nazubljenih. Bijeli ili ružičasti cvjetovi razmješteni su na vrhovima grana kao štitovi. Imaju po 5 latica i 5 prašnika iznad niske plodnice. Neugodno mirišu. Biljka je gorkog okusa. Plod je mala, okrugla, crna boba.

Biljka u sebi sadrži: U cijeloj biljci ima eteričnih ulja, gorkih tvari i nekih šećera. U korijenu ima gorkih tvari i cijanogenetskih heterozida, a u plodu jabučne, vinske i valerijanove kiseline, pektina, tanina i antocijana koji mu daje plavu boju.

Abdovina cvate u srpnju i kolovozu. Lišće i bobe ubiru se u rujnu i listopadu, a korijen u listopadu i u proljeće. Plod je kiselo-sladak i sluzav. Obično se upotrebljavaju lišće, plod i korijen.

Evo par recepata za prirodne lijekove od abdovine

Cvijet biljke, čim procvate, skuhate kao čaj za pospješivanje mokrenja, smirivanje živaca, protiv kašlja i promuklosti.

Ako patite od reume uzmite pola kilograma usitnjenog korijena i kuhajte ga 2 sata u 5 litara vode. U toplom odvaru koji ste dobili namačite udove oboljeli od reume. Da bi pospješili proces ozdravljenja, možete istodobno piti gore spomenuti čaj 2-3 šalice na dan.

Evo jedan prirodni lijek za čišćenje krvi – Sakupite zrele bobe abdovine i zgnječite ih. Pustite ih da stoje 3-4 dana, da uzavru, pa nakon toga kada se otopina razbistri, dodatno je procijedite, zasladite medom i pijte triput na dan po 1 žlicu prije jela, u proljeće i jesen, kroz 4 tjedna.

Svi dijelovi ove biljke, kad se piju kao čaj, odvar ili alkoholatura, dovest će do čišćenja, mokrenja i znojenja, pa tako iz našeg tijela izlaze nečistoće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...