Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka – Abdovina – Kako se koristi u liječenju u narodnoj medicini?

abdovina
Foto: Pixabay / Abdovina

Narodni naziv Abdovina odnosi se na biljku iz obitelji Caprifoliaceae, poznatu pod latinskim imenom Sambucus ebulus L. Jako ljekovita biljka, pa pročitajte malo o njoj. Donosimo i par načina primjene u liječenju.

Biljku nalazimo na vlažnim mjestima, uz putove, vrtove, na rubu šuma i šumskih čistina a opisati je možemo kao korov neugodna mirisa.

Opis biljke: Abdovina je jednogodišnja, zeljasta, 1-2 m visoka biljka, velikih nasuprotnih listova sličnih bazgi, perastih, sitno nazubljenih. Bijeli ili ružičasti cvjetovi razmješteni su na vrhovima grana kao štitovi. Imaju po 5 latica i 5 prašnika iznad niske plodnice. Neugodno mirišu. Biljka je gorkog okusa. Plod je mala, okrugla, crna boba.

Biljka u sebi sadrži: U cijeloj biljci ima eteričnih ulja, gorkih tvari i nekih šećera. U korijenu ima gorkih tvari i cijanogenetskih heterozida, a u plodu jabučne, vinske i valerijanove kiseline, pektina, tanina i antocijana koji mu daje plavu boju.

Abdovina cvate u srpnju i kolovozu. Lišće i bobe ubiru se u rujnu i listopadu, a korijen u listopadu i u proljeće. Plod je kiselo-sladak i sluzav. Obično se upotrebljavaju lišće, plod i korijen.

Evo par recepata za prirodne lijekove od abdovine

Cvijet biljke, čim procvate, skuhate kao čaj za pospješivanje mokrenja, smirivanje živaca, protiv kašlja i promuklosti.

Ako patite od reume uzmite pola kilograma usitnjenog korijena i kuhajte ga 2 sata u 5 litara vode. U toplom odvaru koji ste dobili namačite udove oboljeli od reume. Da bi pospješili proces ozdravljenja, možete istodobno piti gore spomenuti čaj 2-3 šalice na dan.

Evo jedan prirodni lijek za čišćenje krvi – Sakupite zrele bobe abdovine i zgnječite ih. Pustite ih da stoje 3-4 dana, da uzavru, pa nakon toga kada se otopina razbistri, dodatno je procijedite, zasladite medom i pijte triput na dan po 1 žlicu prije jela, u proljeće i jesen, kroz 4 tjedna.

Svi dijelovi ove biljke, kad se piju kao čaj, odvar ili alkoholatura, dovest će do čišćenja, mokrenja i znojenja, pa tako iz našeg tijela izlaze nečistoće.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...