Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ljekovita biljka Abdovina ili bujad – Odličan prirodni lijek za izmokravanje

Ova ljekovita biljka poznata nam je kao bujad, obad, abda ili kako naslov kaže abdovina. Latinsko ime za abdovinu je Sambucus ebulus L.

Abdovina raste na šumskim čistinama, uz putove i živice, a može narasti i do 2 metra u visinu. Abda je jako slična bazgi (zovi). Listovi biljke su kopljasti, nazubljeni i rasperani. Abdovina cvate od mjeseca srpnja do konca kolovoza bijelim cvjetovima, koji znaju biti ispod ružičasti, a nalaze se na vrhu grana (na kraju tankih šiba). Cijela je biljka gorkog ukusa i odvratnog mirisa. Raste u velikom broju primjeraka. Cvjetovi mirišu po bademu.

U ljekovite svrhe od ove se biljke upotrebljavaju listovi, zreo plod i korijen. Zrele bobe abdovine su crne boje i odbojnog gorko-slatka okusa.

Plod i list se sakuplja u rujnu, korijen u proljeće i kasnu jesen. Narod koristi abdovinu za bolje znojenje i izlučivanje mokraće. Cvijet, koji se bere čim procvate, se koristi za lučenje mokraće, liječi organe za disanje, promuklost, kašalj i umiruje živce. Inače abdovina u svemu može da zamijeni bazgu.

Od abdovine možete sami pripremiti lijek. Uzmite cvijet čim procvate, pa od njega skuhajte ljekoviti čaj koji je jako dobar za izmokravanje, smirivanje živaca, djeluje dobro protiv kašlja i promuklosti. Pola kilograma usitnjenog korijena kuha se 2 sata u 5 l vode. U tom toplom odvaru namaču udove oboljeli od reume. Neki istodobno i piju od toga čaja 2-3 šalice na dan. Zgnječene zrele bobe, nakon stajanja 3-4 dana, uzavru, a kad se otopina razbistri, filtrira se, zasladi medom i pije triput na dan po 1 žlicu prije jela, u proljeće i jesen, kroz 4 tjedna, za proljetno i jesenje čišćenje krvi.

Svi dijelovi ove ljekovite biljke, kad se piju kao čaj, odvar ili alkoholatura, izazivaju čišćenje, mokrenje i znojenje, pa tako izlaze iz tijela loše tvari, odnosno nečistoće. Suhi korijen, usitnjen u prah, upotrebljava se tako, da se količina toga praha sa vrha noža prelije s 2,5 dl kipuće vode, ostavi se da kipi 5 minuta, a zatim procijedi i pije 1 šalica na dan, i to po gutljaj svakih 1-2 sata. Tako upotrijebljen čisti bubrege, liječi vodenu bolest i bolest mokraćnog mjehura.

Ljekovito djelovanje može se pojačati, ako se abdovina kuha uz dodatak peršina i 8-10 zgnječenih bobica smreke ili korijena zečjeg trna i kore krkavine u jednakim dijelovima. Rakija od abdovine neprijatnog je mirisa, izaziva glavobolju i ne preporučuje se za piće. Pomiješana sa vodom služi za obloge protiv vodene bolesti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...