Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Ljekovit miris maslinova ulja – Aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje

Dobrobiti maslinovog ulja za zdravlje srca zbog obilja antioksidansa i nezasićenih masnih kiselina već su odavno poznata, no novo njemačko istraživanje pokazuje da već sama aroma maslinovog ulja ima pozitivne učinke na zdravlje.

U usporedbi s drugim prehrambenim uljima i mastima ekstra djevičansko maslinovo ulje ima veće izglede povećati osjećaj sitosti nakon obroka i bolje regulira šećer u krvi, a već samo dodavanje ekstrakta mirisa toga ulja u hranu ima kao učinak smanjivanje ukupnog unosa kalorija i također dovodi do bolje regulacije šećera u krvi.

Miris i okus dva su osjetila koja su snažno povezana i ranija istraživanja pokazala su da manipuliranje aromom nekih namirnica može utjecati na količinu hrane koja se unese.

Pojačavanja mirisa i okusa deserta primjerice može potaknuti na unošenje manjih zalogaja.

U okviru istraživanja proučavan je utjecaj nekoliko vrsta masnoća u prehrani na osjećaj sitosti od svinjske masti, preko maslaca i maslinovog ulja do ulja iz uljane repice koje se također preporučuje kao zdravo jer ima manje i zasićenih i nezasićenih masnih kiselina od maslinovog ulja.

Znanstvenici su 120 ispitanika nasumično podijelili u pet skupina koje su svaki dan kroz tri mjeseca konzumirale 600 grama jogurta. Četiri skupine imale su jogurt obogaćen jednom od četiri vrste masnoća (svinjska mast, maslac, maslinovo ulja i ulje iz uljane repice), a peta je jela nemasni jogurt. Skupina koja je jela jogurt obogaćen maslinovim uljem imala je najveće povećanje serotonina u krvi, hormona povezanog sa osjećajem sitosti. Ta je skupina također najviše smanjila dnevni unos kalorija kako bi time kompenzirala jogurt dnevno dodan u prehranu pa nije dobivala na težini što je obrazac koji je uočen i u skupini s maslacem i kontrolnoj skupini. Skupina na svinjskoj masti i uljanoj repici dobile su na težini.

Pročitajte još u vezi ljekovitih svojstava maslinovog ulja

Mogli ste primijetiti da su oni koji su imali osjećaj sitosti smanjili ukupni unos energije, kazao je jedan od istraživača.

U drugoj fazi istraživanja ispitanici su podijeljeni u dvije skupine od kojih je jedna pila nemasni jogurt, a druga isti jogurt obogaćen aromom maslinovog ulja. Oni na običnom jogurtu imali su pad razine serotonina u krvi i imali su manji osjećaj sitosti, a također nisu ni smanjili unos drugih kalorija zbog dodanog jogurta pa je njihov prosječni unos kalorija porastao za 176 kalorija dnevno.

Skupina na jogurtu obogaćenom mirisom maslinovog ulja smanjila je unos kalorija iz drugih namirnica i bolje je regulirala šećer u krvi.

Znanstvenici su te učinke mirisa maslinovog ulja pripisali sastojcima mirisa od kojih je jedan heksanal koji daje maslinovom ulju miris svježe pokošena trave.

>> Maslinovo ulje dobro djeluje na zdravlje srca

Otkriće sugerira da potrošači trebaju biti svjesni da fiziološki utjecaj obroka nije ograničen samo na ono što vide na tanjuru. Ovo je prvi puta da su proučeni učinci koje druge stvari osim masnih kiselina, bjelančevina i ugljikohidrata imaju na osjećaj sitosti. Sve što zaokružuje naš dojam o jelu može imati utjecaj.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...