Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Dali je moguće liječiti strije?

Jako neugledan problem koji većinom pogađa žene, posebno nakon poroda su strije. Ni muškarci nisu imuni na pojavu strija, pa saznajte kako ih možete ukloniti ili spriječiti njihovu pojavu.

Strije su jako česte, a najčešće se javljaju tijekom trudnoće, ili kada žena rodi.

Ovu pojavu vidimo kod više od 90% trudnica. Ipak, strije se ne trebaju uvijek pojaviti, odnosno možemo ih pokušati spriječiti. Ako su strije nastale zbog nasljednog faktora onda ih je teško spriječiti, no možemo utjecati na njihov intenzitet ili ih pokušati ukloniti, ako su se već pojavile.

Uočeno je da se strije više javljaju kod mladih trudnica, odnosno kod adolescentica, nego kod trudnica koje prvi put rađaju djecu u dobi iznad 30 godina. Također, više će se izraziti pojava strija kod trudnica koje se tijekom trudnoće osjetno udebljaju, ili kod trudnica koje nose djecu veće tjelesne težine.

Strije se javljaju na površini kože, zbog promjena u vezivnome tkivu, no ni danas nije do kraja razjašnjen točan mehanizam njihova nastanka. Počinju kao ljubičasti linearni tračci u šestom i sedmom mjesecu trudnoće, te s vremenom prelaze u diskretne udubine boje slonovače. Najizraženije su u predjelu trbuha, na grudima i bedrima, ali se mogu pojaviti i na donjem dijelu leđa, stražnjici i na nadlakticama.

Liječenje strija – Kako bi liječenje strija bilo učinkovito, preporučuje se s tretmanima početi odmah. To znači da se liječenje treba započeti u aktivnoj fazi nastanka strija, odnosno prije nego što prijeđu u ožiljke. Ranom primjenom krema koje sadržavaju tretinoin, svakako možete pomoći da se strije smanje ili u potpunosti nestanu. Učinak tih krema u kasnom stadiju strija je neznatan.

Hidratantne kreme mogu biti korisne ali i ne moraju – Mnogo su puta istraživači pokušali da dokažu učinkovitost hidratantnih krema u sprječavanju nastanka strija, no za to nema čvrstih dokaza. Kreme koje sadržavaju kombinaciju ekstrakta biljke Centella asiatica i vitamina E mogu djelomice spriječiti nastanak strija, no one se nisu pokazale uspješnim u svakom slučaju.

Masaža uljima i biljnim pripravcima protiv strija – Alternativna medicina preporučuje masažu primjenom bademova ulja, ulja pšeničnih klica, maslinova ulja, ulja od avokada, ricinusova ulja ili primjenu preparata koji sadržavaju ekstrakte bora, brijesta, pšenične trave i eukaliptusa. Učinak tih preparata nije znanstveno dokazan, no zna se da im je za cilj vlaženje, odnosno hidratacija kože, što bi trebalo pomoći potkožnom tkivu da se regenerira.

Još o strijama pročitajte u članku koji smo prije napisali.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...