Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Liječite gastritis prirodnim lijekovima

Pažljivo kombinirani fitoterapeutski lijekovi mogu uspješno ublažiti pa čak i u potpunosti ukloniti simptome gastritisa.

Gastritis je neugodna akutna ili kronična bolest uzrokovana nizom različitih faktora.

Za gastritis, stručna literatura često naglašava da je to bolest modernog čovjeka koji živi u urbanim sredinama aludirajući pritom na nezdravu hranu koju smo navikli da jedemo, lijekove kojima se liječimo, pretjeranu konzumaciju cigareta i alkohola te stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Da bi liječili ili ublažili simptoma gastritisa postoji veliki broj konvencionalnih lijekova od kojih se mnogi mogu nabaviti i bez recepta, no svakako, ukoliko ste u mogućnosti, odaberite prirodne metode liječenja, koje su jako efikasne a nisu agresivne za vaš organizam. Gastritis je upala želučane sluznice, oštećenje koje se može pojaviti u različitim oblicima, sve od lagane upale sluznice do lezija i čireva na želucu i dvanaestercu. U svakom slučaju, to nije bolest s kojom se treba pomiriti i prihvatiti stanje takvo kakvo jest jer posljedice gastritisa mogu biti vrlo ozbiljne. Dakle, liječenje i terapija su potrebni, da bi se bolest uklonila.

Abdominalna bol, grčevi ili neugoda u želucu, problemi s probavom, gubitak apetita, mučnine, povraćanje i štucavica pokazuju koliko su neugodni simptomi s kojima se svakodnevno susreću oboljeli od gastritisa. I dok će se konvencionalna medicina koncentrirati upravo na te simptome, holistički će prirodni pristup promatrati čovjeka kao cjelinu i pokušati pronaći uzročno posljedične veze nastanka gastritisa koje nisu nužno vezane samo uz funkcioniranje želuca.

Još detaljnije na temu gastritis možete pročitati u nastavku

Spomenimo stres, ali i Helicobacter pylori – Neke od uzroka gastritisa treba potražiti u stresu, stresnom načinu života, emocijama koje se ne iskazuju, načinu na koje emocije primamo i prihvaćamo od naše okoline pri čemu prirodne metode liječenja, poput aromaterapije, fitoterapije, homeopatije, akupunkture te tehnike relaksacije kao što su tai chi, yoga i meditacija uvelike mogu pomoći. Moderna medicina uzroke za nastanak gastritisa vidi i u infekcijama mikroorganizmima, posebice infekcijama bakterijom Helicobacter pylori. Ukoliko se potvrdi prisutnost te bakterije liječnik će, najčešće, prepisati terapiju koja se uzima minimalno 14 dana i uključuje visoke doze antibiotika te lijekove koji smanjuju sekreciju želučane kiseline.

Od prirodnih preparata u slučaju da je dijagnosticirana H. Pylori iznimno je aktivna tinktura propolisa koja se uzima kroz tri mjeseca tri do pet puta dnevno po dvadeset i pet kapi. Gastritis se može javiti i kao posljedica dugotrajnog korištenja nekih lijekova. Najčešće se spominju nesteroidni protuupalni lijekovi analgetici kao što su acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, diklofenak i slični. Također, gastritis može biti posljedica nekih fizioloških poremećaja i autoimunih bolesti.

Alkohol, cigarete, kava te gazirani napitci, kao i ljuta hrana te hrana koja se teško probavlja, doprinose poremećaju ravnoteže kiseline u želucu, pa bi ih trebalo izbjegavati.

Što se tiče prehrane, za liječenje i ublažavanje simptoma gastritisa najbolje je konzumirati onu hranu koja neće izazvati simptome, a generalno je to lako probavljiva hrana bogata vlaknima, bijelim mesom i ribom pripremljena na maslinovom ili nekom drugom hladno prešanom i nerafiniranom ulju te se savjetuje izbjegavanje hrane koja iritira želudac. Priroda je, kao i kod drugih bolesti, i kod gastritisa ponudila neka svoja rješenja, ali da bi prirodni preparati djelovali potrebno je kupovati ih od kvalitetnih i provjerenih proizvođača i pripaziti na doze jer niske doze neće dovesti do poboljšanja stanja.

Prirodne preparate treba pažljivo odabrati, te ih uzimati uz savjetovanje sa stručnom osobom, odnosno fitoterapeutom. Osim kvalitete i doza treba pripaziti i na duljinu terapije jer se na primjer probiotici mogu uzimati kroz više mjeseci, ali se sladić smije uzimati samo nekoliko tjedana. Od prirodnih preparata kod liječenja gastritisa u obzir dolaze ulje noćurka, ulje boražine i ulje lana, probiotici, mastika, lanene sjemenke, cvijet njemačke kamilice i crnog sljeza, korijen bijelog sljeza i sladića, zelen stolisnika, list paprene metvice i matičnjaka te đumbir i kurkuma.

Fitoterapeut mora za svaku osobu pronaći individualnu djelotvornu kombinaciju jer će jedna osoba odlično reagirati na sjemenke lana i laneno ulje, druga na đumbir, kurkumu i boražinu, dok će za treću izbor biti probiotici i čajevi. Pravila kod prirodnog liječenja gastritisa zaista nema, pa je jako važno terapiju provesti uz stručni nadzor.

GLA, odnosno gama linolenska kiselina iz noćurka ublažava simptome, jednako kao i probiotici. Gama linolenska kiselina, GLA je esencijalna masna kiselina iz obitelji omega-6 kiselina koja se u prirodi nalazi u hladno prešanim i nerafiniranim uljima sjemenki žutog noćurka (Oenothera biennis) i boražine ili boreča (Borago officinalis). GLA pokazuje izuzetno protuupalno djelovanje kod kroničnih bolesti te redovitim uzimanjem jedne čajne žličice ulja boražine ili noćurka tri puta dnevno dolazi do smanjenja simptoma gastritisa i postupnog zacjeljenja lezija u želucu. Ova ulja je moguće nabaviti i u obliku kapsula.

O djelovanju probiotika na organizam napisane su mnoge studije i brojnim je kliničkim istraživanjima potvrđeno djelovanje tih organizmu ‘prijateljskih bakterija’. Najčešće korišteni probiotici su različite vrste roda Bifidobacterium i Lactobacillus u prvom redu Bifidobacterium bifidum, Lactobacillus acidophilus (acidofil) te Lactobacillus rhamnosus ( LGG) koji su inače sastavni dio zdrave crijevne flore. Probiotici su jedan od prvih izbora u prirodnom pristupu liječenju gastritisa i mogu se nabaviti u obliku napitaka i kapsula. Probiotici djeluju kao žaštita, odnosno oni štite sluznicu probavnog trakta od daljnjih oštećenja, zacjeljuju već nastale lezije, uravnotežuju probavu i djeluju antibiotski na patogene bakterije i gljivice pa tako i na H. Pylori.

Smola tršlje se tradicionalno upotrebljava u liječenju gastritisa – Mastika, smola koja nastaje zarezivanjem zimzelenog grma iz porodice pistacija, Pistacia lentiscus, tršlje porijeklom s Mediterana i Bliskog istoka stoljećima se tradicionalno upotrebljava u liječenju probavnih problema, gastritisa, želučanog i duodenalnog čira. Tradicionalna uporaba mastike upotpunjena je modernim istraživanjima koja su potvrdila ublažavanje simptoma gastritisa, smanjenje upale i erozija, inhibiciju razmnožavanja i antibiotsko djelovanje na H. Pylori te protektivno djelovanje na sluznicu želuca i crijeva. Mastika je dostupna u obliku kapsula i uzima se dnevno od 1 do 2 grama.

Laneno ulje i sjemenke lana izvor su alfa linolenske kiseline – Laneno ulje (Linum usitatissimum) i lanene sjemenke bogati su izvor alfa linolenske kiseline, omega-3 esencijalne masne kiseline koja se koristi kod različitih upalnih stanja, povišenog kolesterola, srčanih bolesti, depresija, problema s probavom i artritisom. Mljevene sjemenke lana (Linum usitatissimum) djeluju protuupalno i na sluznicu želuca i crijeva, a velika količina sluzi koju sadrže umiruje upaljenu i iritiranu sluznicu.

Dvije jušne žlice lanenih sjemenki se preliju s 300 ml vode ili probiotičkog napitka, macerat se ostavi stajati minimalno jedan sat i nakon što sjemenke nabubre i puste sluz, tekućina se, zajedno sa sjemenkama, pije pola sata prije obroka. Mljevene sjemenke lako je nabaviti u trgovinama zdrave hrane. Laneno ulje se uzima pola sata prije obroka u dozi od 2 velike žlice dnevno. Ulje lako oksidira, sklono je kvarenju pa treba kupovati manje količine hladno prešanog i nerafiniranog ulja i držati ga u tamnoj boci u hladnjaku.

Veliki broj ljekovitih biljaka olakšava simptome gastritisa – Cvijet njemačke kamilice (Matricaria recutita), zelen stolisnika ( Achillea millefolium) i nevena (Calendulla officinalis) listovi paprene metvice (Mentha piperita) i matičnjaka ( Melissa officinalis) te korijen bijelog sljeza (Althea officinalis) i cvijet crnog sljeza (Malva sylvestris) biljke su koje se tradicionalno koriste kao čajevi za ublažavanje gastrointestinalnih tegoba, uključujući mučninu, povraćanje, spazme i bolove u želucu. Sve su to mogući prirodni lijekovi za liječenje gastritisa.

Korijen sladića (Glycyrrhiza glabra) upotrebljava se od davnina kod dišnih infekcija i kao sredstvo protiv želučanog i duodenalnog čira. Tradicionalnu uporabu potvrdila je znanost determinirajući supstance iz sladića koje djeluju antiflogistički i spazmolitički na sluznicu želuca i crijeva i potvrđujući njegovo djelovanje. Neki konvencionalni lijekovi (Carbenoxolon) za liječenje želučanih i duodenalnih čireva porijeklom su upravo iz sladića. Sladić se ne koristi dulje od mjesec dana, ne uzima se kod jetrenih i srčanih oboljenja niti kod terapije glukokortikoidima, a zbog povećane diureze moguć je gubitak kalija koji treba nadomjestiti prehranom.

Jedna velika žlica korijena sladića i jedne velika žlica sljezovog korijena preliju se s 300 ml vode i ostave se macerirati nekoliko sati. Nakon toga se macerat procijedi, zagrije lagano na temperaturu 40-50C i pije u laganim gutljajima. Ovaj macerat se može pripremati dva puta dnevno i pije se kroz tri do četiri tjedna nakon čega je potrebno napraviti dulju pauzu zbog mogućih nuspojava koje uključuju retenciju natrija i vode, nedostatak kalija, visok tlak te edeme.

Čajna mješavina koji će umiriti upaljenu želučanu sluznicu, ali i djelovati na psiho emotivnu komponentu gastritisa priprema se od 30 g lista matičnjaka, 30 g cvijeta crnog sljeza, 20 g lista paprene metvice i 20 g cvijeta njemačke kamilice. Jedna velika žlica čajne mješavine prelije se s 200 ml kipuće vode, procijedi i pije u malim gutljajima. Ovaj čaj se priprema i pije do tri puta dnevno.

Iz tropskih krajeva i s azijskog kontinenta kao pomoć u liječenju gastritisa stižu nam đumbir i kurkuma. Podanak đumbira (Zingiber officinale) pospješuje sekreciju sline i želučanih sokova, potiče peristaltiku crijeva i probavu, smanjuje mučninu i povraćanje uzorkovano gastritisom. Uzima se jedna čajna žlica iscijeđenog soka svježeg đumbira ili pola čajne žlice praška u pola čaše mlake vode dva do tri puta dnevno između obroka.

Mljeveni podanak kurkume ( Curcuma longa), sastavni dio indijskog začina curry, poznat je u Kineskoj i Ayurvedskoj medicini za liječenje probavnih smetnji. Duljim korištenjem pokazuje smanjenje prekomjernog lučenja želučane kiseline i zaštitu želučane stjenke. Potrebno je pridržavati se doze od 1-3 g praška kurkume na dan jer veće doze mogu dovesti do pogoršanja simptoma i uzrokovati čir na želucu. Pola žličice praška kurkume razmuti se u pola čaše mlake vode i pije do tri puta dnevno između obroka.

Da upozorimo! Savjeti su prilagođeni odraslim osobama i ne odnose se na djecu, trudnice, teške kronične bolesnike i osobe koje boluju od autoimunih bolesti i nisu zamjena za odlazak liječniku.

Izvor: Naturala.hr

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...