Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Liječenje uz pomoć prirodnih sokova – Koji sok je dobar za vas?

Prirodni sokovi su izvanredno okrepljujuće sredstvo. Pored svog okrepljujućeg djelovanja na naše tijelo i duh, treba znati da sokovi liječe.

Prije nego spomenemo neke od sokova, i njihovu promjenu trebate znati neke stvari tehničke prirode. Kod pripremanja sokova nikada se ne smije upotrebljavati željezno posuđe, jer daje okus željeza i sok dobije mutno tamnu boju.

Ni jedna druga hrana ne sadrži toliko različitih mineralnih soli kao voće. Sa raznim, voćnim kurama možemo izliječiti neke bolesti, a zdravi postaju snažniji i krepkiji, jer voćni sokovi odlično djeluju na organizam čovjeka.

Za vrijeme voćnih kura ne smije se uzimati mlijeko, pivo, jaja, sir, meso i slična jela.

Na voće se ne smije piti voda, jer u tom slučaju voće (u želucu) prelazi u proces vrenja i time gubi svoju ljekovitu moć.

Voćni sokovi pročišćuju krv, dovode nove osvježavajuće tvari, organizam se pomlađuje i jača.

Kod nekih ljudi, voćni sokovi oduzimaju želju za uživanjem alkohola.

Grožđe je bogato kalijem, vapnom, fosforom i natronskom kiselinom. Stoga se kura grožđa naročito preporuča protiv živčanih smetnji, histerija, melankolije, hemoroida, bolesti jetre, kamenca u bubrezima i protiv dišnog katara. Dobro je za vrijeme sezone trešanja provesti kuru, jer je trešnja ljekovita kao i grožđe.

Ne treba posebno pisati o zdravstvenim prednostima voćnih sokova, ali ćemo ukratko spomenuti zbog čega je pojedini voćni sok dobar

Što se liječi sokom od jagoda? Liječi malokrvnost, žuticu, reumu, a naročito dobro djeluje protiv bubrežnih bolesti i bubrežnih kamenaca.

Sok od ribizla je dobar jer ubrzava rad bubrega i liječi kostobolju.

Sok od jabuka liječi crijevne bolesti, reumu, bolesti mjehura, živce i bubrege.

Sok od rotkve – Dobije se iz crne rotkve (arapke) pomoću sokovnika. Rotkve se operu, izrežu i stave u sokovnik. Cijeđenje traje 80—85 minuta. Sok se dobije i ako rotkve izribamo i stisnemo tijeskom za mast.

Ovaj sok liječi žuč, jetra, bubrege, bubrežne kamence istjeruje iz mjehura, tjera na mokrenje, rastvara sluz. Liječi kašalj hripavac, astmu, bronhijalni katar te pospješuje probavu.

Sok od koprive – Koprivin sok je ‘proizvođač krvi’ pa je dobar kod malokrvnosti, a dobro i čisti krv. Liječi žuč i trbušnu sluznicu, probavne organe, snabdijeva organizam potrebnim mineralima, jer sadrži A i C vitamin, kao i mravlju kiselinu i kremičnu kiselinu. Sadrži mnogo klorofila i željeza.

Sok od koprive dobije se pomoću gnječenja: Lišće mlade koprive dobro se opere, sitno izreže i soči pomoću sokovnika 60—70 minuta.

Sok od breze – Brezov sok omiljeno je sredstvo za čišćenje krvi, protiv zatvora, za bolesti bubrega, protiv proljeva, protiv pijeska i mokraćne kiseline. Liječi kožne prišteve i čisti kožu.

Brezov se sok dobije tako, da se u mjesecu travnju, prije negoli stablo prolista, u mladu brezovu stablu izvrti rupa 2—5 cm (dubine). U rupu se stavi staklena cjevčica po kojoj će teći sok u posudicu ili limenku koju postavimo ispod cijevi. Sabiranje kroz jednu cjevčicu iz jednog stabla traje 6—14 dana. Sok se zatim ugrije (pasterizira) i spremi u boce koje se dobro začepe.

Sok od bokvice – Sok bokvice vrlo je zdrav u vinu. Liječi astmu, čisti pluća i jetra, liječi vodenu bolest ako se pije uzastopce 14 dana svako jutro natašte i navečer prije spavanja. Ako popijemo svako jutro i večer po 50 g bokvičinog soka, liječi rane u ustima i na jeziku, kao i gnojne rane.

Sok od gloga – Sadrži u sebi snagu koja je potrebna srcu. Izvrsno je sredstvo za liječenje srca i krvnog optoka (bez opasnosti prekoračenja doze za umirenje i liječenje srca). Vrlo je dobar za srce kod teških fizičkih radnika. Usklađuje udare kod nervoze ili nepravilnog pulsa.

Glogov sok dobiva se tako da plodove gloga, koje smo nabrali u rujnu ili listopadu, sočimo u sokovniku. Sokovnik se napuni do vrha plodovima gloga i pusti da se soči 50 minuta. Iz 5 kg ploda dobije se 2,50—3 litre soka. Za bolji ukus može se zasladiti šećerom. Na svaki kg soka dolazi 300 g šećera. Sprema se u staklenke i dobro zatvori pergamentom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...