Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Liječenje opeklina prirodnim preparatima

lijek za opekotine
Foto: Pixabay / Aloe vera gel

Odmah da napomenemo da u nastavku teksta mislimo na liječenje opeklina prvog stupnja. Ovo su lakše klasificirane opekline, koje se mogu liječiti kod kuće, prirodnim preparatima. U nastavku donosimo prirodni lijek za opekotine.

Samostalno liječenje opeklina je moguće u slučaju da se radi o lakšim opeklinama (opekline prvog stupnja), koje su u pravilu i najčešće.

Prvi stupanj opeklina (lakše opekline) podrazumijeva oštećenje na vanjskom dijelu kože, koje je nastalo uslijed utjecaja visoke temperature na taj dio kože. Ova vrsta opeklina je najlakšeg stupnja, ali i najčešće se pojavljuju. Na sreću, lakše opekline moguće je liječiti kod kuće, raznim prirodnim preparatima i metodama.

Kod kuće se mogu liječiti i opekline drugog stupnja, ali samo u slučaju da je zahvaćena manja površina kože. Drugi stupanj opeklina opisujemo kao oštećenja slojeva ispod površine kože, epitermis i dermis. Ova vrsta opeklina jako je bolna, a može se liječiti prirodnim metodama samo ukoliko površina opekline nije velika, i ne nalazi se na površini kože lica, ruku, nogu ili genitalija. Ako smatrate da opeklinu ne možete sami liječiti, svakako zatražite liječničku pomoć.

Pročitajte u nastavku, koji je lijek za opekotine dobar i kako se koristi.

Opekline od sunca

Da spomenemo i opekline trećeg stupnja – Riječ je o teškim ozljedama, jer opekline trećeg stupnja definiramo kao ozbiljno stanje koje zahtijeva hitnu medicinsku pomoć. Opekline trećeg stupnja dakle trebamo shvatiti ozbiljno, te ih liječiti u medicinskim ustanovama, najčešće u centrima hitne medicinske službe. Ako ste zadobili opekline trećeg stupnja, zatražite stručnu pomoć. U slučaju ovog stupnja opeklina došlo je do oštećenja površinskog, ali i unutarnjeg dijela kože. Ovisno o dijelu tijela koji je stradao, moguće je da su oštećene krvne žile, kosa, živci, žlijezde, pa čak i mišići i kosti. Opekline trećeg stupnja često završe sa smrtnim ishodom, što dovoljno govori koliko je ozbiljna povreda.

Kućno liječenje lakših opeklina

Do sada smo opisali stupnjeve opeklina, i naglasili da se kod kuće mogu liječiti samo opekline prvog stupnja, te u nekim slučajevima opekline drugog stupnja. U nastavku ćemo napisati kako ih liječiti prirodnim metodama.

Protiv opeklina dobar je med – Mnogi ne znaju, ali je med protiv opeklina itekako dobar. Ovo je jako efikasan prirodni lijek kojim tretirate opečeno područje. Med djeluje dezinfekcijski i pomaže da rana brže zacijeli. Osim što dezinficira oštećeno područje, med djeluje tako da sa mjesta djelovanja izvlači tekućinu iz tkiva te učinkovito čisti ranu. Prirodni med možete staviti na manji komadić čiste gaze, i prisloniti ga na opeklinu. Osim takve primjene, možete ga lagano nanijeti na opeklinu i pustiti da obavi svoje. Ako imate opekotine, slobodno isprobajte ovu metodu liječenja. Med nanosite na opeklinu 3-4 puta dnevno.

Slana voda liječi opekline – Možda pomalo neobično, jer ovakve opekline najčešće dobijete na moru (u slanoj vodi) dok ste izloženi jakom suncu, ali slana voda će ublažiti opekline. U čašu tople vode jednostavno dodajte pola žličice soli i dobro promiješajte da se sol rastopi. Opeklinu lagano zalijevajte slanom otopinom, svakih sat vremena. Ovaj tretman donijet će olakšanje.

Prirodni jabučni ocat liječi opekline – Znamo da ocat ima izraženo antiseptično djelovanje zbog čega je dobar lijek za opekline. Nanesite jabučni ocat, lagano na opeklinu, i on će pomoći da se pojave infekcije. Zbog jačine, ocat obavezno razblažite sa vodom u omjeru 1:1.

Liječiti opekline pomoću leda – Ako ste zaradili opekline, a pri ruci imate kockice leda, sa njima možete tretirati opečeno područje. Led će dobro doći, baš kao što dobro djeluje hladna voda. Napomena: prije nego ga prislonite na kožu, led operite pod mlazom hladne vode, da se ne bi zalijepio za kožu.

Još neki prirodni lijekovi za opekline

Osim već spomenutih lijekova, da bi liječili opekline možete se poslužiti hladnim mlijekom, jogurtom, ili paradajzom. Malo tko zna, ali je trputac (zgnječeni listovi) jako dobar za opečenu kožu. Opekline možete tretirati i naribanim sirovim krumpirom, lanenim uljem, listom kupusa ili listom nevena.

Prirodni lijek za opekline – recept

Pred kraj da spomenemo, odnosno napišemo recept za prirodni lijek kojim se liječe opekline. Lijek za opekotine slijedi u nastavku.

Pročitajte kako se pravi ovaj lijek, kako se koristi i u kojim intervalima.

Recept za pripremu lijeka: Uzmite malo vina koje nije kiselo, lagano ga ugrijte, tek toliko da postane mlako. Tada u vino natopite gazu. Natopljenu gazu iskoristite kao oblog, te je stavite na mjesto opekline.

Nakon pola sata skidate oblog od vina. Dalje, uzmite 100 grama maslinovog ulja i komadić voska, veličine kutije šibica. Kuhajte vosak u ulju dok se ne rastopi i pomiješa sa uljem. Kada se smjesa ohladi, s dobivenom mašću namažite opekotinu.

Jednom dnevno se opeklina previja s mašću, a svaki put prije previjanja potrebno je staviti oblog od vina, na pola sata da se mjesto opekline ne bi zagnojilo.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...