Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Liječenje hemoroida odabirom zdravih namirnica?

Postavlja se pitanje – Dali je moguće liječiti hemoroide hranom, odnosno odabirom namirnica?

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje kod pokreta crijeva.

Dodatni elementi pojave ove bolesti su trudnoća, nasljedstvo, starenje, kronični zatvor, proljev, dugotrajno sjedenje i analne infekcije.

Hemoroidi mogu biti vanjski ili unutarnji. Unutarnji nastaju blizu početka analnog kanala, a vanjski na analnom otvoru. Hemoroidi katkad izbiju izvan anusa.

Hemoroidi uglavnom nisu opasni i ne ugrožavaju ljudski život. Uglavnom simptomi nestaju unutar nekoliko dana. Neki ljudi koji imaju hemoroide, nemaju simptome. Simptomi unutarnjih hemoroida su: stolica prekrivena svijetlom krvi, krv na WC-papiru ili na WC-školjki. Međutim, unutarnji hemoroidi mogu izbiti van iz anusa i tada mogu početi iritirati i biti bolni. Simptomi vanjskih hemoroida uključuju bolno oticanje i bolnu tvorbu oko anusa, nastalu od zgrušane krvi. Cijelo područje je osjetljivo, bolno i svrbi.

Hemoroidi otečeni krvni sudovi koji se nalaze u području analne regije. Naime, ti krvni sudovi su normalno prisutni krvni sudovi u oko anusa, no kada se prošire zbog pritiska, tada nam zadaju probleme.

Koja hrana nam pomaže kod hemoroida?

Kod hemoroida pomažu sljedeće namirnice: hrana bogata vlaknima, jogurti tipa AB kultura, SenSia, žitarice, integralna peciva, te voće i povrće.

Istina o ovom načinu liječenja je sljedeća: Hemoroide nećete izliječiti hranom ali će vam hrana pomoći da se simptomi hemoroida smanje i da se rjeđe javljaju problemi sa hemoroidima. Pretpostavljamo da ste svjesni koliko je važna stabilna probava za vaše zdravlje, te da je dobro svakodnevno imati ni pretvrdu ni previše mekanu stolicu. Bilo kakva promjena u probavi može dovesti do toga da se hemoroidi pojave i da vam zasmetaju simptomi hemoroida. Neke namirnice obavezno morate izbjegavati. To su namirnice poput gaziranih sokova, crnog vina, brza hrana, previše začinjena hrana i tako dalje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...