Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Liječenje čukljeva

Općenito, ako pričamo o liječenju čukljeva, spomenuti ćemo dva načina, a to su neoperativno liječenje, i operativno, odnosno kirurško liječenje čukljeva.

Neoperativno liječenje obuhvaća širok spektar postupaka koji imaju za cilj prevenciju rizičnih grupa.

Također, usporavanje napredovanja deformiteta kao i pravovremeno i adekvatno upoznavanje pacijenta sa prirodom oboljenja su mjere liječenja koje ne podrazumijeva postupak operacije.

Glavno pravilo u prevenciji i liječenju čukljeva jeste promjena obuće. Tu se prvo misli na izbjegavanje obuće sa uskim prednjim dijelom i visokom petom. Savjetuje se nošenje komotne obuće, sa širokim prednjim dijelom i to obuća od mekane kože, na vezivanje. Već smo spominjali baš ovaj problem, kada ljudi umjesto zdravlja prije biraju modu.

Kod pacijenata sa ravnim stopalom se savjetuje nošenje individualnih ortokinetičkih uložaka uzetih po meri. Od posebnog je značaja prepoznati rizične pacijente, odnosno pacijente kod kojih postoji povišeni rizik od nastanka HV deformiteta, i započeti pravovremeno liječenje ovih pacijenata. Nošenje noćnih šina, takozvanih separatora između prstiju, koji navodno liječe deformitet, pokazalo se kao  apsolutno neefikasno i neuspješno.

Osobe koje nisu motivirane za operativno liječenje, moraju znati da umotavanje palca i buniona vatom, odnosno zaštita od pritiska na postojeće žuljeve različitim vrstama flastera, može privremeno da smanji tegobe, uz napomenu da pacijenti moraju imati u vidu da se kod njih radi o kroničnom progresivnom  oboljenju i da će deformitet, uz ovaj vid liječenja, vremenom postajati sve naglašeniji.

Operativno liječenje se planira i sprovodi samo u onim slučajevima kada postoji visoka motiviranost pacijenta za kirurškim rješenjem problema. Obično je jak bol glavni pokretač ovakve odluke. Pored jakog osjećaja boli, nekada je pacijent motiviran da se podvrgne kirurškom zahvatu iz kozmetičkih, čisto estetskih razloga, naročito kada se radi o pacijentima ženskog spola. Činjenica je da krajnji rezultat operativnog liječenja zavisi od stupnja deformiteta i to se pacijentima mora objasniti prije operacije. Od velikog je značaja i sagledavanje sveukupnog općeg stanja pacijenta, i procjena postojanja opasnosti od mogućih perioperativnih komplikacija kao što su rizik od infekcije, te tromboembolijskih komplikacija, koje mogu biti fatalne za pacijenta.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...