Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Liječenje crijevne viroze kod odraslih

Spomenuli smo crijevnu virozu, te opisali simptome te bolesti. Ovom prilikom ćemo savjetovati, kako se liječi crijevna viroza kod odraslih osoba.

Crijevna viroza kod odraslih osoba može se ublažiti jednostavnim metodama samopomoći. Dakle, oboljela osoba si može pomoći mjerama liječenja kod kuće.

Prvi značajan korak je da osoba, koja boluje od crijevne viroze pije, dovoljno tekućine. Naime, zbog izraženih simptoma povraćanja i proljeva, tijelo lako može da dehidrira, te u tom slučaju se salbije brani pa bolest može osobu teže da pogodi. Tijekom uzimanja tekućine, u ovom slučaju vode, osoba svom organizmu dovodi neophodne elektrolite, odnosno soli i minerale, koji su se izgubili utjecajem proljeva i povraćanja.

Voda i juha su najbolji izbor, za unos dragocjene tekućine.

Što izbjegavati? U slučaju crijevne viroze savjetujemo vam da izbjegavate napitke koji sadrže kofein, kao što su kava i crni čaj. Također, u potpunosti trebate izbjegavati sva alkoholna pića jer alkohol djeluje kao diuretik i može dodatno uznemiriti želudac.

Pored unosa tekućine, za bolesnika je jako važno da u organizam unosi pravilno odabranu hranu. Kod crijevne viroze je vrlo učinkovita popularna BRAT dijeta, koja će ublažiti proljev i pomoći vam da se osjećate bolje. Što je BRAT dijeta? BRAT dijeta se sastoji od četiri ključne komponente, a to su banana, riže, jabuka i tost. Ove namirnice su lako probavljive, sadrže mnogo ugljikohidrata, te će osobi dati energiju i nadomjestiti hranjive tvari izgubljene kroz povraćanje i proljev.

Banane su lako probavljive i bogate kalijem. One će pomoći organizmu da nadomjesti elektrolite koji se gube kod proljeva. Banane su također bogate i pektinom te inulinom te će stoga poboljšati vašu probavu i apsorpciju tekućine u crijevima.

Smeđa riža ima previše vlakana, pa nije najbolji izvor, dok je bijela riža lako probavljiva te osigurava energiju iz ugljikohidrata.

Kuhane jabuke su lako probavljive, hranjive, daju energiju iz ugljikohidrata i šećera, a bogate su i pektinom, koji može pomoći kod proljeva.

Savjetujemo vam da jedete tost od pšeničnih zrnja jer je njihova probavljivost puno veća.

Ako patite od proljeva i povraćanja predlažemo vam da izbjegavate mliječne proizvode, vlakna te svu masnu ili začinjenu hranu. Također, izbjegavajte slatku hranu i nekuhano voće i povrće.

Važno je da se dovoljno odmarate, i tako pomognete vašem tijelu da se izbori sa virusom. Povećajte količinu sna i smanjite količinu aktivnosti tijekom dana.

Crijevna viroza je zarazna pa budite oprezni prema drugima

Virusi su najčešći uzroci crijevne viroze ili gastroenteritisa, a oni se lako mogu prenositi s osobe na osobu. Simptomi se pojavljuju jedan do tri dana nakon izlaganja virusu, a bolest možete prenijeti na drugu osobu čak i prije pojave prvih simptoma. Crijevna viroza najčešće se prenosi konzumiranjem kontaminirane hrane i vode te kontaktom sa zaraženom osobom. Osobe s jakim imunitetom se u većini slučajeva neće zaraziti crijevnom virozom, dok će osobe sa slabim imunitetom vrlo vjerojatno razviti simptomatsku infekciju. Čak i nakon oporavka, bolest možete prenijeti na drugu osobu do dva tjedna, a djeca čak i duži period nakon toga. Stoga valja biti oprezan, i misliti na druge. Pazite da ne zarazite osobe koje su vam u neposrednoj blizini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...