Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koji su simptomi crijevne viroze i kako se liječi?

Saznajte sve o crijevnoj, uzrocima pojave, simptomima i načinu liječenja ove pojave.

Crijevna viroza ili gastroenteritis je dosta česta infekcija, a često je popraćena proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem, a u većini slučajeva i blago povišenom tjelesnom temperaturom.

Kod inače zdravih osoba, crijevna viroza najčešće prolazi bez komplikacija. Ipak, ako je riječ o dojenčadi, starijim osobama ili osobama sa slabim imunološkim sustavom, ona može biti vrlo ozbiljna.

Koji su to uzroci crijevne viroze? Gastroenteritis, odnosno crijevna viroza može biti uzrokovana mnogim vrstama virusa koji napadaju gastrointestinalni sustav, ali nekada i bakterijama. Virusi, koji dovode do crijevne viroze mogu se prenijeti putem nedovoljno obrađene hrane ili kontaktom sa zaraženom osobom. Treba napomenuti da su od crijevne viroze posebno ugrožene osobe koje žive u lošim higijenskim uvjetima ili osobe koje slabo ili nikako ne drže do osobne higijene.

Virusi koji mogu uzrokovati crijevnu virozu

Rotavirus – ovim virusom se do pete godine života zarazi gotovo svako dijete i najčešći je uzrok proljeva kod djece. Infekcija nastala rotavirusom obično počinje groznicom i povraćanjem. Nakon tri do osam dana se pojavljuje i proljev, a često i bol u trbuhu. Djeca mogu širiti rotavirus neposredno prije pojave simptoma bolesti, za vrijeme njezinog trajanja te još tjedan dana nakon završetka bolesti. Prva infekcija rotavirusom je najteža, jer tijelo tek gradi otpornost na virus. To je razlog zbog kojeg su ove vrste infekcija vrlo rijetke kod odraslih.

Norovirus – Norovirus je jako zarazan i može uzrokovati iznenadne napadaje teškog povraćanja i proljeva. Pored tih simptoma, norovirus uzrokuje bol u trbuhu i grčeve, slabost i bol u mišićima te vrućicu. Simptomi obično počinju jedan do dva dana nakon izlaganja virusu, a traju najčešće tri dana. Bolest je moguće prenijeti na drugu osobu do tri dana nakon potpunog oporavka. Zbog toga se djeci savjetuje da ostanu kod kuće, barem još par dana nakon što je bolest završila.

Koji su uobičajeni simptomi crijevne viroze?

Prvi simptomi po kojima prepoznajemo crijevnu virozu su blaga vrućica, mučnina i povraćanje. Simptomi traju između dva do tri dana. Ti prvi simptomi infekcije su najizraženiji. Neposredno nakon toga javlja se i proljev, koji obično traje od jednog do 4 dana. Nekada proljev može potrajati i do deset dana, ovisno o uzroku infekcije. Kod starije djece, kao dominantan simptom bolesti spomenuti ćemo povraćanje.

U slučaju teškog proljeva, krvi ili sluzi u stolici, obavezno posjetite liječnika. Također, posjet liječniku se savjetuje i u slučaju čestih epizoda povraćanja, temperature veće od 39 stupnjeva te jakih grčeva u trbuhu. Kod ovih viroza, odnosno simptoma povraćanja, proljeva i visoke tjelesne temperature, pacijenti trebaju jako paziti da tijelo ne dovedu do dehidracije. U slučaju da je riječ o djeci, tada roditelji paze da kod djece ne dođe do dehidracije. Simptome dehidracije prepoznajete po suhim ustima, te slabim ili nikakvim mokrenjem i neuobičajeno jakom pospanošću. Budući da su simptomi slični, crijevnu virozu je lako zamijeniti za druge infekcije uzrokovane bakterijama, kao što su salmonela i E. Coli, ili nekim parazitima, što je još jedan dobar razlog za odlazak liječniku, koji će potrebnim testiranjima utvrditi uzrok bolesti.

Kako se liječi crijevna viroza?

Crijevna viroza ne izaziva teške zdravstvene komplikacije i najčešće nije potrebna liječnička intervencija. Cilj liječenja viroze je ublažavanje simptoma bolesti te nadomjestak tekućine i elektrolita u tijelu.

Ipak postoje slučajevi kada se treba obratiti liječniku za stručnu pomoć. Kada otići liječniku? Ako su simptomi nakon tjedan dana jednaki i stanje se ne poboljšava, svakako se obratite liječniku. Isto tako, u slučaju stalnog povraćanja, bez pojave proljeva, trebate otići liječniku, kao i u slučaju da imate simptome koji se ne povezuju s crijevnom virozom. Ako uočite krv ili sluz u stolici, te u slučaju iznimno oslabljenog imunološkog sustava, posjetite vašeg liječnika.

Liječenje crijevne viroze kod dojenčadi i male djece

Dojenčad i malena djeca su osjetljiva skupina jer se mi kao odrasli brinemo o njima. U slučaju da vaše dijete ima crijevnu infekciju, najvažniji cilj je nadomještanje izgubljene tekućine i soli. Da bi što bolje pomogli svom mališani, pročitajte par savjeta koji vam mogu pomoći.

Pripazite da dijete dobiva dovoljno tekućine, jer malo dijete neće samo tražiti vodu u slučaju problema sa crijevnom virozom. U slučaju da dijete ima crijevnu virozu, dajte mu mlaku vodu, a ne hladnu jer može dodatno iritirati želudac. Izbjegavajte davanje djetetu soka od jabuke jer može izazvati proljev. Preporučuje se da djetetu dajete svježe iscijeđeni sok od mrkve i to svakih pet minuta po jednu žlicu.

Ako dijete ima crijevnu virozu važno je da mu postepeno uvodite lako probavljivu hranu kao što je tost, riža, banane i kuhani krumpir.

Izbjegavajte namirnice poput mliječnih proizvoda, slatkiša, sladoleda i sokova, jer mogu izazvati proljev.

Potrudite se dijete staviti da se što bolje odmara. Iako su djeca razigrana i ne znaju kada treba prestati, na vama je da bolesno dijete stavite u mirovanje, da odmara i što lakše preboli crijevnu virozu.

Nemojte djeci i adolescentima davati aspirin jer on može uzrokovati Reyev sindrom. Reyev sindrom je rijetka, ali i potencijalno smrtonosna bolest. Također, izbjegavajte upotrebu OTC lijekova protiv proljeva, ako vam ih liječnik nije preporučio. Oni mogu otežati tijelu borbu protiv virusa.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...