Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kvržice u dojkama – Što je normalno, a što nije?

Mnoge žene, čak njih preko 50% povremeno ima kvržice na dojkama.

Osim kvržica, dojke mogu postati bolne i natečene, te izazvati strah kod žena.

Na sreću, čak 9 od 10 kvržica nisu rak dojke, već samo benigne izrasline.

Što trebate znati o kvržicama u dojkama, kako uraditi samostalni pregled, i kada je vrijeme za posjetu liječniku? Sve su to pitanja na koje bi svaka žena trebala znati odgovor.

U nastavku teksta pročitajte neke osnovne informacije u vezi pojave kvržice, ili više kvržica u dojkama.

Veći broj kvržica na objema dojkama – Moguće je da se veći broj kvržica pojavi oko bradavica, vanjskog ili gornjeg dijela dojki, a mogu biti znak fibrocistične bolesti dojke. Ovo stanje karakterizira veći broj kvržica, no svakako bi trebali posjetiti liječnika te uraditi daljnje preglede. Ovo svakako nije znak za paniku, ali da bi izbjegli rizik, da bolest uznapreduje nezapaženo, svakako je dobro reagirati na vrijeme. Posavjetujte se s liječnikom ili ginekologom jer fibrocistična bolest dojki povećava rizik od nastanka raka dojki. Još jednom da ponovimo, kod promjena koje smo opisali, odmah se obratite liječniku.

Osjetljive dojke s kvržicama – Ako imate osjetljive dojke sa kvržicama, to ne znači nužno da trebate posjetiti liječnika. Ipak, ova pojava je normalna samo ako se pojavi 14 dana od početka menstrualnog ciklusa. Ovo stanje može biti uzrokovano povećanom razinom stresa, prekomjernim unosom soli ili kofeina. Ukoliko smatrate da to nije slučaj kod vas, te sumnjate na nešto ozbiljnije, posavjetujte se sa liječnikom ili ginekologom jer se sve kvržice trebaju pomno pratiti i mogu biti znak povećanog rizika od nastanka raka dojke. Redovito samostalno pregledavajte dojke.

Jedna kvržica koja je tvrda izvana, a mekana iznutra – Ako imate kvržicu koja opisom odgovara našem uvodu, vjerojatno se radi o cisti. Ciste se uglavnom javljaju kao čvrste kvržice ovalnog oblika. Najčešće se javljaju kod žena u dobi od 35 do 50 godina. Važno je da provjerite je li zapravo u pitanju cista. Bolne, benigne ciste se mogu drenirati pomoću igle. Opet, još jednom da ponovimo, uvijek je dobro posavjetovati se sa liječnikom, ili ginekologom jer se sve kvržice trebaju pomno pratiti. Nitko ne želi da namjerno poveća rizik od nastanka raka dojke. Jako je važno da i sami redovno pregledavate dojke.

Mala okrugla kvržica koju možete pomicati – Vjerojatno je u pitanju fibroadenom, odnosno mala benigna kvržica koja u pravilu uopće ne boli. U većini slučajeva, ovu kvržicu primijete same žene, tijekom samostalnog pregleda dojki. Fibroadenom se javlja kao mala okrugla kvržica koju vrlo lako možete pomicati. To je najčešći oblik kvržice kod žena i javlja se najčešće kod žena u dobi od 17 godina pa do ranih dvadesetih.

Tvrda kvržica koja se ne može pomaknuti – Ovo je obično simptom raka dojke. Ne paničarite, no svakako potražite liječničku pomoć, dogovorite pregled i uradite sve potrebne nalaze. Benigne kvržice se mogu lako pomicati i mekane su na dodir jer sadrže vodu i masti. Zadebljane i tvrde kvržice, koje se ne mogu pomaknuti, su najčešće među prvim simptomima raka dojke. Prije svega, zapamtite da čak 90% žena bez poteškoća izliječe rak dojke ako ga otkriju u najranijoj fazi. Ako postoji mogućnost da je u pitanju rak dojke, vjerojatno ćete prvo trebati napraviti biopsiju. Jako je važno da se djeluje što prije, jer je tako mogućnost izlječenja veća nego kada se čeka i odgađa liječenje.

Osim gore spomenutih kvržica u dojkama, postoje još neka stanja i promjene na dojkama na koja trebate obratiti pažnju

Zadebljana koža – Zadebljana koža je još jedan od čestih simptoma raka dojke. Za razliku od benignih stanja, koža će biti naborana na određenom području, odnosno na području na kojemu se nalazi rak dojke.

Bolovi u grudima – Bolne grudi su problem mnogih žena. Do te pojave najčešće dolazi zbog zadržavanja suvišne vode u tijelu i hormonalnih promjena tijekom menstrualnog ciklusa.

Kronična bol – Ova bol je drugačija od boli uzrokovane hormonalnim promjenama. Javlja se na točno određenim mjestima i ne prolazi tijekom menstrualnog ciklusa. Ponekad, ali jako rijetko, može biti simptom raka dojke. Također može biti posljedica fizičke ozljede ili ciste. Zatražite savjet liječnika, te ako je potreba uradite pregled dojki.

Osjetljive bradavice – Mnoge žene imaju osjetljive bradavice, no u većini slučajeva riječ je o iritaciji kože. Bradavice mogu postati osjetljivije u nekim danima tijekom menstrualnog ciklusa.

Iscjedak iz bradavice – Kroničan bistar ili krvav iscjedak iz bradavice može biti simptom raka dojke. Ako primijetite takav iscjedak zatražite pomoć liječnika.

Kako uraditi samostalni pregled dojke? Najbolje je da stanete ispred ogledala, uspravite ramena i stavite ruke na kukove. Ako primijetite bilo koje od sljedećih promjena, svakako se obratite liječniku:

gruba i naborana koža dojki

promjena položaja bradavice

crvenilo, upaljenost, osip ili natečenost dojki

Sada podignite ruke i potražite iste znakove. Dok su vam ruke podignute, dobro pogledajte izlazi li tekućina iz jedne od bradavica.

Sada legnite tako da su ramena potpuno ravna. Desnom rukom primite lijevu dojku. Čvrstim i nježnim dodirom primite dojku, cijelim prstima pomoću kružnih pokreta potražite bilo kakve sumnjive kvržice. Također pregledajte oko pazuha malo većim pritiskom kako bi provjerili postoje li mjesta koja su osjetljivija na dodir. Isto ponovite s desnom dojkom.

Važno je redovno raditi ove preglede kod kuće, i barem jednom godišnje otići na pregled dojki.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...