Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Stadiji i liječenje raka dojke

Saznajte neke činjenice o stadijima raka dojke, i načinima liječenja ove bolesti. Naime, odabir načina liječenja raka dojke prvotno ovisi o stadiju bolesti, odnosno proširenosti bolesti u tijelu, karakteristikama tumora, koje dobijemo patohistološkim nalazima i općem stanju bolesnice.

Što nam znači stadij bolesti?

Dakle, proširenost raka dojke, odnosno stadija bolesti se određuje s obzirom na veličinu primarnog tumora. Također, gleda se i zahvaćenost regionalnih limfnih čvorova te postojanje udaljenih metastaza.

Tako imamo stadij 1 – Koji uzimamo kao takav, ako je tumor manji od 2 cm u promjeru i nije se proširio na okolna tkiva.

Stadij 2 ima i dva pod stadija, a to su 2A stadij kada je tumor manji od 2 cm, ali se proširio na limfne čvorove u području pazuha, te pod stadij 2B kada je tumor velik od 2 do 5 cm s mogućim širenjem na limfne čvorove, ili je tumor veći od 5 cm i nije se proširio na limfne čvorove u pazuhu.

Stadij 3 ima tri pod stadija pa spomenimo pod stadij 3A koji označava lokalno uznapredovali rak dojke, gdje je tumor bilo koje veličine sa zahvaćenim limfnim čvorovima koji su pričvršćeni međusobno ili za okolno tkivo. Dalje, tu je pod stadij 3B koji uočavamo kada je tumor bilo koje veličine i proširio se na kožu ili stjenku prsnog koša te okolne limfne čvorove, te na kraju pod stadij 3C kada je riječ o tumoru bilo koje veličine s metastazama u limfnim čvorovima oko ključne kosti sa ili bez širenja u limfnih čvorova pazuha.

Stadij 4 – Tumor se, bez obzira na njegovu veličinu, proširio na mjesta udaljena od dojke, primjerice jetra, kosti ili limfne čvorove, to je metastatska bolest.

Kako se liječi rak dojke? Postoji više načina i pristupa liječenju ove teške bolesti pa spomenimo koje su to. Lokalno djelovanje na oboljelo tkivo, područje dojke i okolnog tkiva, kirurškom terapijom ili radioterapijom, odnosno zračenjem. Sistemsko djelovanje na cijeli organizam, kemoterapijom, hormonskom terapijom, ili biološkom i ciljanom terapijom.

U pravilu, rak dojke se najčešće liječi različitim kombinacijama više vrsta liječenja. Određena se liječenja provode istodobno, kombiniranjem različitih postupaka, a neka slijedom, jedno liječenje za drugim. Također je jako važno naglasiti da se plan liječenja može mijenjati, ovisno o tome koliko je koji pristup liječenja uspješan. Odluku o najboljem načinu liječenja donijet će u dogovoru s bolesnicom liječnik onkolog.

Kirurško liječenje raka dojke

Cilj kirurškog liječenja raka dojke je odstranjenje maligne tvorbe. Kirurškim putem je moguće izliječiti samo one bolesnice kod kojih nije došlo do širenja bolesti izvan područja dojke i regionalnih limfnih čvorova. Dakle, kirurški pristup liječenja se provodi kod pacijentica kod kojih rak dojke nije metastazirao izvan područja dojke.

Dvije su glavne vrste kirurškog liječenja, a to su poštedna operacija dojke (lumpektomija) i operacija kojom se uklanja cijela dojka (mastektomija).

Poštednom operacijom dojke (lumpektomija) se uklanja tumor, odnosno kvržica na dojci, kao i dio zdravog tkiva koji ga okružuje, takozvane margine. Ponekad postoji potreba za dodatnom, ponovljenom operacijom kada su na mjestu s kojeg je uklonjena prva kvržica ostale tumorske stanice na rubnom području, takozvane pozitivne margine ili vrlo blizu ruba, odnosno bliske margine. Ta je opcija prikladna za žene koje žele zadržati dojku, i kada je moguća.

Mastektomijom se uklanja cijela dojka. Uklanja se i bradavica i područje oko bradavice, odnosno areola. Postoje tri vrste mastektomije, odnosno jednostavna ili potpuna mastektomija, kada se uklanja samo dojka, modificirana radikalna mastektomija, kada se uklanjaju dojka i limfni čvorovi ispod pazuha te radikalna mastektomija, kada se uklanjaju dojka, pazušni limfni čvorovi i prsni mišić ispod dojke.

Mnoge žene koje su se podvrgnule mastektomiji odlučuju se za rekonstrukciju dojke. Taj postupak je moguće uraditi postavljanjem usadaka, odnosno implantata ispunjenih tekućinom ili gelom, ili tkivom, odnosno mišićem, koje se uzima s trbuha ili leđa.

Uvijek je potrebno, prilikom liječenja raka dojke, provjeriti stanje limfnih čvorova kako bi se utvrdilo postojanje tumorskih stanica, što znači povećani rizik od širenja tumora u druge dijelove tijela, te prema tome odabrati najprikladniji način liječenja.

Uklanja se manji broj limfnih čvorova da bi se utvrdilo postojanje tumorskih stanica. Čvorovi koji se uklanjaju pažljivo se biraju. Prvo se uklanjaju i pregledavaju limfni čvorovi čuvari, takozvani  sentinel limfni čvorovi, putem kojih se provodi dreniranje područja dojke zahvaćenog tumorom. Ako su u nekom limfnom čvoru čuvaru prisutne tumorske stanice, kirurg se može odlučiti za uklanjanje dodatnih čvorova.

Iz pazušnog se područja također uklanjaju limfni čvorovi ukoliko se u njima nalaze tumorske stanice. Ipak, postoje i neke moguće nuspojave uklanjanja limfnih čvorova, a to su gubitak osjeta na operiranom području, nelagoda u stražnjem dijelu ruke ili u pazuhu koja se može premještati niz ruku, oticanje ruke koje može započeti nekoliko dana, mjeseci ili godina nakon operacije i oticanje pazušnog područja koje počinje odmah nakon operacije. Napomenimo samo da oticanje ruke i pazuha može potrajati nekoliko dana, a može postati i stalan problem.

Radioterapije, zračenje kao postupak liječenja raka dojke

Zračenje je uz kirurgiju osnovni način lokalnog liječenja raka dojke. To je postupak kada se ionizirajućim zračenjem uništavaju tumorske stanice koje su moguće zaostale nakon odstranjenja tumora operativnim zahvatom. Ovaj način liječenja i uklanjanja tumorskih stanica provodi se pomoću linearnih akceleratora ili telekobalta. Snop zraka visoke energije se usmjerava na područje dojke, a ponekad i na obližnje limfne čvorove. Jačinu, duljinu trajanja odnosno broj postupaka zračenja određuje specijalist radioterapeut ovisno o vrsti tumora i općem stanju bolesnice. Najčešće se broj postupaka zračenja provodi pet dana u tjednu u trajanju od otprilike šest tjedana. Zračenje kao i druge vrste liječenja raka dojke ima neke nuspojave. Najčešće su to osjećaj umora, iritacija kože te bolnost i oticanje na području dojki i grudnog koša. Većina tih nuspojava nestaje nekoliko tjedana ili mjeseci po završetku liječenja.

Sistemsko liječenje raka dojke

Tri su glavne vrste sistemskog liječenja, a to su kemoterapija, hormonska terapija i biološka i ciljana terapija. Liječenje i odabir sistemskog načina liječenja radi se u dogovoru liječnika sa pacijenticom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...