Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kukuruzna svila: Ljekoviti čaj od kukuruzne svile i upotreba u liječenju

čaj od kukuruzne svile
Foto: Pixabay / Kukuruzna svila

U članku ćemo napisati kako i kada vam može pomoći kukuruzna svila. Ovo je prirodni lijek za bubrege i mokraćne kanale, pa pročitajte kako se koristi, i kako se priprema čaj od kukuruzne svile.

Kukuruzna svila se koristi na mnogo načina, a najčešće se koristi kao prirodni lijek za bolesti bubrega, i mokraćnih kanala. Od kukuruzne svile se pravi ljekoviti čaj, koji je najučestaliji ljekoviti preparat od svile sakupljene sa klipa kukuruza.

Kukuruzna svila se jako dugo koristi kao ljekovito sredstvo, pa ćemo se dotaknuti malo i na tu temu.

Ljekovita kukuruzna svila – Upotreba u liječenju

Kukuruzna svila za pripremu čaja

U svježem stanju, kukuruzna svila u sebi sadrži masno i eterično ulje. U ovim vlaknima (klipa kukuruza) pronalazimo smolu, gumu, alkaloide, klorofil, fosfornu kiselinu i znatne količine kalija i mangana.

Zbog kombinacije elemenata u sebi, kukuruzna svila, kada se konzumira u obliku čaja, postaje jedan od najjačih prirodnih diuretika. Već i nakon kratkog konzumiranja čaja, u ljudskom se organizmu znatno povećava količina izlučene mokraće i to bez štetnih posljedica. Ovakvo djelovanje čaja je posebno dobro kod osoba koje pate od bolesti gdje sakupljanje vode ima nepovoljno djelovanje na organizam.

Pored toga, čaj od kukuruzne svile smanjit će grčeve u bubrezima, a kada se koristi kroz dulji vremenski period, ovaj čaj može rastvoriti kamen u bubregu, te pomoći kod izbacivanja pijeska iz bubrega.

Znamo da se povećanim izlučivanjem mokraće naš organizam oslobađa viška toksina, pa tako i fosfora i bjelančevina, što će znatno umanjiti tegobe sa reumom, ili tegobe povezane sa gihtom, a može smanjiti i otoke na nogama. Dakle, povećanim lučenjem vode (mokraće) iz tijela izbacujemo štetne tvari i čistimo ga od različitih štetnih spojeva. Redovnim konzumiranjem ovog čaja pomažemo našem tijelu, na način da pojačamo cirkulaciju, osnažimo rad jetara i očistimo krv.

Čaj od kukuruzne svile pomaže kod svih oboljenja mokraćnih putova, upale mokraćnog mjehura, a mnogi tvrde da je dobar i protiv noćnog mokrenja u krevet, kod djece i kod odraslih. Ako vaše dijete ima problema sa mokrenjem u krevet, isprobajte ovaj čaj.

NAPOMENA: Prije nego krenete sa terapijom, svakako se prvo posavjetujte sa liječnikom pedijatrom.

Zbog izraženih diuretičkih djelovanja čaj od kukuruzne svile pomaže i kod mršavljenja. Brza izmjena tvari u organizmu od velike je pomoći i ubrzava metabolizam. Na taj način, uz redovno vježbanje i održavanje dijete, mršavljenje će biti lakše i zdravije.

U nastavku ćemo napisati i recept za čaj od kukuruzne svile, ali sada još malo o njegovom djelovanju. Spomenut ćemo kada se koristi čaj od kukuruzne svile i koje bolesti se najčešće liječe ovim napitkom.

Čaj kukuruzne svile – Prirodni lijek za bubrege

Narodna medicina posebno ističe ljekovitost kukuruzne svile. Zapravo se ne koristi kukuruzna svila kao takva, nego se od ovih vlasi sa klipa kukuruza radi jako dobar i ljekovit čaj.

Kada se koristi u obliku čaja, kukuruzna svila predstavlja jedan od najjačih prirodnih diuretika. Čaj se priprema dosta jednostavno, ali recept za pripremu ćemo napisati nešto kasnije.

Sada možemo pisati o ljekovitom djelovanju ovog čaja, posebno u slučaju problema sa bubrezima. Logično je, kako je riječ o efikasnom diuretiku, da ovaj čaj dobro djeluje na bubrege i liječi probleme usko povezane sa tim važnim organima. Osim toga, čaj liječi i gotovo sve probleme mokraćnih putova, a djeluje već kroz kratko vrijeme nakon konzumiranja.

Ovaj ljekoviti čaj smanjuje grčeve u bubrezima, a kroz duži period rastvorit će kamen u bubregu i pomoći izbacivanju pijeska. Čaj kukuruzne svile pomoći će kod gotovo svih bolesti mokraćnih putova. Čaj će smanjiti ili u potpunosti ukloniti upalu mokraćnog mjehura, eliminirat će probleme sa mokrenjem, a pomoći će spriječiti noćno mokrenje kod djece i odraslih.

Još malo o kukuruznoj svili

Kukuruzna svila se prepoznaje kao skup tankih vlasi (niti) na vrhu klipa kukuruza. Ova svila pomaže sakupljanju polena da bi se oplodio kukuruz. Ljudi su kroz povijest otkrili da čaj od ovih kukuruznih vlasi pomaže kod mnogih problema. Modernim istraživanjima otkrili smo da kukuruzna svila sadrži mnoge vrijedne elemente, posebno one koji pomažu lučenju mokraće iz ljudskog organizma. Zbog toga se i danas često koristi kao prirodni lijek za mnoge poteškoće mokraćnih putova i za liječenje problema sa bubrezima.

U kukuruznoj svili pronalazimo flavonoide, alantoin, sluz, saponine, vitamini C i K i kalij.

Dobro je i to što se kukuruzna svila može kombinirati sa drugim ljekovitim biljkama, kako bi se povećao njezin ljekoviti učinak na naš organizam. Ljekoviti čaj od kukuruzne svile može se kupiti u biljnim apotekama, ali ga i sami možete pripremiti od svježe sakupljenih vlasi kukuruzne svile.

Kukuruzna svila ima blago sladak okus, pa je čaj ugodan za piti. Ako ste se odlučili sami sakupiti kukuruznu svilu za pripremu čaja, jako je važno da to učinite na mjestu gdje znate da kukuruz nije tretiran pesticidima.

Recept za čaj od kukuruzne svile

Napokon smo došli i do toga. Napisat ćemo recept za pripremu čaja od kukuruzne svile.

Čaj se lako priprema, najbolje od svježe kukuruzne svile. Ipak, ako je nemate pri ruci, slobodno si možete kupiti osušenu kukuruznu svilu i od nje napraviti čaj.

Da biste napravili čaj, koristite 2 žličice svježe kukuruzne svile ili 2,5 g sušene. Stavite kukuruznu svilu u 1 šalicu ključale vode, da se potopi u vodu i poklopite da se hladi. Pustite da odstoji 10-15 minuta, a nakon toga uživajte u čaju.

Ljekovito djelovanje čaja od kukuruzne svile

Čaj od kukuruzne svile liječi različita oboljenja i kod djece i kod odraslih. Najveća efikasnost čaja se pokazala u liječenju poremećaja u urinarnom sustavu, prvenstveno kod infekcija, cisitisa, kao i za liječenje infekcije mjehura ili kod gonoreje.

Mnogi su potvrdili da čaj od kukuruzne svile pomaže da djeca prestanu mokriti u krevet. Također, smatra se da će čaj pomoći i odraslima koji imaju ovih problema.

Čaj od kukuruzne svile je odličan prirodni diuretik, a ima i protuupalna svojstva, te je odlično prirodno sredstvo za rastvaranje bubrežnog kamenca i izbacivanje pijeska iz bubrega.

Ovaj čaj će pomoći u detoksikaciji i izbacivanju nagomilanih toksina iz ljudskog tijela. Zbog značajnih količina vitamina K u kukuruznoj svili, čaj će  pomoći procesu zgrušavanja krvi u tijelu. Dokazano je da ovaj čaj smanjuje krvni tlak, suzbija bolove uzrokovane artritisom, i da pomaže u liječenju žutice i poremećaja u prostati. Čaj kukuruzne svila pojačava cirkulaciju i čisti krv. Kada se primjenjuje na koži, čaj od kukuruzne svile pomaže da se izliječe rane i čirevi na koži.

Mogući neželjeni efekti ovog čaja
U većini slučajeva, kukuruzna svila je pogodna za svakodnevnu upotrebu bez posebnih upozorenja. Ipak, u rijetkim slučajevima, ako ste alergični na kukuruz, možete dobiti osip na koži. Također, čaj od kukuruzne svile povećava razinu kalija u organizmu, što znači da trebate izbjegavati čaj ako već imate problema sa balansom kalija, problema sa krvnim tlakom ili dijabetes.
Stručnjaci traže oprez ako se čaj koristi za djecu, trudnice i dojilje, pa je dobro prethodno se posavjetovati sa osobnim liječnikom. Trudnice nikako ne smiju na svoju ruku piti čaj, a da se prethodno nisu posavjetovale sa liječnikom koji vodi trudnoću. Slično vrijedi i za majke, te dojilje. Prije nego koristite čaj posavjetujte se sa liječnikom, ili pedijatrom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...