Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kopriva kao prirodni lijek – Kopriva se koristi za čišćenje organizma, jačanje imuniteta i liječenje anemije

Francuski herbalist Maurice Messegue davno je napisao: “Kada bi vam netko rekao da smijete sakupljati samo jednu biljku, to bi trebala biti – kopriva.”

Kopriva je jako ljekovita biljka, a naše su bake od nje pravile i ukusnu i jako zdravu pitu.

U nastavku pročitajte kako se kopriva može koristiti kao prirodni lijek. Tu su naravno još mnoge primjene ove biljke, ali u ovom članku ćemo spomenuti tek neke od njih.

Upravo je proljeće pravo vrijeme da naberete dovoljno mladih izdanaka koprive za svoju malu prirodnu kućnu apoteku. Svi smo bar jednom u životu imali blizak susret s koprivom, te spoznali koliko ona žari i pali.

Prema starom germanskom vjerovanju bila je simbol boga munje čiji bljesak također pali i žari, te se zbog toga kaže da “neće grom u koprive”.

Kopriva se koristi za čišćenje organizma, jačanje imuniteta, pomaže u liječenju gotovo svih bolesti ili tegoba koje imaju veze sa riječju – krvnost, i na kraju pomaže cijelom tijelu.

Pročitajte kako se prave neki čajevi od koprive i kada je koji dobar za piti.

Čaj od koprive za sjaj kose, jačanje vlasišta i protiv peruti – 3 -4 žlice suhoga lista koprive prelijte 1,5 I vode (možete napraviti i mješavinu sačinjenu od 3 žlice suhog lista i 1 žlice korijena koprive). Ostavite čaj da odstoji oko 15 min, a zatim ga procijedite. Kada je ohlađen ili mlak, lagano ga umasirajte u vlasište i potom dobro isperite.

Kopriva je puna željeza i vitamina – Velike količine vitamina (osobito A, C i B2), mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina činl koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja. Zbog obilja željeza, otklanja stanje potištenosti i osjećaj umora, ali i pridonosi stvaranju crvenih krvnih zrnaca što olakšava opskrbu tijela kisikom i otklanja slabokrvnost. U proljeće, kada niču tek mladi izbojci kopriva koji su najbogatiji udjelom C vitamina, ne čekajte i svakako otiđite u prirodu po prve mlade listove.

>> Kopriva kao ljekovita biljka i prirodni lijek

Moćan je eliksir zdravlja koji, uziman i stavljan u redovite obroke poput juha ili variva, može ojačati vaš imunitet, popraviti vaše opće stanje malaksalosti i sasvim neprimjetno, utjecati na krvnu sliku, ali i na vaš ten, sjaj kože i kose.

Čaj za jačanje imuniteta kod prehlada, hunjavice, gripe…

2 čajne žličice suhoga lista koprive prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti.

Djelotvornost čaja od koprive – Čaj je vrlo koristan kod kožnih bolesti, bubuljica i akni, a preporučuje se i kod pojave afti i upale desni. Zbog visokog udjela kalija, čaj djeluje diuretski, zbog čega se koristi u liječenju upale mokraćnih putova. Kalcij, natrij, magnezij, fostor… lepeza je koja pokazuje pravo bogatstvo u izgledom tako skromnoj, a tako moćnoj biljci.

Napomena: Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...