Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Koliko je zdravo jesti klice? Osnova zdrave ishrane je zelena hrana, tvrde mnogi nutricionisti

Klice u sebi sadrže sve potrebne sastojke koji su neophodni ljudskom organizmu, a posebno velike količine vitamina, minerala i enzima.

Još je Hipokrat, nekada davno rekao da hrana može biti lijek, naravno, samo ukoliko je pravilno odaberemo, pripremimo i jedemo.

Danas se pravilnoj ishrani poklanja velika pažnja, i to ne bez razloga. Došli smo u situaciju da na našoj trpezi imamo previše prerađene hrane, posebno pržene, previše je masnoća i šećera, a sirove hrane koja je jako zdrava gotovo da i nema.

Osnova zdrave ishrane je zelena hrana, tvrde mnogi nutricionisti. Među sirovim namirnicama proklijale sjemenke zauzimaju vodeće mjesto.

Zbog čega je to tako? Naime, iz sitnog zrna izrasta nov život s ogromnom energijom pa to zrno sadrži u sebi sve potrebne sastojke koji su neophodni za zdravlje biljke koja će izrasti. Ako mi to zrno pojedemo u takvom obliku, dobiti ćemo sve spomenute hranjive i jako zdrave sastojke za sebe.

Klica u sebi sadrži 25% više kalorija od mesa, ali se od sjemenki nećemo udebljati. Naime, kalorije iz sjemenke odmah daju energiju, pošto je to ‘živa hrana’. Sjemenke ne sadrže masti, pa se ne bojimo za kolesterol. U sjemenkama nećemo pronaći hormone i antibiotike, štp znači da je ona u potpunosti probavljiva kao hrana.

Klijanjem sjemena višestruko se povećava količina prisutnih vitamina. Količina vitamina C se može povećati čak 27 puta, karotina već nakon dva sata klijanja gotovo dva puta, vitamina B za 50 posto, vitamina E za 120 posto i tako dalje. Pored ovih sastojaka, klica u sebi sadrži i vitamine G, K, U te minerale kao što su kalcij, magnezij, fosfor, klor, kalij, natrij i još neki manje zastupljeni.

Klica sadrži i ogromnu količinu enzima koji su jako neophodni za naše zdravlje. Oni su kompleksni katalizatori koji kontroliraju sve kemijske reakcije, a u ljudskom tijelu ih je pronađeno čak 3.000. U vremenskom rasponu od samo jedne minute jedan enzim učestvuje u 36 miliona biokemijskih reakcija. Nepravilna ishrana, kao i nepravilan način života i mnogobrojne bolesti potroše ogromne količine enzima pa naš organizam napadaju sve teže i teže bolesti. Ako podgrijavamo jela, onda uništavamo sve enzime u hrani pa tako dodatno zakompliciramo našu probavu.

Ako imate mogućnosti svakako oprobajte neko jelo od sirovih klica, možda vam se svidi a zdravo će svakako biti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...