Patlidžan je jednogodišnja vrsta povrtne biljke latinskog imena Solanum melongena.
Kod nas je jako dobro poznat, kao i u svijetu, što zbog korištenja u kuhinji, tako i zbog pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje.
Plavi patlidžan, kako ga još zovemo u svojoj kori specifične, tamno ljubičaste boje, i mesu sadrži jako korisne sastojke za naš organizam. Mnoga istraživanja na tu temu su potvrdila da patlidžan zaista ima pozitivan utjecaj u borbi protiv nekih oboljenja, kao i u prevenciji.
Kako to i biva sa povrćem, i patlidžan je jako zdrav te je preporučeno da se koristi kada god je to moguće. Uz paradajz i krastavac, patlidžan je još jedna povrtna biljka koja jako dobro uspijeva kod nas pa je zaista šteta ne iskoristiti ju.
Mnogo je zdravih tvari u plodu patlidžana, pa da spomenemo kako se u njemu mogu pronaći mnogo vlakana, vitamin B1 i B6, te kalij. Osim spomenutih elemenata, u patlidžanu su znatne količine bakra, magnezija, mangana, fosfora, niacina i folne kiseline.
Gotovo svo povrće tamno plave boje, kao što je boja patlidžana, ima gore spomenute elemente u sebi, sa tim da ih u patlidžanu pronalazimo u znatno većoj mjeri. Baš zbog te činjenice se patlidžan izdvaja i zbog toga je posebno dobra namirnica.
Patlidžan je dobar protiv kolesterola, kao i za gubitak kilograma
Zbog nekih tvari koje su zastupljene u patlidžanu, ovo povrće jako dobro djeluje protiv kolesterola u krvi. Naime, nasunin koji možemo pronaći u kori plavog patlidžana je veoma dobar antioksidant koji sprječava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprječava i nastajanje kolesterola.
Donosimo vam jednu dijetu u kojoj glavnu ulogu igra patlidžan
Neki tvrde da uz pomoć ove dijete u samo dva tjedna možete izgubiti i do 8 kilograma. Patlidžan je bogat kalijem, odnosno mineralom koji u suradnji s natrijem jako dobro regulira razinu vode u tijelu i normalizira rad srca. Sadrži ponešto magnezija, mangana i bakra. No, ono što patlidžan čini visokovrijednom namirnicom nije njegov vitaminsko-mineralni sadržaj, već fitonutrijenti koji posjeduju antioksidativna, antikancerogena i protuupalna svojstva.
Uz pomoć patlidžana jako dobro možete da izgubite kilograme, čak 8 kilograma u 14 dana, nakon čega se proces gubljenja kilograma usporava. Dakle, ako želite brzo izgubiti nekoliko kilograma, opskrbite se patlidžanima.
Patlidžan možete narezati na kriške i ubaciti u posudu s vodom. Ostavite stajati nekoliko sati, a nakon toga tu tekućinu pijte kroz dan, najbolje 3-4 čaše.
Ako vam se gornja ideja ne sviđa, isprobajte ovu dijetu sa patlidžanom
Doručak – Doručak kroz dva tjedna, dok ste na dijeti uvijek je isti. Jedite salatu od patlidžana i rajčice.
Salatu napravite tako što uzmete jedan veliki patlidžan i narežete ga na kriške, posolite i ostavite 10 minuta. Zatim ga izrežite na manje kockice, stavite u posudu za salatu, dodajte komadiće rajčice ili 1 dcl kuhanog soka od rajčice, začinite žlicom maslinova ulja i ostavite da još malo odstoji.
Ručak – Dok ste na dijeti, jedite ručak pripremljen kako je opisano. Priprema juhe od patlidžana nije komplicirana, pa krenite redom: Jedan ili dva patlidžana narežite na trakice i lagano propržite na maslacu. Zatim dodajte kockice celera, svježu papriku, mrkvu, luk i pirjajte pet minuta. Povrće zatim ubacite u proključalu vodu i kuhajte još pet minuta. Dobivenu juhu jedite u porcijama po želji.
Večera – Pirjani patlidžan s povrćem neka vam bude večera. Evo uputa za pripremu: Ispecite patlidžan u pećnici i začinite ga s malo češnjaka. Uz to možete pojesti krišku ili dvije raženog kruha, težine ne veće od 30 grama i čašu nemasnog jogurta ili kiselog mlijeka. Budući da je doručak uvijek isti, pustite mašti na volju za ostala dva obroka sljedećih dana. Patlidžan možete ispeći na roštilju i preliti umakom od soje ili jesti s mladim sirom. Možete ga ispeći u teflonskoj tavi uz dodatak komadića tunjevine ili pirjati u vlastitom soku s drugim povrćem.
Specifična boja patlidžana i njegov jedinstven okus
Zbog već napisanih redaka u vezi patlidžana, ova povrtna namirnica bi svakako trebala naći svoje mjesto na vašem svakodnevnom jelovniku. Kada god ste u mogućnosti, gledajte se počastiti sa nekim ukusnim jelom od patlidžana.
Patlidžan ima malu kalorijsku vrijednost, jer sadrži oko 90 posto vode, pa je zbog toga odlična namirnica za gotovo svaku dijetu.
Primjena patlidžana u kuhinji je zaista raznovrsna, sve od kuhanih jela pa do roštilja, patlidžan je iskoristiv u svakom pogledu. Isto tako, patlidžan se može koristiti zajedno sa korom ili oguljen, a sve ovisi o tome kakav je recept posrijedi. Ako ćete pripremati patlidžan s parmezanom ili ga peći na roštilju, dobro je kožu ostaviti. Najbolji načini termičke obrade za ovu vrstu povrća su parenje, pirjanje ili pečenje na tavi, roštilju ili u pećnici. Dosta recepata zahtijeva da se patlidžani prije pripreme narežu, posole i ostave da odstoje. To se radi kako bi se iz njih izvukla vlaga, a s njom i gorčina te se tako sprječava upijanje velikih količina ulja prilikom pečenja.
Patlidžan na sto načina – Kao hladna predjela patlidžani se mariniraju, poslužuju kao salata ili namazi. Popečeni patlidžan, u kombinaciji s pečenim paprikama, lećom, lukom i češnjakom, začinjen acetom balsamicom, može biti odlična salata. Patlidžani vole slojevitost u jelima, pa ih Talijani i Grci slažu u posudama za pečenje i peku u pećnicama. Pečene ploške patlidžana se slažu s umakom od rajčica, svježe nasjeckanim bosiljkom, na ploške narezanom mocarelom i naribanim parmezanom. Kod musake se redovi pečenih ploški patlidžana izmjenjuju s pirjanom mljevenom janjetinom i obilno zalijevaju bešamel umakom. S umakom od rajčica patlidžani čine izvrsnu kombinaciju samostalno ili u kombinaciji sa tjesteninama, te kao nadjev za pizze. U mesnim jelima patlidžani se mogu kombinirati s puretinom, govedinom ili janjetinom.