Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Koliko dugo možemo bebu iznijeti vani tijekom zime?

U našem okruženju, bez obzira na suvremeni način življenja, još uvijek vladaju predrasude da novorođenče, odnosno dijete do mjesec dana starosti, ne treba iznositi iz kuće dok ne prođu babine.

Mnogi smatraju da ovaj period od šest tjedana treba da bude vrijeme za adaptaciju, kako bebe na uvjete iz okoline, tako i majke da se vati u stanje prije poroda.

Međutim, istina je negdje na pola puta.

Svježi vanjski zrak svima prija – U većini slučajeva roditelji su u dilemi da li je potrebno da čekaju da prođe tih čuvenih četrdeset dana dok ne iznesu bebu na izvan. Boravak na svježem zraku prija svakom, pa i novorođenoj bebi, jer poboljšava san, apetit i raspoloženje, podiže imunitet te doprinosi poboljšanju djetetovog općeg stanja. Između ostalog, boraveći vani, beba uči o svijetu oko sebe putem mirisa i zvukova iz vanjske sredine.

Već od prvog dana beba je spremna da boravi na svježem zraku, s tim što je važno da bude dobro obučena, da joj je toplo, ali ne i previše topio, da je zaštićena od vjetra i ostalih vremenskih prilika i neprilika.

Iznošenje djeteta iz porodilišta je, u stvari, prvi kontakt djeteta sa svježim zrakom, a traje pet do deset minuta, točnije, onoliko dugo koliko je potrebno da se dijete donese do automobila, a po dolasku kući iznese do kuće.

U narednim danima treba iznositi bebu na terasu ili ispred kuće dobro utopljenu, kao za šetnju, kako bi se navikla na svježi zrak. Dužina boravka vani se iz dana u dan povećava za pet minuta. Kasnije možete izvoditi bebu u šetnju u kolicima, na primjer, u obližnji park, ali ne duže od dva sata.

Dobra priprema – Prije svakog izlaska pripremite sve što vam je potrebno za šetnju. Kolica spremite tako što ćete najprije zaštititi materijal. Savjetujemo da ispod bebe stavite podmetač za jednokratnu upotrebu, a preko njega ručnik ili tetra-pelenu. Vodite računa o položaju djeteta u kolicima, najbolje da je beba okrenuta prema vama. U slučaju da nemate takva kolica, kako ne biste razmišljali da li ćete ga čuti ako se zagrcne, položite bebu na bok i poduprite je namotanim ručnikom iza leđa. Spremite u torbu dudu varalicu, tetra-pelenu, bočicu s vodom i zvečku. Dobro isplanirajte vrijeme. Prije odlaska u šetnju podojite i presvucite dijete, kako biste se vratili kući neposredno prije narednog obroka. Istraživanja eminentnih stručnjaka ukazuju na to da svjež zrak jača bebin imunitet. Bebice koje roditelji često iznose van manje su bolesne i rjeđe se prehlađuju.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...