Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Koliko dobro poznajete malo crno sjeme maka?

Ukratko, mak je osušeno sjeme jednogodišnje biljke maka koja dolazi iz Azije.

Ova biljka naraste do metar i pol u visinu, ima velike, duguljaste nazubljene listove.

Cvjetovi maka su većinom bijeli, s ljubičastom mrljom pri dnu, ili purpurno ljubičasti, s tamnoljubičastom ili gotovo crnom mrljom.

Ako ih gledamo golim okom, čini nam se da su sjemenke maka okruglog oblika, no zapravo su one bubrežastog oblika, sive pomalo tamno plave boje. U jednom kilogramu maka brojimo oko dva milijuna malih zrnaca. Sjemenke su gotovo bez mirisa, a njihov se orahu sličan okus razvija tek kuhanjem ili pečenjem.

Sjemenke u sebi sadrže oko 50% masnog ulja (Oleum papaveris) te proteinske supstance i organske baze, poput alkaloida papaverina. Mak su poznavali već neolitski stanovnici Švicarske. Grci su ga uzgajali kao uljaricu, ali su znali da osušeni sok makove čahure, danas poznata kao opijum, ublažuje bol. Stare knjige o travama iscrpno se bave sokom maka kao sredstvom za ublažavanje bola, ali spominju i makovo sjeme kao dodatak hrani. Najviše se spominju zrna maka kao začin kruhu, koji mu daje ‘sladak i ljubak okus’.

U srednjoeuropskim zemljama mak se većinom uzgaja samo zbog sjemenki, dok se u jugoistočnim zemljama kulture maka iskorištavaju za dobivanje opijuma za medicinske svrhe. Moramo napomenuti da zrele sjemenke maka ne sadrže, praktično, nikakve narkotičke sastojke.

Iz makovog sjemenja, postupkom prešanja dobivamo makovo ulje. Takvo, hladno prešano makovo ulje je jestivo i bogato nutrijentima.

Ako ćemo pričati o sastojcima koje pronalazimo u sjemenkama maka, onda moramo reći da mak obiluje nezasićenim masnim kiselinama, prije svega tu mislimo na linolnu i oleinsku kiselinu.

Linolna kiselina je esencijalna omega 6 masna kiselina za koju se zna da je naš organizam ne može sintetizirati. Znanstvena istraživanja upućuju na to da ova kiselina može da sudjeluje u procesu usporavanja razvoja multiple skleroze. Pored toga ona može da zaštiti krvožilni sustav kod čovjeka, regulira krvni tlak i grušanje krvi. Linolna kiselina se često primjenjuje za liječenje kožnih oboljenja i upalni procesa.

Oleinska kiselina koja se također može pronaći u maku je mononezasićena masna kiselina koja pripada grupi omega 9. Ovu kiselinu ljudski organizam u nekom dijelu može da sintetizira jer ona nije esencijalna. Naučnici su otkrili da ova kiselina može da sudjeluje u usporavanju pojave raka djelovanjem na genetskoj razini.

Pored spomenutog, oleinska kiselina štiti krvožilni sustav od raznih oštećenja.

Mak se također danas jako često koristi za opuštanje mišića, protiv bolova, za iskašljavanje te za liječenje grčeva u predjelu abdomena. Mak može da ublaži razdražljivost kod čovjeka, stres, te potiče na koncentraciju i dobro raspoloženje.

U narodnoj medicini mak se koristio u proizvodnji opijuma koji su liječnici koristili za umirenja bolova, ali se kasnije na žalost ta biljka zloupotrijebila u proizvodnji ilegalnih narkotičnih supstanci. Danas se u nekim predjelima mak još uvijek naveliko uzgaja u svrhu nelegalne proizvodnje narkotika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...