Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Kolagen nas održava mladima, a ovih pet čimbenika ga ubija

Kolagen

Starenje kože je prirodni proces koji se nažalost ne može zaustaviti. Ali možemo ga usporiti. Konkretno, protiv preranih znakova starenja, koji su također uzrokovani nedostatkom kolagena, možemo se boriti dodatnom konzumacijom ovog najvažnijeg proteina za mladenački izgled.

Kad dođemo u godine kad osjetimo prve znakove starenja, mnogi od nas najradije bi zavrtili vrijeme unatrag.

Izražene bore, opuštenost kože, gubitak kose, umorno lice i bolni zglobovi često su prvi pokazatelji da naše tijelo stari.

I premda je starenje potpuno prirodan proces i tjelesne promjene koje se događaju tijekom godina su normalne, one mogu utjecati na naše samopouzdanje. Mnogi se osjećaju manje samopouzdano, što također utječe na kvalitetu njihova života.

Naročito je teško prihvatiti promjene koje su donijele godine ako imamo osjećaj da se znakovi starenja na tijelu pokazuju prije nego kod većine prijatelja i poznanika iste dobi.

Tad su mnogi svjesni i važne činjenice da godine nisu jedini faktor koji utječe na izgled, raspoloženje i kvalitetu života.

Starenje je također povezano s čimbenicima koji nisu povezani s genetikom ili dobi. Svi imamo utjecaj na ovih sudbonosnih pet elemenata, jer su oni dio svakodnevnog života i dobrovoljno im se izlažemo.

Stoga moramo biti svjesni svoje uloge u procesu starenja i odlučno pokušati izbjeći ovih pet opasnih čimbenika, održavajući tako kondiciju tijela i izgleda kao i samopouzdan i mladenački karakter.

Koja je pobjednička strategija?

Ako želimo zadržati mladolik izgled i tijelo, možemo se usredotočiti na zdravu i prehrambenu opskrbu onih tkiva koja izravno utječu na naš izgled i raspoloženje, kao i kožu, kosu, nokte, zglobova i mišiće. Sva ta tkiva našeg tijela povezana su s kolagenom, najzastupljenijom bjelančevinom u ljudskom tijelu.

Koje su posljedice kolagenskog deficita?

Kada se u ljudskom tijelu pojavi nedostatak kolagena, neugodne posljedice mogu se osjetiti i na našem izgledu i fiziologiji tijela. Posljedice mogu biti:

 • bore,
 • obješena koža,
 • opušteni obrazi,
 • propusna crijevna stijenka,
 • bolni zglobovi,
 • ispadanje kose i
 • krhki nohti.

Kolagen je dio osnovne strukture našeg tijela. Jednostavno rečeno, ovaj protein osigurava da su sve stvari na svom mjestu. A možemo ga zamisliti i kao vrlo dugačak lanac.

Hranom u svoje tijelo unosimo aminokiseline, koje su osnovna poveznica u proteinskoj strukturi kolagena. Te kiseline ljudsko tijelo kombinira u fazi sinteze i “distribuira” ih na mjesta gdje je oslabljena struktura temeljnog tkiva (npr. koža, nokti i zglobovi).

Tijekom godina naše tijelo više ne proizvodi toliko kolagena kao u mladosti, ali to nije glavni razlog zbog kojeg počinjemo primjećivati ​​očite znakove starenja negdje u četrdesetima.

Odlučujući su čimbenici opasni pritisci na strukturu kolagena u našim tkivima. Međutim, pod pritiskom se gotovo svaki lanac, uključujući i kolagen, može slomiti ili popustiti.

Koji čimbenici ubijaju kolagen?

Stoga je važno znati koji čimbenici, osim starosti i genetskog sastava, najbrže ubijaju kolagen i negativno utječu na izgled i raspoloženje.

Čimbenik br. 1 – konzumiranje alkohola

Svi znamo da konzumiranje alkohola negativno utječe na naše tijelo. Pogotovo ako ga konzumiramo u velikim količinama i često. No čak i povremeno konzumiranje alkohola može imati neugodne posljedice na izgled i na to kako se osjećamo.

Konzumacija alkoholnih pića posebno negativno utječe na udio vitamina A, koji pak negativno utječe na proizvodnju kolagena.

Kako manji udio vitamina A utječe na proizvodnju kolagena? Iako je kolagen u osnovi protein i sastoji se od aminokiselina, druge hranjive tvari također su uključene u sintezu. Stoga su našem tijelu potrebne sve hranjive tvari u dovoljnim količinama da bi moglo podržati kvalitetan proces proizvodnje kolagena. Nedostatak bilo koje hranjive tvari, međutim, može biti vrlo opasan.

Čimbenik br. 2 – pretjerano izlaganje suncu

Koža je naš najveći organ. Pretjerano izlaganje suncu ima izuzetno negativan utjecaj. Osim toga, prebrzo isprazni naše zalihe kolagena.

UVA zrake glavni su krivac za opekline od sunca, a time su i opasan i fatalan čimbenik koji negativno utječe na izgled i dobrobit.

Stručnjaci primjećuju da UVA zrake ubrzavaju proces starenja, čije se posljedice mogu vidjeti samo s odgodom.

Tijekom godina puno se govori o slobodnim radikalima, tvarima koje su vrlo reaktivne i stoga nestabilne. Kada smo izloženi suncu, u našem se tijelu stvaraju slobodni radikali koji napadaju i oštećuju mnoge proteine, uključujući kolagen.

Naše se tijelo može boriti protiv slobodnih radikala i uspješno zaštititi naše stanice. Kad je npr. pretjerana izloženost UVA zrakama, smanjuje se naš prirodni štit. Rezultat su prerani znakovi starenja kože.

Čimbenik br. 3 – pušenje

Svi znamo koliko je pušenje opasno. Svjesno unosimo kancerogene tvari u svoje tijelo koje doslovno uništavaju naše zdravlje i izgled. Dokazano je da pušenje stari naš izgled.

Podočnjaci, bore oko usana i očiju, obješeni obrazi, podbradak …

Te negativne posljedice pušenja, kojih mnogi u mladosti nisu svjesni, brzo se pokažu tijekom godina pušenja i naljute mnoge pušače.

Za mnoge negativne posljedice pušenja stručnjaci krive nikotin koji smanjuje protok krvi u tijelu i posljedično oslabi opskrbu naših stanice tvarima koje su ključne za brzu regeneraciju, a time usporava i proizvodnju svježeg kolagena.

Čimbenik br. 4 – konzumiranje jednostavnih šećera

O negativnim učincima jednostavnih šećera na naše tijelo saznajemo sve više. I nikako nisu samo jedan od glavnih krivaca za prekomjernu težinu.

Jednostavni šećeri također su važan čimbenik u procesu starenja, jer se “lijepe” za hranjive sastojke u našem tijelu, osobito na bjelančevine, uključujući kolagen, i slabe njihovu strukturu i funkciju. Ovaj proces, nazvan glikacija, ubrzava proces starenja, a posljedice su prerano izraženi znakovi starenja.

Naravno, jednostavne šećere teško je u potpunosti eliminirati s našeg jelovnika, jer se svatko od nas ponekad voli zasladiti. Važno je, međutim, ograničiti unos jednostavnih šećera.

Stoga stručnjaci preporučuju da izbjegavamo, odnosno ograničimo konzumaciju određene hrane, uključujući:

 • kruh,
 • čips,
 • pizzu,
 • tjestenine,
 • sirupe (javorov, kukuruzni …),
 • slatkiše,
 • slatka, gazirane pića,
 • različita peciva i
 • brzu hranu.

Čimbenik br. 5 – nedostatak ključnih aminokiselina

U uvodu smo već istaknuli važnu ulogu aminokiselina u sintezi kolagena. To su aminokiseline koje danas kronično nedostaju u našem tijelu.

Stoga je najvažniji čimbenik za usporavanje starenja unos hranjivih sastojaka koji sadrže one aminokiseline koje su najvažnije za stvaranje kolagena.

Pazite na unos namirnica, kao što su

 • losos,
 • krta govedina,
 • pileće meso i
 • jaja,

koja će u tijelo unijeti veće količine sljedećih aminokiselina, važnih za sintezu kolagena:

 • prolin,
 • glicin,
 • glutamin i
 • arginin.

Međutim, uravnotežena prehrana, koja je toliko važna za zdrav život, a također i u borbi protiv preuranjenih znakova starenja, često predstavlja izazov u našem modernom načinu života, jer svima nama nedostaje vremena za pripremu raznolikih i zdravih obroka.

Problem je i u samoj hrani odnosno sastojcima obroka, jer zbog masovne proizvodnje i promjena u okolišu, kvaliteta hrane naglo opada. Zbog nedostatka hranjivih sastojaka u hrani, čak i uz uravnoteženu prehranu, brzo dolazi do nedostatka kolagena.

Kako onda započeti borbu protiv nedostatka kolagena. Prvo, kao što je ranije spomenuto, ograničavanjem unosa jednostavnih šećera i odricanjem alkohola i pušenja. Kada smo na suncu, na odgovarajući se način moramo štititi i brinuti o raznovrsnoj i uravnoteženoj prehrani.

Drugi je korak iskoristiti sve potencijale koje nudi moderna prehrambena industrija i izravno napuniti naše rezerve kolagena.

Hidrolizirani kolagen u prahu

Nedostatak kolagena može se ublažiti redovnom konzumacijom hidroliziranog kolagenca u prahu, koji se smatra najučinkovitijim rješenjem. Kolagen se tako izuzetno brzo apsorbira i pomaže našem tijelu da nadomjesti prazne zalihe ovog izuzetno važnog proteina.

Stručnjaci primjećuju da redovita konzumacija kolagena donosi vrhunske rezultate. Ova navika, konzumacija dodatka prehrani, brzo će postati dio svakodnevnog života kod svakog pojedinca, budući da ne uzima više od 30 sekundi dnevno.

Nevjerojatni rezultati redovitog korištenja su:

 • napeta i blistava koža,
 • gusta kosa,
 • zdravi zglobovi,
 • jaki nokti i
 • pozitivan utjecaj na udio mišiće mase.

Sve to ne samo da će podići kvalitetu života, već i pozitivno utjecati na samopouzdanje.

Želite saznati više o prikladnim rješenjima za nedostatak kolagena i prerane znakove starenja? Onda pročitajte ostale informacije i činjenice koje su dokaz da obavezno moramo izbjeći nedostatak kolagena.

https://www.fittijelo.com/kolagen/

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...