Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Koksaki virus – simptomi i liječenje

koksaki virus
Foto: Pixabay / Koksaki virus

Zadnjih nekoliko godina, sve češće možemo čuti – „da je netko obolio od koksaki virusa,“, što u narodu nesvjesno stvara veliki strah, ali nauka i medicina nam potvrđuju da je, od kako je otkriven koksaki virus, 50-ih godina XX. stoljeća. Otkrio ga je ruski biolog Dmitrij Josifovič Ivanovski. Virus je podjednako od tada, prisutan među populacijom. Važno je, prije svega da znamo njegove simptome, način prenošenja i na kraju prevenciju i način liječenja.

Koksaki virus (lat. Coxsackie virus) pripada grupi enterovirusa i dijeli se na dva tipa ( A i B tip). Za tip A povezujemo infekcija koksaki virusom usta, šaka i stopala, tzv. „bolest prljavih ruku“, dok infekcija tipa B uzrokuje ozbiljnije bolesti i oštećenja organizma, nerijetko i smrtni ishod. Tip A je mnogo jači i uporniji, dok je B tip slabiji, rjeđi, ali zato ostavlja trajne posljedice i samim tim je i opasniji.  Koksaki virus ima 29 serotipova, među kojima su najopasniji B1, B2, B3, B4, B5 i B6.

Simptomi zaraze koksaki virusom

Početna faza koksaki virusa se manifestira najčešće kroz čestu malaksalost, povišenu tjelesnu temperaturu, prehladu, bol u grudima, bol u stomaku, gubitak apetita, srčanu aritmiju, tahikardiju (ubrzano lupanje srca), kao i bradikardiju (usporeno lupanje srca). Najveći problem predstavlja, što su svi spomenuti simptomi najčešće prolaznog karaktera. U prosijeku simptomi traju od 5-7 dana, i bolesnik se lažno oporavlja. Upravo zbog toga, u praksi se infekcija koksaki virusom naziva još i „bolest sa deset lica“. Najvažnije od svega je bolest prepoznati na vrijeme, i poduzeti sve neophodne mjere radi spriječavanja daljeg širenja virusa, uz adekvatnu terapiju.

Dijagnoza

Činjenica je da se koksaki virus ne može otkriti vađenjem standardne biokemijske analize krvi. Umjesto toga, moraju se uraditi testovi za otkrivanje koksaki virusa, u specijaliziranim ustanovama za imunologiju (pojedinačni titrovi na Koksaki virus –IgG i IgM antitijela). Virus se također može otkriti izolacijom iz brisa grla, stolice, likvora i ostalih tjelesnih tečnosti organizma. Potrebno je naglasiti, da samo četverostruki porast ili pad antitijela dokazuju postojanje koksaki virusa u organizmu.

Liječenje koksaki virusa

Općenito, lijek za ovu bolest ne postoji. Ipak, može se spriječiti daljnje širenje prije svega jačanjem imuniteta i visokim higijenskim uvjetima (na prvom mjestu je redovno pranje ruku). Virus se najčešće prenosi fekalno-oralnim putem (preko posuđa, ručnika, posteljine i ostalih predmeta koja su izložena prljavom i zagađenom okruženju). U većini slučajeva je zastupljen u ljetnim periodima, kada su visoke temperature zraka. Najviše je zastupljen kod djece do 10 godina starosti, ali ima slučajeva i kod starijih osoba, kojima je imunitet duže vrijeme slab.

Pravilna ishrana

Pravilna ishrana bolesnika je od velike važnosti. Tako se jača imunitet, uz redovno uzimanje voća i povrća, unošenjem proteina, a izbjegavanjem industrijski obrađene hrane i pića (grickalice, slatkiši, umjetni sokovi itd.). Preporučuju se svježe cijeđeni sokovi, uzimanje meda (najbolje drvenom žlicom), propolisa, biljnih čajeva i bijelog luka. Sve su to namirnice dobre u borbi protiv pada imuniteta i borbi sa virusnim infekcijama. Kao najbolji lijek iz prirode, pokazao se matičnjak. Matičnjak je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, još iz davnih vremena. Ta biljka prije svega čisti krv. S obzirom da koksaki virus napada čitav organizam i širi se putem krvi, korištenjem čaja od matičnjaka, u velikoj mjeri se ublažava bolest. Terapija čajem od matičnjaka traje 30 dana, kada bi bolesnik trebao da uzima 1 litru jakog čaja, dnevno (tijekom dana).

Koksaki virus se nastanjuje u gastrointestinalnom traktu, odnosno u crijevima. Najprije dospije do tankog crijeva i onda se putem krvi širi kroz čitav organizam. Ne zadržava se trajno u organizmu, već kroz njega prolazi i oštećuje organe, a stupanj oštećenja je individualan.  Na nekome može ostaviti trajne posljedice, a netko prolazi bez ikakvih posljedica. U poodmakloj fazi izaziva upalu srčanog mišića (miokarditis), upalu srčane kese (perikarditis), upalu moždanih ovojnica (meningitis), bolest ždrijela (herpangin angina), i razne respiratorne infekcije.

Liječenje koksaki virusa podrazumijeva simptomatsku terapiju. To uključuje uzimanje antipiretika i analgetika, izbacivanje soli iz ishrane, pojačano unošenje vitamina C i ostalih vitamina potrebnih za cjelokupno jačanje imuniteta. Savjetuje se prvih godinu dana, strogo mirovanje, i što manji fizički napor, posebno za bolesnike inficirane koksaki virusom tipa B. Posebno treba naglasiti, da se koksaki virus NE PRENOSI putem zraka, spolnim putem, niti ga prenosi bilo koja životinja ili insekt.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...