Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Kokice – Da li kokice debljaju i njihove nutritivne vrijednosti?

kokice kalorije
Kokice i kalorije

Mnogi misle da kokice debljaju, dok su neki uvjereni da nije tako. Što vi mislite? Dali kokice debljaju, ili ipak ne? Kokice i kalorije idu zajedno, ali u kojem omjeru?

Posljednja istraživanja potvrdila su da kokice sadrže beta karoten, te imaju visok sadržaj antioksidansa. To znači da ove ukusne grickalice ne debljaju, ali – ima ALI. Ključ zdravlja je u načinu pripreme kokica. Najbolje je jesti same kokice, pripremljene bez dodanih masnoća, poput maslaca ili ulja. Naime, takvi dodaci će poboljšati okus, ali će znatno da povećaju kalorijsku vrijednost kokicama, te smanjiti hranjivost ovih omiljenih slanih grickalica.

Prije nego nastavimo sa pisanjem, da spomenemo jednu zanimljivost – naime, kokice imaju svoj dan u godini. Međunarodni dan kokica obilježava se 19. siječnja, a njihov mjesec je listopad.

Vratimo se nutritivnim vrijednostima i pitanju u vezi kokica, koja smo postavili na početku teksta. Nutricionizam je zanimljiva disciplina, a i sami smo mogli zaključiti kako se stalno mijenja. Mišljenja stručnjaka se znaju promijeniti iz jedne krajnosti u drugu. Sve to dolazi s napretkom tehnologije, i boljim shvaćanjem našeg tijela. Imamo primjer s maslacem, koji je nekada glasio kao „ubojica“, a margarin zdrava biljna masnoća. Nakon 30 godina, to se razmišljanje potpuno zaokrenulo, pa danas znamo da je maslac zdrav, dok ćemo margarin zaobilaziti u širokom luku.

Tako se nešto događa i sa kokicama. Istina, one kokice pečene na zraku su najzdravije, no da bi im dodali okus, moramo posegnuti za maslacem ili uljem. U nastavku ćemo se osvrnuti i na to, pa krenimo redom.

Kokice sa maslacem ili uljem?

Prosječna kalorijska vrijednost na 100 grama (začinjenih) kokica je od 450 do 650 kcal. To znači da, ako za vrijeme jednog filma pojedete veliku porciju kokica, možete u organizam unijeti blizu 1000 nepotrebnih kalorija.

Unatoč tome, profesor kemije, dr. Joe Weinson sa Scranton sveučilišta objavio je rezultate svojih istraživanja koji daju zaključak da su kokice bogat izvor zaštitnih spojeva – posebno antioksidansa. Ovu vijest su prenijeli svi veći svjetski portali i ostali mediji, a kratka pouka čitave priče je „jedite kokice i zaboravite na kalorije“.

Izgleda kako je profesor dr. Joe Winson samo potvrdio ono što već od davno govore mnogi analitički podaci. Kokice sadrže beta karoten (66 mcg na 100 g) i kombinaciju luteina i zeaksantina (u količini od 1087 mcg na 100 g). Ako im se dodaju masnoće, koje značajno popravljaju organoleptička svojstva, energetska vrijednost rapidno raste, a količina zaštitnih faktora postupno opada.

Kakve onda kokice odabrati? Slažu se mnogi da je najbolja organoleptika s maslacem, a najveća energetska vrijednost ovih kokica je ako se ispeku na ulju. Tek da imate predstavu o vrijednostima, navest ćemo primjer: ako su kokice pripremljene s uljem, zeaksantin i lutein opadaju na 829 mcg na 100 g, no ukoliko je obrok napravljen u mikrovalnoj pećnici bez dodane masnoće, onda se vrijednosti zaštitnih čimbenika penju – beta karoten na 66 mcg, a kombinacija luteina i zeaksantina na 1087 mcg.

Prosječna masnoća kokica (vrijednost udjela masti) bez dodatka ulja ili maslaca iznosi 9,5 g na 100 grama. Kada se dodaju masnoće, primjerice ulje, masti se dramatično penju čak na 43,5 grama na 100 grama. Nije teško zaključiti da je njihova energetska vrijednost oko 600 kcal na 100 g.

Antiksidansi u kukuruznom zrnu

Tijekom svojih istraživanja, profesor dr. Joe Winson se usredotočio na mjerenje polifenola iz kukuruznog zrna, što je do tada bilo jako slabo obrađena tema. Iznenađenje je bila iznimno velika količina polifenola. Do tog se zaključka uvijek smatralo da su zob i zobena zrna ili pšenična zrna daleko kvalitetnija, no ispada da je kukuruz daleko iznad spomenutih.

Prema istraživanjima profesora Winsona, utvrđene količine antioksidansa u kukuriznim kokicama približno su jednake onima u voću i povrću. Znamo koliko je voće i povrće cijenjeno, pa sada možete stvoriti predstavu o vrijednostima kukuruznog zrna – u ovom slučaju kokicama. Visok udio antioksidanasa poseban je za kokice, ali ne i za žitarice koje koristimo za pripremu zdravih obroka. Naime, pahuljice i slične namirnice od žitarica gube veći dio antioksidanasa zbog posebnog tehnološkog postupka obrade.

Prema mišljenju dr. Winsona, namirnice najbogatije antioksidantima jesu žitarice sa dodatkom grožđica, koje su sušene prirodnim putem.

Profesor dr. Winson je svoje istraživanje predstavio na konferenciji Američkog društva kemičara (American Chemical Society). Ako vas zanima, svakako pročitajte.

Ljubitelji filma – što smo zaključili?

Dali je zdravo jesti kokice ili ne? U nastavku pročitajte još malo o kokicama, proučite kalorijsku tablicu, te za kraj i jedan dio teksta, u kojem smo posebno obradili temu – utjecaj kokica na zdravlje.

Znamo da su ljubitelji filma obično i ljubitelji kokica. To nekako ide jedno s drugim, pa će danas većina onih koji posjete kino uživati u grickanju kokica i ispijanju omiljenog pića.

Mi ćemo ostati na kokicama, i nastaviti u tom smjeru. Danas poznajemo nekoliko desetina vrsta kokica. Postoje kokice od domaćeg uzgojenog zrna, kupovne kokice, kao i kokice s različitim okusima i dodacima. Pogrešno je vjerovati da su okusom i bojom obogaćene kokice zdrave kao one domaće, koje tek posolimo. No ipak, kukuruzno zrno ima toliko dobrih i vrijednih elemenata po naše zdravlje, da kokice (bez obzira jesu li s maslacem ili nekim drugim začinom) svakako valja jesti, i nema potrebe da ih izbjegavamo.

Kokice su jednostavno savršena užina između obroka. Savjetuje ih se jesti jer su blago zasitne, i ne kvare apetit nadolazećeg obroka.

Kokice spadaju u namirnice cjelovitih žitarica. Dobivaju se od zrna kukuruza, sorte koja je predviđena za kokičanje. Zrno kukuruza se na određenoj temperaturi (približno 200C stupnjeva) širi i puca od jezgre prema vani, pa dobijemo upravo onaj karakterističan, pomalo gljivast oblik kokica.

Tek smo posljednjih godina spoznali da su kokice izuzetno zdrave i da sadrže veliku količinu antioksidanata i vlakana. Najviše zdravih tvari nalazi se u tvrdom dijelu kokice, koji većina ljudi izbjegava. Kokice su jedine grickalice koje sadrže 100% cijelo zrno, pa jedna porcija kokica može zadovoljiti čak 70% naše dnevne potrebe za cjelovitim žitaricama.

Što ćemo pronaći u kokicama?

Najveći dio kokica, čak 78% čine ugljikohidrati, dok ostali udio sačinjavaju proteini, masti i vlakna. Od vitamina, kokice u sebi sadrže vitamine B skupine, od kojih se u većim količina izdvajaju tiamin, niacin i folati.

Velika količina ugljikohidrata ne treba vas brinuti jer se radi o kompleksnim ugljikohidratima, koji su najbolji izvor energije za naš organizam. Od minerala kokice imaju znatnu količinu kalija, fosfora i magnezija. U manjim tragovima pronalazimo željezo, kalcij, natrij i cink.

Ako želite jesti zdravo, jedite kokice pripremljene na vrućem zraku. To su kokice koje pripremite u mikrovalnoj pećnici. Baš kao i one kupovne (koje su ipak začinjene raznim aromama i mastima), možete se poslužiti odgovarajućom vrećicom u kojoj možete sami sebi ispeći domaće kokice.

Razlika u kalorijskoj vrijednosti između 100 grama posoljenih kokica, koje pripremite u mikrovalnoj, i začinjenim kokicama može biti ogromna. Uzmimo na primjer da 100 grama posoljenih kokica ispečenih u mikrovalnoj u sebi sadrži 382 kalorije, dok će kokice ispečene na žlici uja imati 517 kalorija, a na malo maslaca čak 536 kalorija.

Kokice i kalorije – tablica

Proučite malo i kalorijsku tablicu, da imate uvid u vrijedni sastav kokica.

U nastavku je prikazan sastav (nutritivna vrijednost) kokica, pečenih u mikrovalnoj i bez ikakvih dodataka. Napisane vrijednosti odnose se na 100 grama pečenih kokica:

 • Energetska vrijednost 387 kcal
 • Ukupno proteina – 12,94 g
 • Ukupno ugljikohidrata – 77,78 g
 • Ukupno masti – 4,54 g
 • Ukupno šećer – 0,87 g
 • Mononezasićene masne kiseline – 0,950 g
 • Polinezasićene masne kiseline – 2,318 g
 • Vitamin A – 196 IU
 • Vitamin B1 (Tiamin) – 0,104 mg
 • Vitamin B2 (Riboflavin) – 0,083 mg
 • Vitamin B3 (Niacin) – 2,308 mg
 • Vitamin B6 (Piridoksin) – 0,157 mg
 • Vitamin B12 (Kobalamin) – 0 mcg
 • Folati – 31 mcg
 • Vitamin B5 (Pantotenska kiselina) – 0 mg
 • Vitamin C – 0 mg
 • Vitamin D – 0 IU
 • Vitamin E – 0 IU
 • Vitamin K – 1,2 mcg
 • Kalcij (Ca) – 7 mg
 • Željezo (Fe) – 3,19 mg
 • Magnezij (Mg) – 144 mg
 • Fosfor (P) – 358 mg
 • Kalij (K) – 329 mg
 • Natrij (Na) – 8 mg
 • Cink (Zn) – 3,08 mg

Kako pripremiti kokice u mikrovalnoj?

Naučite sami pripremiti kokice u mikrovalnoj, da ih ne kupujete sa aromom, nego ih sami začinite (posolite) i jedete zdrave grickalice.

Zrna kukuruza kokičara stavite u papirnatu vrećicu i zatvorite je tako da se rub presavije 2-3 puta. Rub vrećice treba da bude okrenut prema dole u mikrovalnoj. Pecite 2 minute. Pažljivo otvoriti vrećicu, a potom začinite po želji.

Kokice i zdravlje

Kako smo već napisali, kokice jesu zdrava namirnica, sve dok nemaju nikakve dodatke. Medicinska udruženja i razne ustanove zdrave ljudske ishrane preporučuju kokice kao međuobrok svim uzrastima.

Kokice, kao cjelovito zrno, bez šećera i velikog udjela masti, čine odličan izbor za obroke, posebno za mlađe uzraste. Sol je najčešći začin kojim se kokicama obogaćuje okus, no trebate pripaziti da ne pretjerujete. Sol je posebno opasna za srčane bolesnike kao i za bubrege te mokraćne kanale. Ulje, maslac, karamel, aroma sira ili čokolade, nikako nisu namijenjeni onima sa povišenim kolesterolom. Također, sve te kalorije ne pomažu ako ste na dijeti. Ipak, kokice sadrže dijetalna vlakna i antioksidanse, što znači ako ih se umjereno konzumira one vam mogu pomoći da sačuvate liniju i lakše izgubite suvišne kilograme.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...