Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Savršena zimnica: Kisele paprike bez konzervansa i bez kuhanja

kisele paprike
kisele paprike bez kuhanja

Napisat ćemo recept za kisele paprike bez konzervansa. Uživajte u zimnici koja je uz bogatstvo okusa i jako zdrava. Naučite napraviti kisele paprike bez kuhanja.

Papriku možemo kiseliti na mnogo načina, no uvijek gledamo da ova zimnica bude priroda i što zdravija. Ovu priliku koristimo da napišemo recept za kisele paprike bez korištenja konzervansa.

Nadamo se da će vam se recept svidjeti, i da će vaša zimnica ispuniti očekivanja.

Kisele paprike bez konzervansa

Brzo ukiseliti papriku uz pomoć octa je sasvim uobičajen način. Da bi izbjegli korištenje konzervansa, paprike je potrebno prethodno pasterizirati. Povrće treba da je zdravo, svježe bez znakova truljenja.

Prije nego krenete sa pripremom, pobrinite se da je sav pribor čist, te da su staklenke prethodno sterilizirane u rerni. Za kisele paprike bez kuhanja, to je najviše što ćete koristiti rernu.

Ocat koji koristite mora biti sa najmanje 5% octene kiseline u sebi. To znači da možete koristiti jabukov ocat, ako se zna da ima toliki postotak octene kiseline u sebi.

Recept za kisele paprike bez kuhanja

U nastavku ćemo napisati kako da ukiselite paprike – 5 kilograma.

Za pripremu 5 kg paprike potrebno je:

  • 1 litra 5%-tnog ili nešto jačeg octa
  • 3 litre vode (bolje je koristiti vodu bez kamenca, nego tvrdu vodu)
  • 150 grama soli
  • 80 grama šećera

Prije nego iskoristite paprike, savjetujemo da ih očistite iznutra (od sjemenki i drugih nečistoća ako ih ima).

Od začina, u kisele paprike možete staviti biber u zrnu, lovorov list ili bijeli luk. Prokuhajte vodu, ocat, sol i šećer, pa ohladiti. Same kisele paprike pripremit ćete bez kuhanja.

Paprike što bolje posložite u staklenke. Između redova stavite zrna bibera, režnjeve bijelog luka i pokoji lovorov list. Zalijte staklenke pripremljenom vodom i pustite neko vrijeme da se tečnost rasporedi pa nadolijte po potrebi. Pazite da paprike budu sasvim pokrivene s tečnošću. Poklopite staklenke, poredajte ih u šerpu i pasterizirajte ih na 80C, nekih 20-30 minuta.

DOBAR SAVJET ZA KRAJ: Ako volite da su paprike slabije kisele, nemojte smanjivati kiselost tako što smanjujete količinu octa, nego stavite nešto više šećera.

Još par savjeta za pripremu zimnice koji će dobro doći.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...