Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kava od cikorije: Naučite pripremiti ovu ukusnu i jako dobru kavu od cikorije

korijen cikorija kava
Foto: Pixabay / Korijen cikorije - kava

Ako ne podnosite dobro kavu, ili jednostavno želite isprobati nešto novo – savjetujemo da napravite sebi kavu od cikorije. U nastavku ćemo napisati recept za jako zanimljivu kavu. Pripremite si kavu od cikorije. Cikorija ima zanimljiv korijen, od kojeg se radi kava. Odlična je zamjena kavi koju smo naučili piti, sa nekim prednostima.

Kava od cikorije osvježava i daje energiju. Svakako isprobajte i uvjerite se.

Cikorija je dobro poznata ljekovita biljka, pa i kava od nje ima neka dobra svojstva na naš organizam i zdravlje. Riječ je o višegodišnjoj biljci iz porodice glavočika, koju poznajemo i pod imanom vodopija, konjska trava i sunčevo cvijeće. Iznimno je cijenjena, a na sreću dobro je rasprostranjena diljem Europe, a slobodno raste poput korova na gotovo svim livadama, uz putove i staze, te pokraj šuma.

Cikorija je ljekovita biljka, koja ima gorki okus, a najviše se koristi za čišćenje organizma, odnosno izlučivanje toksina, protiv bolova u želucu, pa i za smanjivanje i suzbijanje simptoma dijabetesa tipa 2. Protiv simptoma dijabetesa jako dobro djeluje zbog inulina kojeg pronalazimo u korijenu ove biljke. To je spoj koji uspješno sprječava rast šećera u krvi.

Pored toga, inulin djeluje probiotički, što znači da potiče rast dobrih bakterija u crijevima čime djeluje pozitivno na probavu, te na kraju i čitav organizam. Korijen cikorije se koristi i za pripremu napitaka. Možda je najviše zanimljiv napitak – kava od cikorije.

Sami napravite kavu od cikorije

Ukoliko ne podnosite kavu, ili želite isprobati nešto novo, nastavite čitati i naučite kako se pravi kava od cikorije. Ova kava će dobro doći kao osvježenje, ali i za podizanje energije. Za pripremu se koristi korijen biljke cikorija, a kava je odlična zamjena za dobro poznati napitak.

Sastojci za kavu:

  • 3 žlice korijena cikorije u prahu
  • 1 žlica kakao praha
  • 200 ml vruće vode

Priprema: Prah od korijena cikorije prelijte s vodom, pa dodajte kakao i sve dobro promiješajte. Po želji dodajte i sladilo. Pijte kavu u jutarnjim i popodnevnim satima. Na taj način ćete osvježiti dan i imati potrebnu energiju. Dobro će vas razbuditi, pa je dobro da kavu ne pijete u večernjim satima, prije odlaska na spavanje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...