Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Cikorija ili konjogriz: Ljekovita biljka vodopija za zdravlje cijelog organizma

konjogriz
Cikorija ili konjogriz

Cikorija, vodopija ili konjogriz je biljka sa mnogim ljekovitim svojstvima. Ova zeljasta biljka jako je ljekovita i već se tisućama godina koristi kao prirodni lijek. Cikorija je poznata po tome što ublažava probavne probleme i sprječava žgaravicu. Pored toga, ova će ljekovita biljka smanjiti bolove od artritisa, dobra je za čišćenje organizma, i sprječavanje bakterijskih infekcija. Konjogriz će uspješno pojačati imunološki sustav i smanjiti će rizik od srčanih bolesti.

Pored svega što smo u uvodu naveli, cikorija (vodopija) može poslužiti kao prirodni sedativ. Ova ljekovita biljka može spriječiti pojavu bubrežnih kamenaca i pomoći kod gubitka viška kilograma.

Poznata je tisućama godina, a i danas se koristi kao prirodni lijek za različite bolesti.

Nutritivne vrijednosti cikorije

Bogata je nutritivnim spojevima, a možemo izdvojiti vitamine i minerale. Osim njih, u cikoriji pronalazimo cink, magnezij, mangan, kalcija, željezo, folnu kiselinu i kalij. Od vitamina najviše su zastupljeni vitamin A, B6, C, E i K.

Ljekovita cikorija

Cikorija – Opis biljke

U ovom članku ćemo opisati cikoriju (frankovu kavovinu), odnosno biljku od koje se radi izvrsna kava. Pisali smo već na tu temu – kava od cikorije. Pročitajte članak jer je jako poučan i zanimljiv. Naime, od korijena cikorije se može praviti izvrsna kava koja osvježava i daje energiju.

Listovi cikorije su grubo nazubljeni i podsjećaju na maslačak. U pazuhu listova ili na vrhu grana razvijaju se pojedinačno po cijeloj biljci cvjetne glavice svijetloplave boje. Po cvjetovima se najbolje prepoznaje. Naime, cvijet cikorije ima svijetloplavu boju, sa lijepo raspoređenim laticama. U narodu je poznata i kao konjogriz ili vodopija.

Još od davnih vremena cikorija se koristi kao hrana i kao lijek. Antički su narodi koristili ovu biljku kao salatu i povrće, dok su stari Germani od nje radili i piće.

Cikorija se u narodnoj medicini najviše koristi za liječenje oboljenja jetre, za jačanje, za proljetno čišćenje organizma i kao pomoć pri probavljanju hrane.

Efikasan je prirodni lijek koji snižava kolesterol i masne tvari u krvi. Također, vodopija smanjuje rizik od povezanih bolesti poput visokog krvnog tlaka, arterioskleroze, infarkta i moždanog udara.

Ljekoviti sadržaj cikorije

U etoliranim listovima pronalazimo 7,7% suhe tvari, 0,4% bjelančevina, 0,13% biljnih masti, 4,0% ugljikohidrata, 2,9 miligrama vitamina C, provitamina A u tragovima, i razne druge mineralne sastojke među kojima možemo izdvojiti magnezij, kalij, mangan i željezo.

Cikorija u svom sastavu ima do 20% inulina. Inulin je poznat po tome što pomaže dijabetičarima da lakše podnose fruktozu od gluktoze. Korijen cikorije sadrži više ljekovitih aktivnih tvari nego list biljke. Zapravo se inulin najviše i koristi iz korijena biljke. Korijen se vadi iz zemlje (u jesen) i očisti, nareže se  po dužini i naniže na konac. Tako se sušu u hladu na vjetrovitom mjestu. Listovi i cvjetovi se rijetko koriste, ali se uberu za vrijeme cvata biljke.

Ljekovita svojstva i djelovanja sastojaka cikorije danas su predmet znanstvenih istraživanja. Najviše se istražuje ljekovito djelovanje cikorije na liječenje bolesti srca.

Liječenje uz pomoć cikorije

Zapadna narodna medicina koristi cikoriju za liječenje bolesti želuca i crijeva, protiv parazita u crijevima, za liječenje bolesti jetre, povećane jetre i žutice, srca, gihta, kostobolje, reume i ubrzanog bila.

Liječenje probavnih tegoba

Najčešće se koristi kao dodatak hrani jer unaprjeđenje funkcije probavnog sustava. Kako smo već napisali, cikorija (vodopija) sadrži inulin, koji djeluje kao odličan probiotik. Inulin se koristi za borbu protiv različitih crijevnih i probavnih problema, uključujući i refluksa želučane kiseline. Dobro će doći za smirivanje probavnih smetnji i žgaravice, jer aktivno smanjuje kiselost tjelesnih sustava.

Cikorija prevenira od raka

Ova istraživanja još uvijek traju, ali rezultati su pozitivni. Naime, postoje pokazatelji da je ekstrakt cikorije povezan sa smanjenjem rasta tumora. Preliminarni rezultati ukazuju na to da cikorija dobro prevenira od raka zbog fruktana koji se u biljci nalazi. Ti fruktani imaju anti-tumorska svojstva i antioksidativna svojstva. Polifenoli i fitokemikalije unutar cikorije također imaju pozitivan učinak na prevenciju različitih vrsta raka.

Cikorija može pomoći kod bolesti srca

Inulin kojim je cikorija bogata nije samo koristan za probavni sustav. Prirodni spoje će uspješno smanjiti razinu lošeg kolesterola, za koji znamo da je jedan od glavnih uzroka visokog krvnog tlaka.

Konjogriz smanjiti bolove uzrokovane artritisom

Toliko je dobra, da se dugo kroz povijest koristi kao prirodni lijek za artritis. Suvremena istraživanja su potvrdila učinkovitost cikorije u liječenju problema s artritisom. Istraživanja su pokazala da cikorija ima značajna anti-upalna svojstva. Pored toga, cikorija (vodopija ili konjogriz) se može koristiti kao opće protuupalno sredstvo te za bolove u mišićima.

Cikorija pomaže kod mršavljenja

Biljka cikorija u sebi sadrži prirodna dijetalna vlakna. To su vlakna koja pomažu u kontroliranju težine i gubitku viška kilograma. Također, cikorija pomažu u regulaciji grelina, koji je povezan s osjećajem gladi. Smanjenjem količine hormona grelina, umanjuju se i šanse za prejedanje.

Konjogriz pomaže kod anksioznosti i stresa

Sedativno djelovanje cikorije tako je izraženo da se često koristi za smirenje i protiv anksioznosti. Cikorija ima svojstva sedativa koja mogu smanjiti tjeskobu i smiriti um. Ekstrakt ove biljke uspješno se koristi kada osoba ima problema sa spavanjem.

Korištenje cikorije u kulinarstvu

Osim u ljekovite svrhe, cikorija se često koristi i u kulinarstvu.

Salata od listova i korijena cikorije dobro će prijati, ali i poslužiti kao prirodni lijek za liječenje probavnih organa.

Zbog izražene gorčine, kada se koristi u salatama dobro je cikoriju pomiješati sa nekim drugim lisnatim biljem. Oprani busen cikorije, zajedno sa korijenom, dobro je kratko popržiti na vrućem maslinovom ulju. popržite tek toliko da uvene, i poslužite kao prilog drugim jelima.

Ljekovito djelovanje u kratkim crtama

U narodnoj medicini se cikorija koristi od davnina. Ova biljka se dobrom pokazala za liječenje bolesti jetre, bolesti probavnog sustava, detoksikacije probavnog sustava i boljeg pražnjenja crijeva te protiv nametnika. Također, cikorija će dobro doći kao prirodni lijek protiv poremećaja metabolizma, za liječenje dijabetesa, gihta i reume, ozljeda kože i mišića te za liječenje modrica i hematoma od padova ili udaraca. Cikorija je odličan prirodni lijek za bolesti srca, bolesti mokraćnih organa i vodenih bolesti.

Cikorija je odlično prirodno rješenje za proljetnu detoksikaciju, a dobra je i za mršavljenje.

Ljekoviti čaj od cikorije

Čaj od cikorije jako je dobar, pa svakako napravite sebi i isprobajte.

Priprema čaja je jednostavna: Trebat će vam 1 žlica mješavine suhih listova i korijena, i 2 dcl vode. Vrućom vodom preliti bilje, poklopite i nakon pola sata procijedite.

Upotreba čaja: Pijte po 2-3 šalice čaja na dan, koji možete zasladiti s medom.

Napomena: Ako čaj pripremate od svježih listova i korijena, uzmite dvije jušne žlice usitnjenog bilja.

Tinktura od cikorije

Priprema tinkture od cikorije također je jednostavna.

Za pripremu tinkture trebat će vam:

  • 200 grama korijena
  • 100 grama listova
  • 1 litra 50% alkohola

Priprema tinkture: Korijen cikorije očistite i usitnite, pa ga prelijte alkoholom i dobro začepite. Čuvajte tako začepljeno na toplom mjestu 30 dana, uz povremeno mućkanje. Nakon toga procijedite, i dobili ste tinkturu.

Upotreba tinkture: Tinkturu od cikorije trebate po potrebi uzimati 3 puta na dan, po 10-15 kapi s čajem, sokom ili s malo vode.

Mjere opreza kod korištenja cikorije

Pročitali ste do sada koliko je cikorija dobra, i kako se sve može koristiti kao lijek. Ipak, unatoč svim blagodatima od ove biljke, nekada treba biti na oprezu i izbjegavati korištenje.

Trudnicama se ne preporučuje konzumiranje lijekova na bazi cikorije, jer postoji mogućnost da izazove komplikacije ili čak pobačaj. Također, dojilje trebaju izbjegavati konjogriz budući da nema dovoljno istraživanja koja se bave prijenosom cikorije između majke i djeteta kroz majčino mlijeko. Pored navedenog, trebate znati da se cikoriju usko povezuje s ambrozijom i nevenom, pa su moguće alergijske reakcije kod osoba koje su alergične na spomenute alergene. Za kraj, ako imate žučnih kamenaca, previše cikorije može pogoršati problem.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...