Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Kašalj kod djece: Prirodni lijek protiv kašlja za djecu

bomboni
Foto: Pixabay / Bomboni

Liječenje kašlja kod djece malo je teže nego kod odraslih. Naime, odrasli lakše podnose lijekove, svjesni da će im pomoći, dok kod djece to nije slučaj. Prirodni lijek za kašalj kod beba, odnosno kod djece donosimo u nastavku.

Djeca ne znaju vrijednost određenog lijeka, pa će ga teže uzeti, osim ako nije ukusan pa ih time zavaramo. Kada pravimo lijek protiv kašlja za djecu, uvijek se trudimo da on bude – osim što je efikasan – i ukusan.

Kada spominjemo kašalj kod djece, najčešće mislimo na hripavac. Iako ga mnogi smatraju tek usputnom pojavom, koja se pojavi s vremena na vrijeme, zapravo taj kašalj može biti opasan.

Hripavac je opasan jer može ostaviti teške i trajne posljedice i neizlječiva oštećenja. Da bi se uspješno borili protiv takvog kašlja, dijete svakako treba odvesti pedijatru. On će propisati potrebne lijekove, najčešće neki sirup, ali će predložiti i mnoga već dokazana prirodna rješenja. Prirodni lijek za hripavac nije nepoznanica. Dapače, ima ih više i svaki dobro djeluje na svoj način.

Hripavac možemo liječiti prirodnim lijekovima, te tako i ublažiti i potpuno suzbiti teške napade napornog kašljanja. Pomoću prirodnih lijekova pomažemo djetetu da lakše iskašljava, i na taj način da odstrani otrove iz tijela, koji nastaju pri svakoj zaraznoj bolesti. Osim spomenutog, ovim načinom liječenja ćemo dati snage organizmu da se lakše odupre mogućim bolestima koje bi se mogle pojaviti u slučaju da je imunitet oslabljen.

Prirodni lijek protiv kašlja za odrasle smo već spominjali. Sada je vrijeme da napišemo prirodni lijek za kašalj kod beba, odnosno djece.

Dosta često se nakon hripavca pojavi neka druga bolest. Baš zbog toga je jako važno djelovati na vrijeme, na način da što bolje ojačamo imunološki sustav kod djeteta, da bi se organizam oduprijeo napadima virusa izvna. Zabilježeno je dosta slučajeva da napadi kašlja prestanu već nakon nekoliko dana, ali se nakon toga pojavi neka druga bolest.

Kako liječiti hripavac, i ojačati imunitet kod djeteta?

Nerijetko će liječnik pedijatar propisati biološki preparat kalcija. Također, pedijatar može savjetovati pojačano konzumiranje vode, radi što boljeg rada bubrega – izlučivanja otrovnih tvari iz organizma.

Da bi ojačali imunitet kod djeteta, a da ono rado uzima lijek, potrudite se napraviti prirodni preparat koji je okusom primamljiv – da ga dijete rado uzima. Postoje različiti prirodni lijekovi dobrog okusa, koji nisu natrpani šećerom, nego prirodnim medom koji je sladak i jako zdrav.

Jačanje imuniteta

Prije nego krenemo sa pisanjem recepata za lijekove protiv kašlja, napisat ćemo par savjeta – kako da ojačate imunitet djeteta.

Jako je važan pravilan unos esencijalnih masnih kiselina – Potrudite se djetetu redovno davati obroke bogate omega 3 i omega 6 masnim kiselinama. Omega 3 kiseline najviše su zastupljene u plavoj ribi, dok omega 6 pronalazimo u namirnicama kao što su: orasi, bademi, morske alge i sjemenke suncokreta i lana.

Važan je i vitamin D – Nedostatak sunca i loše vrijeme dovodi do nedostatka vitamina D u našem organizmu. To je jedini vitamin koji dobijamo od sunca, a za vrijeme oblačnih i kišovitih dana mi smo u deficitu sa tim važnim vitaminom. Osim za dobru apsorpciju kalcija u organizmu, vitamin D je jako važan i za jačanje imuniteta. Izvedite dijete u šetnju, posebno za sunčanih dana, da se organizam što bolje opskrbi ovim potrebnim vitaminom.

Bobice bazge kao prirodni lijek za znašan imunitet – Jačanje imuniteta najbolje je izvoditi pravilnom i kvalitetnom prehranim. Mnogi koriste bobice bazge, jer su one snažan antioksidans i obiluju mnogim vitaminima i mineralima. Ipak, bobice bazge nisu baš ukusne, pa je dobro dati djetetu sirup od bazge – posebno napravljen za djecu.

Recept: Prirodni lijek za liječenje kašlja kod djece

U nastavku ćemo spomenuti neke recepte za prirodne lijekove kod kašlja – koji su posebno rađeni za djecu. Pokušajte neki od njih, vjerujemo da će dobro djelovati i djeca će ih rado uzimati.

Inhaliranje kamilicom – Uzmite veliku plastičnu posudu koja čvrsto i sigurno stoji. U nju stavite 50 grama cvjetova kamilice, 2 litre ključale vode, ručnik za kupanje te rubac za glavu ili ručnik. Pazite da posudu stavite na mjesto gdje će sigurno stajati, i da dijete i roditelj mogu sjesti ispred nje. Stavite kamilicu u posudu pa je prelijte vrućom vodom. Postavite dijete na krilo i sjednite s njim ispred posude. Pokrijte ručnikom sebe i dijete tako da oboje udišete paru. Nemojte dijete ostavljati samo, da se ne opeče na vruću vodu. Dijete bi trebalo udisati kroz nos a izdisati na usta. Potom dijete ostavite 20 minuta u toploj sobi a oko glave mu stavite rubac ili ručnik. Inhalirati ga možete dvaput na dan.

Čaj protiv kašlja za djecu stariju od 1 godine – Ovaj prirodni lijek je namjenjen za djecu ne mlađu od 1 godine starosti. Uzmite po 10 grama sjemena komorača, usitnjenog anisa i cvjetova divizme te po 15 grama cvjetova sljeza i trputca. Od te mješavine uzmite 2 žličice i prelijte s 2 dl proključale vode, poklopite i ostavite 10 minuta da stoji. Nakon toga procijedite i dajte djetetu da pije jednu šalicu triput na dan.

Miljeko i med protiv kašlja – U šalicu toplog mlijeka stavite žličicu meda i dajte djetetu u slučaju da ga muči kašalj. Možete ovaj lijek davati i preventivno, svaku večer prije spavanja – jer znamo da se kašalj posebno pojavi baš pred spavanje.

Za kraj još jedan jako zanimljiv, ukusan i efikasan lijek za djecu. Napisat ćemo recept za bombone – prirodni lijek za kašalj kod djece.

Ukusni bomboni za djecu – Prirodni lijek za kašalj kod beba

Kako smo spomenuli u uvodnom dijelu teksta, djeca ne vole rado uzimati lijekove. Mališani nisu svjesni potrebe za lijeko, te ako on nije ukusan, oni će ga izbjegavati uzimati.

Ako vaše dijete muči suhi kašalj, koji je naporan i posebno opterećuje tijelo, svakako isprobajte ovaj lijek u obliku bombona. Znamo da djeca obožavaju bombone, pa će tako i ovaj prirodni lijek za kašalj.

Napravite bombone od prženog šećera, jer oni dokazano smanjuju iritacije i pomažu produktivnom iskašljavanju. Bombone su posebno djelotvorne u kombinaciji sa čajem od kadulje, koja ima poznato antiseptičko djelovanje.

Recept za bombone: Usitnite žličicu suhih listova kadulje u blenderu. Nakon toga, na laganoj vatri otopite nekoliko žlica šećera, i pustite da se rastopi i poprimi oblik guste melase. Kada ste to dobili, sklonite šećer sa vatre, pa u njega dodajte prethodno pripremljeni prah od kadulje i sve dobro promiješajte.

Dok je smjesa još rastezljiva (pogodna za oblikovanje), uz pomoć žlice uzimajte količinu i poredajte na metalni pleh. Tako ćete dobiti oblik manjih bombona, koje će se u potpunosti formirati kada se smjesa ohladi i stvrdne.

Kada se smjesa ohladila i stvrdnula, lako ćete bombone odvojiti od podloge. Bombone možete dati djetetu par puta na dan. Dijete će uživati u cuclanju bombona, koji su zapravo prirodni lijek koji pomaže boljem iskašljavanju.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...