Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako ublažiti grlobolju i infekcije u grlu? Prepoznajte simptome, otkrijte uzrok i liječite bolest

vanjske obloge za krajnike
Foto: Pixabay / Grlobolja

Krajnici su limfne žlijezde smještene s obje strane grla odmah iza i iznad jezika, a kao dio imunološkog sistema štite tijelo od štetnih mikroorganizama. Ako imate problema, možete koristiti vanjske obloge za krajnike i bolove u grlu.

Grlobolja je česta bolest, pa je red da napišemo koju riječ na tu temu.

Upala ovih žlijezda (akutni tonzilitis ili angina) obično zahvata ždrijelo, krajnike i limfne čvorove na vratu. Može biti izazvana virusima, bakterijama ili pak alergijskom reakcijom. Ipak, najčešće se radi o bakterijskoj infekciji izazvanoj streptokokama koja se liječi antibioticima. Nipošto nemojte isključiti preparate od ljekovitog bilja pošto ublažavaju tegobe ili čak uništavaju štetne mikroorganizme.

Simptomi bolesti

Simptomi po kojima možete prepoznati infekcije u grlu – Uslijed upale, krajnici postaju vidno crveni i otečeni, prošarani bijelim sekretom poput točkica. Drugi znaci angine uključuju bol u grlu i teško gutanje, glavobolju, povišenu temperaturu i drhtavicu. Pojavi se umor, te bolni i uvećani limfni čvorovi na vratu.

Tko je izložen najvećem riziku? – Iako je riječ o veoma čestoj infekciji od koje može da oboli svako, upala krajnika najčešće se susreće kod djece uzrasta od tri do šest godina. Njihov imunološki sistem još nije razvijen. Rizik je veći ukoliko dijete ide u vrtić, ali i ako je izloženo duhanskom dimu.

Dijagnoza bolesti – Na osnovu pregleda liječnik će uočiti tipične promjene u grlu, a da bi se prepisala odgovarajuća terapija, potrebno je uraditi bris. Uz pomoć brisa može se otkriti uzročnik infekcije. Antibiotici se primjenjuju samo ako su upalu uzrokovale bakterije, dok se u slučaju virusne infekcije koristi simptomatska terapija – sredstva za ublažavanje grlobolje i preparati za jačanje imuniteta.

Kirurško odstranjivanje

Kirurško liječenje – Djeci koja ne reagiraju na terapiju lijekovima, savjetuje se odstranjivanje krajnika. Glavne indikacije za operaciju jesu učestale gnojne angine (tri, četiri ili više puta godišnje), kao i lokalne i opće komplikacije tih upala. U lokalne komplikacije spadaju upala srednjeg uha, sinusa i bronhija. Opće komplikacije mogu biti kronična upala bubrega i reumatska groznica (može zahvatiti i srčane zaliske). Oporavak nakon operacije traje oko dvije nedjelje. U tom periodu moguće su poteškoće sa gutanjem, bolovi u ušima i otpornost na infekcije. Potrebno je unositi više tečnosti, izbjegavati konzumiranje čvrste hrane i koristiti ovlaživače zraka.

Prevencija upale krajnika – Naučite kako da djelujete preventivno…

Pravilna higijena, što se prije svega odnosi na temeljno i redovno pranje ruku, jedan je od najvažnijih oblika prevencije i od naročitog je značaja za djecu u kolektivima. Osim toga, jak imunitet najbolja je osnova za obranu od infekcije, a to uključuje jelovnik bogat voćem i povrćem, konzumiranje veće količine tečnosti, cijeđenih sokova, namirnica bogatih vitaminima A, B, C, D i E, kao i cinkom, flavonoidima, željezom i folnom kiselinom.

>> Sve o upali krajnika i načinu liječenja

Preporučljivo je smanjiti unos šećera koji, inače, slabi imunitet, ali i kofeina, alkoholnih napitaka, gaziranih sokova, bijelog brašna i masne hrane. Poželjno je da se svakog dana pojede barem jedan režanj bijelog luka i pije što više limunade i čaja od đumbira. Trebalo bi izbjegavati boravak u zagađenim prostorijama i utopljivati se kada je hladno vrijeme.

Med i karanfili – Prokuhati decilitar vode sa pet karanfilića. Kada se tečnost ohladi, dodati žlicu meda i sok od limuna. Piti tri puta tijekom dana i upala krajnika će brzo proći.

Melem za grlo – Pomiješati tri žličice soka od limuna, petinu žličice borne kiseline u prahu i dvije žličice glicerina. Mazati vrat više puta dnevno.

Vanjske obloge za krajnike

Tople obloge oko vrata – Meku tkaninu natopiti rastvorom octa i vode, rakijom, ili razblaženim alkoholom, staviti oko vrata i preko toga obmotati deblju maramu ili šal. Oblogu držati najmanje dva sata.

Cikla i bijeli luk – U čašu svježe iscijeđene cikle staviti žličicu zdrobljenog bijelog luka, pa preliti čašom prokuhane i ohlađene vode. Ostaviti da odstoji pet-šest sati (promiješati svakih pola sata), a zatim procijediti i ispirati grlo nekoliko puta na dan.

Čaj od listova maline – Veliku žlicu osušenih listova maline preliti šalicom ključale vode, nakon desetak minuta procijediti i ostaviti da se ohladi. Ovim čajem ispirati grlo. Ukoliko je grlobolja praćena groznicom, čaj od listova maline biće koristan i ako se popije.

Lijek koji vole i djeca – Namažite veliki tanjur kvalitetnim medom, a zatim ga ližite koristeći što veću površinu jezika. Na ovaj način se poboljšava protok krvi kroz jezik i grlo, što će sigurno ubrzati oporavak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...