Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako se osloboditi glista?

čaj za dječje gliste
Foto: Pixabay / Čaj

Gliste, o kojima govorimo ovom prilikom, maleni su nametnici koji se naseljavaju u ljudskim probavnim organima, a ponekad i u drugim dijelovima tijela. Nekada čaj pomaže za dječje gliste, da ih izbacimo iz organizma. U nastavku slijede prirodni lijekovi protiv glista.

U te nametnike spadaju crvi plošnjaci, kukasti crvi (ancilostomatidi), dječje (bijele) gliste, oblici, trakavice i bičasti crvi.

Više od jedne milijarde ljudi širom svijeta domaćini su različitim crijevnim nametnicima, a da toga možda uopće nisu svjesni. I nemojte pogriješiti i zaključiti kako se ovaj problem odnosi samo na zemlje u razvoju. U jednom članku, objavljenom u New York Timesu, procjenjuje se da otprilike 25 milijuna Amerikanaca, uglavnom djece iz svih društvenih slojeva, ima gliste.

Konvencionalna medicina protiv crijevnih nametnika

U konvencionalnoj se medicini za uklanjanje crijevnih nametnika koriste različiti lijekovi. Svi su oni u osnovi učinkoviti, iako neki od njih mogu izazvati ozbiljne i neželjene prateće učinke, poput mučnine, proljeva, grčeva i vrtoglavice. Ako sumnjate da imate crijevne nametnike, dobro je u vezi s time posavjetovati se s liječnikom i slijediti njegove upute o liječenju. Zatim s njime porazgovarajte i o biljnim lijekovima koje ovdje navodim. Ako se odlučite na liječenje ljekovitim biljem, možda ćete se ovom problemu moći suprotstaviti bez neželjenih pratećih učinaka koje izazivaju mnogi klasični lijekovi.

Prirodni lijek protiv glista

Protiv glista kod odraslih, ali i za dječje gliste, možemo koristiti prirodne lijekove kao što su čaj, tinktura ili neki drugi oblici liječenja.

Ukiseljeni đumbir protiv crijevnih nametnika

Đumbir (Zingiber officinale). Travar iz Nove Engleske Paul Schulick, autor knjige Đumbir: poznati začin i čudesni lijek, tvrdi da je ovaj opori korijen izvanredno učinkovit protiv nekih najopasnijih svjetskih nametnika. Među tim nametnicima nalazi se i anisakis, japanska glista koja se prenosi preko sirove ribe i sve je češća i u Sjedinjenim Državama. Stoga ne treba čuditi što Japanci uz jela od sirove ribe jedu ukiseljeni đumbir.

Naime, jedna je studija pokazala da ekstrakt đumbira u roku od 4 sata imobilizira 90 posto larvi anisakisa, a potpuno ih uništava za 16 sati. Ako ste veliki ljubitelj sušija, japanskog specijaliteta od sirove ribe, vjerojatno ne bi bila loša zamisao usvojiti japanski običaj da uz jelo ili odmah nakon njega pojedete i nešto ukiseljenog đumbira. Time ćete se u određenoj mjeri zaštititi. Ako ga ne serviraju u restoranu u kojem ste naručili suši, možete jedan ili dva komadića pojesti kad se vratite kući.

Ukiseljeni đumbir može se dobiti na većini azijskih tržnica i u mnogim specijaliziranim prodavaonicama hrane. Isti savjet vrijedi i kod konzumiranja cevichea, latinoameričke sirove ribe marinirane u limunovu soku, s obiljem pikantnih začina. Za desert, i ovdje pojedite dobar komad ukiseljenog đumbira.

Sjemenke bundeve

Bundeva (Cucurbita pepo). Sjemenke i ekstrakti bundeve dokazano suzbijaju crijevne gliste i druge nametnike, te pomažu kod njihovog izbacivanja iz organizma. U SAD je upotreba ekstrakta bundeve u liječenju crijevnih glista patentirana najmanje u jednom slučaju. Praktičari alternativne medicine često ljudima koji imaju crijevne parazite predlažu konzumiranje oko 30 grama sjemenki bundeve dnevno, sve dok se problem ne ukloni. Ako uz grickanje sjemenki bundeve koristite i đumbir, učinak će biti dvostruk.

Mirisna loboda

Mirisna loboda (Chenopodium ambrosioides). Mirisna se loboda ne koristi kao sredstvo za odstranjenje crijevnih nametnika samo u tropskim krajevima. Za gliste, možete pokušati s koncentriranim čajem. Ali, jedno upozorenje: koncentrirano ulje sjemena lobode previše je jako za ljudsku upotrebu. U trgovinama se ova biljka često prodaje pod španjolskim imenom epazote. Iako je domaći naziv ove biljke tako lijep, prodavaonice prirodne hrane kao da ga se srame, pa pribjegavaju stranim nazivima.

Bijeli luk: Lijek za dječje gliste

Bijeli luk i ovdje služi kao prirodni lijek. Naturopat dr. Chris Deatheridge, travar iz Missourija, bijeli luk upotrebljava za liječenje dječjih bijelih glista, oblica, crijevnih ameba iz porodice Giardia i drugih zaraza nametnicima. On predlaže da se iscijede tri češnja bijelog luka i tako dobiven sok pomiješa sa 120 do 180 mililitara soka od mrkve. Tu mješavinu treba uzimati svaka dva sata.

Ananas oslobađa od trakavice

Ananas (Ananas comosus). Trakavice se možete osloboditi ako tri dana uzastopce jedete samo ananas. On sadrži enzim bromelain, koji razgrađuje proteine.

Kurkuma kao prirodni lijek za gliste

Kurkuma (Curcuma longa). Indijanski narodni liječnici ovaj ukusni začin preporučuju za oslobađanje od glista, posebno oblica. Kurkuma sadrži četiri sastojka koji djeluju protiv nametnika. Svaki od njih samostalno nije učinkovit, ali kad djeluju združeno, imaju veliku vrijednost kao istrebljivači glista.

Mirisni klinčićevac

Mirisni klinčićevac (Syzygium aromaticum). Dokazano je da klinčićevac djeluje protiv nekoliko vrsta nametnika, uključujući crijevne gliste. Preporučili bih da pijete jaki čaj od klinčićevca ili da ga smrvljenog u prah dodate u sok od ananasa ili papaje. Napokon, kako proteolitički enzimi igraju tako važnu ulogu u uklanjanju glista, preporučili bih vam fini voćni sok koji se dobiva miješanjem soka i mesa voćaka koje su bogate ovim enzimima. U njih spadaju: smokve, papaja i ananas. Taj napitak po ukusu začinite klinčićem, đumbirom i kurkumom. Možete dodati i malo soka od suhih šljiva, kao laksativ za lakše izbacivanje uništenih glista iz organizma.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...