Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Crijevni nametnici – Kako ih se riješiti pomoću ljekovitih biljaka?

Procjenjuje se da je u svijetu pet stotina milijuna ljudi zaraženo crijevnim nametnicima, a ti su mikroorganizmi jedan od uzročnika više tisuća smrtnih slučajeva godišnje.

Amebijaza i gijardijaza, oboljenja koja uzrokuju sićušni paraziti poznati pod imenom amebe, sve su češće u Sjedinjenim Američkim Državama, a i u svijetu nije nimalo bolja situacija.

Mnogi ih putnici donose s putovanja u inozemstvo ali, isto tako, nije potrebno putovati dalje od kuće da biste ih dobili.

Metronidazol je farmaceutski lijek koji služi za oslobađanje od crijevnih parazita i može ga se dobiti bez liječničkog recepta. Iako je učinkovit i u načelu siguran, žena koja ga nije željela uzimati s pravom je bila oprezna. On može izazvati neugodne neželjene učinke, u koje spadaju probavne smetnje, mučnina i povraćanje, posebno ako uz njega konzumirate alkohol. Moguće su i ozbiljnije neželjene posljedice, posebno epileptični napadi i oštećenje živaca u udovima, koje se manifestira u oboljenju poznatom kao periferna neuralgija.

Biljke koje uklanjaju ove nametnike iz tijela

Neke u ovom poglavlju već spomenute ljekovite biljke, kad se uzimaju u dozama potrebnim za uklanjanje i uništenje nametnika, mogu proizvesti neželjene prateće učinke, poput mučnine. S druge strane, ako pravodobno ne poduzmete oštre mjere, neki od tih parazita mogu biti opasni po život. Stoga, što god činili, činite to u suradnji sa svojim liječnikom, pa i ako se odlučite za liječenje biljnom metodom. Evo ljekovitih biljaka koje mogu biti od pomoći.

Kalisaja (Cinchona calisaya i srodne vrste). Kora kalisaje još je jedan biljni izvor kinina, lijeka protiv malarije. Amebe su bliski srodnici mikroba koji izazivaju malariju i čini se da protiv jednih i drugih djeluju jednaki spojevi. Pored kinina i kinidina, u kalisaji ima još više od 20 aktivnih sastojaka. Mnogi od njih također djeluju na amebe. Kora kalisaje može se nabaviti kod nekih travara, a od nje se može pripraviti čaj koji, moramo vas upozoriti, ima prilično gorak okus. Ali ukoliko ga želite kušati, oko pola žličice kore u prahu dodajte u šalicu uzavrele vode i ostavite da počine deset minuta. Preporučili bih uzimanje dvije do tri šalice čaja dnevno.

Kanadski zlatni korijen (Hydrastis canadensis). Supstancija berberin, dokazano sredstvo protiv ameba, može se naći u pet ljekovitih biljaka koje imaju žuti korijen, gdje na prvom mjestu treba spomenuti kanadski zlatni korijen, ali ne treba zaboraviti niti žutiku (Berberis vulgaris), mahoniju (Mahonia aquifoluirn), hrvatsku žutiku (Berberis croatica) i ostale. LD50, tehnička oznaka za dozu koja je smrtonosna za 50% onih koji neki preparat uzimaju, samo je oko deset puta veća od terapijskih doza za oslobađanje od crijevnih nametnika. Dakle, oprezno! S kanadskim zlatnim korijenom ne smijete biti neumjereni. Ako želite iskušati liječenje ovom biljkom, preporučujemo da se o tome posavjetujete sa svojim liječnikom. Preporučena dnevna doza za uništenje nametnika je 9.5 do 14 grama osušene biljke, koju pripravljenu u čaju ili u kapsulama treba uzimati u tri obroka dnevno. Još jedno upozorenje: kako tolika količina zlatnog korijena može izazvati pobačaj, ovaj način liječenja nemojte koristiti za vrijeme trudnoće.

U jednoj je studiji uspoređeno djelovanje čistog berberina i metronidazola. Od 40 djece oboljele od gijardije, kod 48% liječenih berberinom svi su simptomi zaraze nestali, dok je isti učinak zabilježen samo kod 33% onih liječenih metronidazolom. Neki farmakognostičari, farmaceuti za prirodne proizvode, podržavaju upotrebu berberin sulfata, ali su protiv korištenja zlatnog korijena i drugih biljaka koje ga sadrže.

Ipeka (Cephaelis ipecacuanha). U Sjedinjenim Državama ipeka se, u hitnim slučajevima, koristi kao sredstvo za izazivanje povraćanja kod djece koja su progutala neki otrov. Međutim, ovaj korijen ima i drugu, vrlo važnu ulogu u tropskim predjelima iz kojih potječe, on ubija amebe. Sadrži najmanje tri spoja koji djeluju protiv ameba, a to su cefelin, dehidroemetin i emetin. Komisija E, stručno tijelo njemačke vlade za medicinsku upotrebu ljekovitog bilja, preporučuje uzimanje 30 kapi tinkture ipeke, u omjeru jedan dio ipeke ijedan dio alkohola. Radi se o sredstvu namijenjenom samo za jednokratnu upotrebu.

Papaja (Carica papaya). Ova voćka sadrži i antiseptičke i supstance protiv parazita, uključujući i jednu koja se naziva karpain. Aktivni sastojci sjemenkama daju opor okus.

Veliki oman (Inula helenium). Ova ljekovita biljka, koja je u Europu prenesena iz Srednje Azije, sadrži dva spoja koji dobro djeluju protiv ameba, to su alantolakton i izoalantolakton. Travari obično preporučuju dodavanje jedne žličice ove biljke na šalicu uzavrele vode i kuhanje oko 20 minuta. Dnevno možete piti do tri šalice tako pripravljenog čaja.

Jednogodišnji pelin (Artemisia annua). Istraživanja koja su provedena u Kini, te u Vojnom istraživačkom institutu “Walter Reed” u Washingtonu, dokazala su njezinu učinkovitost u uništavanju organizama koji su uzročnici malarije, a bliski su srodnici ameba, pa sukladno tome, postoji opravdan razlog za njezinu upotrebu u liječenju amebijaza. Sigurnu i učinkovitu dozu ove biljke teško je odrediti jer liječnici, prodavatelji i korisnici spominju različite vrijednosti. Predlažemo pripravljanje čaja od jedne do pet žličica ove ljekovite biljke, te konzumiranje jedne do tri šalice čaja dnevno.

Kubeba (Piper cubeba). Kubeba je pikantni začin i manje poznati srodnik crnog papra. Farmakognostičar dr. Albert Leung i travar iz Arkanzasa Steven Foster, zajednički su pripremili dopunjeno izdanje knjige dr. Leunga Enciklopedija najčešće korištenih biljnih preparata. U tom dopunjenom izdanju oni navode studije koje dokazuju veliku učinkovitost kubebe u borbi protiv amebijske dizenterije. Kubeba stoljećima ima veliku važnost u tradicionalnoj indijskoj biljnoj medicini, a čini mi se da joj raste popularnost i u Sjedinjenim Državama. Njezin prah, koji izgleda poput papra, možete koristiti u pripravljanju svakodnevnih jela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...