Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Kako prevenirati i liječiti urinarne infekcije?

Foto: Pixabay

Cistitisi su uglavnom bezazlene i lako izlječive bolesti, no ipak ih ne valja olako shvatiti. Naime, neadekvatnim liječenjem cistitisi mogu da dovedu do brojnih drugih komplikacija. Oni nerijetko mogu da budu i upozorenje na postojanje neke druge teže bolesti.

U slučaju zanemarivanja cistitisa liječenje, kada se osoba i odluči na to, je često dugotrajno, naporno i skupo. Zato je bolje da pomoću navedenih preporuka pokušate da izbjegnete pojavu ove česte i neprijatne bolesti. Najčešći uzročnici akutnih cistitisa su bakterije. Zato se u terapiji koriste antibiotici i uroantiseptici.

Izbor terapije ovisi o tome što pokažu nalazi antibiograma, a njeno trajanje je obično od jednog do sedam dana. Liječnik u slučaju dugotrajnih i ponavljanih cistitisa može da preporuči i višetjednu, pa i višemjesečnu antimikrobnu terapiju.

Simptomi mogu da se smire već nakon dan-dva od početka terapije, ali mikroorganizmi su još uvijek prisutni u mokraći i umnožit će se ako se potpuno ne iskorijene. Zbog toga je jako važno da se terapija sprovede do kraja i da se potroše svi lijekovi koje je liječnik propisao. Ako želite prevenirati pojavu cistitisa preporučuje se piti otprilike 1,5-2 litre vode dnevno. Naime, povećani unos tečnosti potiče često mokrenje kojim se iz bešike ispiranjem uklanjaju bakterije.

>> Što je cistitis i kako se liječi prirodnim lijekovima?

Važno je da ne ignorirate potrebu za mokrenjem, jer mokrenje izbacuje bakterije iz mokraćne cijevi (uretre), sprječavajući ih da se vrate do bešike. Tuširanje je zdravije od ležanja u kadi. Ipak, ako se kupate u kadi, ne sjedite u vodi duže od 30 minuta. Ne koristite pjenušave i uljne kupke i jake sapune koji mogu da nadraže uretru i genitalije i da ih učine plodnim tlom za razvoj bakterija. Donje rublje perite blagim deterdžentima.

Izbjegavajte rafiniranu hranu, zaslađene voćne sokove, šećer, kavu i alkohol u ishrani. Ženama u postmenopauzi s čestim upalama urinarnog trakta može da pomogne redovna upotreba estradiol vaginalne kreme.

>> Ljekovite biljke koje liječe cistitis

U novije vrijeme vrlo je popularno korištenje preparata od brusnice (list i plod). Sok od brusnice i borovnice sprječava prianjanje bakterija uza zid bešike. Zato se preporučuju dvije-tri čaše soka tijekom dana. Da bi djelovao, pijte ga svaki dan tijekom osam tjedana. Od ljekovitog bilja za liječenje urinarnih infekcija najdužu i najčešću primjenu ima uvin čaj. Preporučena dnevna doza je od 10 do 12 grama. Uva, za razliku od biljaka s diuretskim djelovanjem, koje potpomažu radu bubrega poput lista koprive, nije namijenjena uzimanju dužem od sedam do 14 dana.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...