Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako pravilno konzumirati med? Med je jako zdrava prirodna namirnica, ako se pravilno konzumira

Važno je znati da med ne treba uzimati iz žličice jer kod osjetljivih osoba može izazvati grčeve i pečenje u želucu.

Med je zdrava prirodna namirnica, ali trebamo znati neke stvari o tome kako se pravilno konzumira med.

Trebamo svi biti svjesni činjenice da je med bolja opcija od korištenja šećera, što znači da uvijek, ako ste u prilici svoj napitak zasladite uz pomoć meda a ne šećera. Osim toga, med u sebi sadrži i nešto manje kalorija nego što je to slučaj kod šećera.

Idemo dalje, pa da spomenemo da je med dvostruko slađi od šećera jer sadrži visok udio fruktoze. Glikemijski indeks meda u prosjeku je oko 55, što je umjerena vrijednost te se može preporučiti i dijabetičarima, ali u ograničenoj količini.

Med ima antivirusna i antimikrobna svojstva, koja su dokazana i modernim testiranjima, pa znamo da med povoljno djeluje na izbacivanje toksičnih tvari iz tijela, ima antibakterijski učinak i ovisno o vrsti, u ograničenim količinama djeluje povoljno na crijeva, jetra, probavni trakt, dišni sustav i druge organe.

>> Naučite prepoznati prirodni med

Mnogim istraživanjima se došlo do rezultata kako med povoljnije djeluje i na kontrolu šećera u krvi te na osjetljivost na inzulin u usporedbi s drugim sladilima. Baš se zbog toga preporučuje kao bolja opcija i kod mršavljenja.

U nastavku pročitajte kako se pravilno konzumira med

Najbolje je rastvoriti ga u čaši mlake vode i popiti.

Ako ipak odlučite da ga uzmete žličicom, neka bude drvena ili pak plastična, i obavezno ga sišite kao bombonu prije nego što ga progutate. Nakon toga uzmite nekoliko gutljaja mlake vode.

Ako ga stavljate u čaj, vodite računa o tome da napitak ne bude suviše vruć jer će u tom slučaju med izgubiti ljekovitost.

Svaki kristaliziran med može se vratiti u tečno stanje zagrijavanjem, odnosno stavljanjem staklenke u posudu s toplom vodom čija temperatura ne smije da prelazi 55C.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...