Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako povećati razinu magnezija? Ovaj mineral, poput nekih drugih je neophodan za naše zdravlje

Iako ne spada u ključne elemente ljudskog organizma poput kalcija i željeza, magnezij je vrlo bitna hranjiva tvar za održavanje zdravog tijela. Danas, mnogi odrasli, iako toga nisu svjesni, imaju prenisku razinu ovoga minerala u tijelu. Idealna količina je oko 2000 mg magnezija, no vrlo malo ljudi dođe blizu te brojke.

Ako postoji bojazan da organizam ne posjeduje dovoljnu količinu magnezija, to se može riješiti pomoću nekih metoda.

Ključna metoda je unošenje namirnica bogatih magnezijem u vlastitu prehranu. Iako to zvuči očito, to je najbolji način za povećanje razine magnezija. Najbogatiji izvori magnezija su orašasti plodovi kao što su bademi, indijski oraščići i orasi, alge, melasa i neke žitarice poput heljde i prosa.

Postoje i spojevi magnezija s drugim tvarima koji su odlični za organizam. Ne preporučuje se unos magnezijevog oksida jer može oštetiti crijeva, no magnezijev citrat i klorid su odlične tvari za tijelo. Potrebno je izbjegavati namirnice koje smanjuju razinu magnezija.

Posebno je loš gluten, bjelančevina koju sadrži pšenica i još neke žitarice, zatim loš učinak imaju i alkohol te rafinirani šećer. Također, ako konzumirate namirnice koje su proizvedene na tlu koje nema dovoljno minerala to može utjecati na razinu magnezija.

Kako bi magnezij bio prisutan u dovoljnoj količini u ljudskom organizmu potrebno je uz njega unositi i sljedeće tvari

Vitamine D3, B1, B6 i E, kao i mineral selen ključni su u ovoj kombinaciji. Naime, magnezij zahtijeva prisutnost drugih hranjivih tvari u tijelu kako bi se mogao apsorbirati.

Navedeno je nekoliko najboljih načina za postizanje dovoljne razine magnezija u tijelu. Budući da taj mineral igra ključnu ulogu u mnogim biološkim funkcijama, njegova odgovarajuća razina svakako je potrebna tijelu da bude u optimalnom zdravlju. Ono što je dobro kod ovih metoda što nikako ne možete pretjerati s magnezijem jer je tijelo sposobno nositi se s viškom magnezija, puno veći problem je njegov nedostatak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...