Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Kako pobijediti viruse? Neke zanimljive činjenice o virusima i virusnim oboljenjima

Virusi su uzročnici raznih oštećenja stanica i upalnih procesa u organizmu, a koliko su opasni nabolje govori podatak da još uvijek nije otkriven preparat koji bi uspio da ih pobijedi. Međutim, postoji nekoliko biljaka koje mogu da zaustave širenje virusa i potaknu njihovo eliminiranje iz organizma.

Virusi su opasni čak i kada su tihi, odnosno kada ne izazivaju nikakve simptome bolesti. Oni su uvijek potencijalna opasnost za naše zdravlje, pa je važno znati se boriti protiv njih.

Virusi su u biti pokretači brojnih oštećenja i nenormalnih biokemijskih procesa u stanicama. Koliko su podmukli najbolje nam govori činjenica da suvremena medicina još uvijek nema djelotvorne lijekove da ih suzbije, u potpunosti.

Ipak, postoje lijekovi koji pomažu, kao i neki prirodni lijekovi koji su također jako efikasni.

Osim liječenja bolesti, kada virusi napadnu, jako je važna i prevencija. Kako smo već kazali, virusi su potencijalna opasnost, čak i kada su u stanju mirovanja. Prevencija virusnih infekcija važna je, a najviše ovisi o općem zdravstvenom stanju organizma. Da bih se uspješno oduprli virusima, naša zadaća je da sačuvamo obrambeni mehanizam, odnosno da jedemo kvalitetno, da smo fizički aktivni, kao i da uzimamo važne mikro elemente koje unosimo kroz razne dodatke ishrani.

Prirodni lijekovi za borbu protiv virusa. Pročitajte kako vam neke ljekovite biljke mogu pomoći.

List masline – Za protuvirusno djelovanje masline, ‘odgovorna’ je elenolna kiselina koja koči stvaranje transkriptaze i proteaze, enzima koje pojedinim vrstama pomažu da prodru u zdrave stanice. Usporavajući razmnožavanje virusa, organizam dobiva više vremena da organizira napad. Međutim, list masline ne treba koristiti istovremeno sa antibioticima jer može ometati njihovo djelovanje.

Čaj pripremate na sljedeći način: Staviti 10 g listova masline u 2 l ključale vode i kuhali tri do četiri minute. Zatim skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji desetak minuta. Procijediti i piti tijekom dana umjesto vode.

Bobice zove – Naučnici su otkrili da bobice zove sprječavaju razmnožavanje virusa i njihovo prodiranje u stanice. Zova pomaže i u slučaju herpesa simpleksa i smanjuje razinu oksidacijskog stresa. Međutim, sve ovo važi samo za zrele bobice zove, jer su nezrele otrovne.

Sirup od bobica zove: Izgnječiti 500 g zrelih, očišćenih bobica zove i pomiješati ih sa sokom od jednog limuna. Uzimati na svakih sat vremena po žlicu mješavine.

Tahebo – Tahebo važi za jednu od najmoćnijih ljekovitih biljaka sa protubakterijskim, antivirusnim i protugljivičnim djelovanjem, a pritom i jača imunološki sistem. Može se naći u obliku čaja, tinkture, kapsula i tableta. Primjenjuje se i u slučaju sindroma kroničnog umora, bronhitisa, anemije, pa čak i infekcije HIV-om.

Čaj se priprema po receptu: Kašičicu taheba staviti u neoštećenu emajliranu posudu i preliti sa 2 dl ključale vode. Ostaviti poklopljeno da odstoji 20 minuta, a zatim procijediti kroz plastičnu cjediljku i piti u gutljajima dvije do tri šalice tijekom dana.

Ehinacea – Ljekovita ehinacea sadrži aktivne sastojke koji efikasno djeluju protiv prehlade, gripa i drugih infekcija. Na tržištu se može naći veliki broj komercijalnih preparata sa ehinaceom, a u ovisnosti od toga koju vrstu i dio biljke (cvijet, listovi, stabljika ili korijen) sadrži, koriste se za stimuliranje imunološkog sistema i borbu protiv bakterija, virusa i drugih mikroba – izazivača bolesti.

Ehinacea stimulira aktivnost stanica imunološkog sistema koje su glavno oružje protiv infekcija. Također, potiče proizvodnju interferona, supstance koju organizam luči u slučaju virusnih infekcija.

Čaj od ehinacee se priprema kako je opisano: Preliti žličicu sitno isjeckane ehinacee sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji 15 minuta. Procijediti i piti dvije do tri šalice čaja dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...