Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako oprati kamenac iz kuhala za vodu: Jednostavno i efikasno sastojcima koje imamo doma

čišćenje kuhala za vodu
Foto: Pixabay / Kuhalo za vodu

Kuhala za vodu vrlo su popularna, rijetko je domaćinstvo koje nema jedno. Primjena istog može biti različita, od kuhanja kave, čaja ili juhe. Dobro će vam doći i za ubrzavanje postupka prokuhavanja vode prilikom pripreme ručka ili večere. Sukladno tome, rijetki su dani kada ne koristimo ovaj uređaj. Stoga je bitno održavati ga čistim, kako bi mu produžili rok trajanja. Čišćenje kuhala za vodu opisali smo u nastavku teksta.

Jedna od najvećih mana kuhala za vodu jest kamenac. Kamenac se u kuhalu skuplja nakon svakog korištenja, te nakon nekog vremena teško je “pročistit” vodu nakon prokuhavanja u kuhalu, a da ne vidimo komadiće kamenca u posudi u koju smo pretočili vodu. I zbog toga mnogi su krenuli u potragu za preparatima za čišćenje kamenca iz kuhala za vodu.

Alkoholni ocat će ukloniti kamenac iz kuhala za vodu

Kao idealan sastojak za borbu protiv kamenca bio bi preparat koji ima svako kućanstvo. I nije ni čudo da su svi odmah posegli za alkoholnim octom. I tu nisu u krivu, jer rezultati su odlični. Ulijte 1 decilitar octa u kuhalo, ostavite da djeluje nekoliko sati, pa dobro isperite, jer će ostati intenzivan miris u vašem kuhalu.

Ako kuhalo prije toga nije čišćeno dugo vremena, moguće je da će biti potrebno ponoviti postupak više puta kako bi se uklonio sav kamenac. Neki savjetuju da u takvim situacijama ocat ostavite u kuhalu preko noći da djeluje, pa možete probati i tako riješiti svoj problem.

Limunska kiselina može poslužiti

Neki nisu stali samo na alkoholnom octu, nego su odlučili samostalno napraviti jači preprat, koji će imati i ugodniji miris. Tako smo na internetu pronašli i recept u kojem se savjetuje pomiješati alkoholni ocat, limunsku kiselinu, sodu bikarbonu i malo vode.

Recept osim jakog djelovanja krasi i lijep(ši) miris. S obzirom na to da limunska kiselina ima puno ugodniji miris od samog alkoholnog octa. No, mnogi tvrde da je moguće očistiti kuhalo i samo s limunskom kiselinom, ali da se to može primijeniti samo u situacijama kada nema toliko kamenca u kuhalu.

DM ima preparat za čišćenje kamenca u kuhalu

Za ovaj problem proizvedeni su i posebni preparati, koje možete pronaći u drogerijama kao što je DM. Često se može pročitati na forumima kako su ljudi testirali prašak iz DM-a za tu svrhu. A kako saznajemo, u istom dućanu postoji i tekućina žute boje koja je namijenjena baš za pranje električnog kuhala.

Ono što svi kod takvih preparata napominju u svojim komentarima, jest da se radi o preparatima koji djeluju za tu svrhu. No, isto tako, dodaju kako je u situacijama kada ima puno kamenca potrebno više puta ponavljati proces, kako bi se u potpunosti uklonio kamenac u kuhalu.

 

Zašto čistiti kuhalo za vodu?

Jeste se zapitali zašto bi netko pokušavao očistiti kuhalo za vodu, kada ono radi i bez toga? Odgovor je vrlo jednostavan. Kuhalo se više muči zakuhati vodu kada je “zaštopano” kamencem, stoga ćete redovnim čišćenjem produžiti rok trajanja svog kuhala.

Napominjemo kako se nakon čišćenja alkoholnim octom, ili bilo kojim drugim preparatom, može stvoriti dojam kako se kuhalo sada brže “onečišćuje” kamencem. Mnogi tvrde da je tome tako, no sada kako imamo recept za uklanjanje kamenca, onda to i nije neki problem riješiti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...