Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako odoljeti slatkim i hruskavim izazovima?

Znamo da postoji hrana kojoj malo tko može da odoli. Ipak, takve namirnice znaju biti štetne ako ne pazimo, pa evo par savjeta kako da reagirate u takvim slučajevima.

Dakle, naučite kako da se obuzdate uz pomoć ovih trikova

Čokoladu svi volimo – Čime nas mami čokolada? Odnos masti i šećera u čokoladi (50:50) potiče oslobađanje endorfina i serotonina, to su kemijski materijali u mozgu koji izazivaju osjećaj ugodnosti. Žene trebaju znati da se lučenje serotonina smanjuje uoči mjesečnog ciklusa, pa tada jača želja za čokoladom. Kako umanjiti rizik od uživanja u ovoj slastici? Birajte kvalitetnu tamnu čokoladu, onu za kuhanje. Budući da sadrži 25 posto čiste čokolade, prema 15 posto u mliječnoj, intenzivan ukus zasitit će vas već nakon nekoliko zalogaja.

Čips svi volimo, a znamo da nije baš dobar ako pretjerujemo sa njegovim unosom. Čime nas mami čips? Pucketavi zvuk i tjelesni čin žvakanja hrskave hrane umirujuće djeluju na stres, a tome dodatno doprinose sol i masti. Kako umanjiti rizik od uživanja u ovom hrskavom slanom obroku? Grickajte nemasne kokice ili perece. Ako vam se jede slano, odlučite se za pečeni krumpir, jer će te tako unijet ipak manje kalorija u tijelo.

Sladoled, taj hladni neodoljivi desert – Čime nas mami sladoled? Sjećate li se kako je bilo ukusno jesti sladoled u djetinjstvu, kad je život bio bezbrižan i siguran? Te ugodne, nesvjesno potaknute, veze potiču oslobađanje kemijskih supstanci u mozgu koje popravljaju raspoloženje. Kako umanjiti rizik od uživanja u sladoledu? Prijatne osjećaje potaknite s manje kalorija, odlučite se za voćni sladoled na štapiću ili za čašu voćnog jogurta.

Sendvič s pršutom i sirom, tko bi mu odolio? Čime nas ovaj sendvič mami? Velika količina masti i bjelančevina može poboljšati budnost, koncentraciju i radni učinak. Kako umanjiti rizik od ovog obroka? Napravite sendvič s praškom šunkom bez sira, ili ga pripremite samo s manje masnim sirom. Držite se malih porcija, sendvič ne smije biti veći od vašeg dlana.

Pica je jelo u kojem svi uzrasti uživaju, ipak neki se trebaju suzdržati. Čime nas mami pica? Velika količina masti, zbog mnogo sira i ulja, pojačava lučenje endorfina, a on vam daje osjećaj euforije, odnosno injekciju snage. Kako umanjiti rizik od uživanja u ovom slasnom zalogaju? Naručite vegetarijansku picu ili picu bez sira. Naručite i salatu, to će vas spriječiti da pojedete više pice nego što biste smjeli.

Dobar tek!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...