Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Kako odabrati pastu za zube: Evo što znače boje na dnu ambalaže

pasta za zube
Foto: Pixabay / Pasta za zube

Jeste li se ikada zapitali što predstavljaju oznake na dnu paste za zube, koje su različite boje, ovisno o vrsti paste za zube i o proizvođaču? Oznake na pasti za zube imaju jasno značenje. Mnogi mediji nedavno su prenijeli lažnu informaciju kako boja kvadratića na dnu ambalaže za pastu za zube predstavlja stvarni sastav paste za zube.

Prema toj teoriji, zeleni kvadratić predstavljao je pastu za zube od potpuno prirodnih sastojaka. Plava oznaka na dnu paste za zube označavala je prirodne preparate pomiješane s lijekovima. Crvena boja predstavljala je prirodne materijale pomiješane s kemikalijama, dok je crna oznaka bila za pastu za zube napravljenu isključivo od kemikalija.

Oznaka na dnu paste za zube ne predstavlja sastav paste za zube

A to, iako bi bilo vrlo korisno, zapravo nema apsolutno nikakve veze s istinom. Ne postoji regulatorno tijelo ili zakon koji prisiljava proizvođače pasti za zube da stavljaju takvu vrstu oznake na pastu za zube. Logičnim se postavlja pitanje – zašto bi bilo koji proizvođač stvarao paniku među potencijalnim kupcima označavajući proizvod, ako to ne mora?

Zamislite, koliko je ljudi odustalo od kupovine određene paste za zube kada su vidjelo crnu oznaku? A koliko bi ih bilo dovedeno u zabludu sa zelenom oznakom? Treba jasno reći, te oznake na dnu ambalaže ne služe takvoj kategorizaciji proizvoda. No, zašto ih proizvođači stavljaju na svoje proizvode?

Boja kvadratića je stvar estetike, a služi da senzor prepozna kraj tube

Razlog je prilično jednostavan. Radi se o oznaci koja pokazuje senzoru u tvornici gdje se nalazi kraj tube, gdje treba prerezati i zatvoriti pastu. I to je sva mudrost ove teorije, koja nema nikakvo uporište u zakonu. Ovdje se radi o nečijoj bujnoj mašti, iako dobroj ideji, na koju su “nasjeli” i brojni relevantni portali u Hrvatskoj.

Kako onda da čovjek zna što kupuje? Iako je često ispisana malim slovima i teško čitljiva, deklaracija na proizvodu najbolje će vam pomoći da odaberete pastu za zube. Jer, bitno je znati, pastu za zube treba birati individualno, jer ona ovisi o godinama, vrsti problema koju imate, te sukladno tome, namjeni za koju se koristi.

Fluor je glavni sastojak paste za zube

Počet ćemo od sastojka kojeg ima najviše u pasti za zube. Riječ je o abrazivnoj tvari, koja često čini 50% sastava paste za zube, a izražava se u stupnju relativne abrazivnosti dentina – RDA. Preporučljiva količina RDA je oko 100, a maksimalan prag preko kojeg ne bi trebalo ići je 150. Napominjemo kako razina abrazivnosti nije zakonski definirana, ovisi o proizvođaču, stoga je na to potrebno obratiti pažnju.

Iako je abrazivna tvar najzastupljeniji sastojak paste za zube, možda najbitniji sastojak koji će mnogi stomatolozi označiti u pasti jest fluor. Riječ je o prirodnom sastojku kojeg nalazimo u vodi i hrani, a iz organizma ga iznosimo probavom, znojenjem, slinom i mokraćom. On je najzaslužniji u borbi protiv karijesa, a taj sastojak sadrži preko 90% pasti za zube, samo u različitim omjerima.

Prevelika količina fluora može biti problematična

Iako su istraživanja potvrdila kako unos fluora u organizam kroz pastu za zube nije štetan za zdravlje, u nekim zemljama je on zabranjen u pastama za zube jer se nalazi u većim količinama u vodi. Upravo zbog svoje toksičnosti ovaj sastojak može biti štetan za naš organizam, primarno bubrege, stoga uvijek treba biti oprezan.

Mnogi stomatolozi stoga savjetuju kupnju paste koje sadrže amin-fluorid, umjesto natrij-fluorida, jer je manje toksičan i štetan. Vrlo bitno je napomenuti i savjet stomatologa da djeca do 6 godina koriste isključivo paste koje ne sadrže fluor (fluor free paste za zube).

Prirodne paste za zube nisu kontrolirane

Kao logičan izbor u toj situaciji postaju paste za zube na prirodnoj bazi. Riječ je o pastama koje ne sadrže fluor, a često se u njima nalaze razna eterična ulja, propolis, soda bikarbona (koja služi za izbjeljivanje zubi), i slični preparati. Bitno je napomenuti kako prirodne paste nisu kontrolirane od regulatornih tijela, stoga ih koristite na vlastitu odgovornost.

A upravo razne kontrole mogu najbolje odgovoriti na pitanje koja pasta za zube je kvalitetna. Mnoge popularne paste za zube imaju jasno naznačene certifikate o kvaliteti paste za zube. Takve certifikate najčešće izdaje udruga stomatologa, koja svojim kontrolama stoji iza takvih proizvoda.

Pitajte stomatologa što on misli

S obzirom na to da je najbolje odabrati pastu koja će vama najviše pomoći, najbolje je pitati svojeg stomatologa koju pastu bi vam preporučio. S obzirom na činjenicu da on zna najbolje stanje vaših zubi i desni, to je logično razmišljanje. Neki sastojci najbolje liječe desni, neki uklanjaju kamenac, neki se aktivno bore protiv karijesa, a neki izbjeljuju zube. Najbolji odabir je individualan pristup odabiru paste za zube.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...