Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako možete ukloniti bradavice sa tijela?

Pored mnogih metoda zvanične medicine, u slučaju bradavica na koži možete svakako upotrijebiti i ljekovite biljke.

Izrasline na površini kože – bradavice mnogi imaju.

U nastavku teksta ćemo objasniti zbog čega nastaju bradavice i kako ih se može ukloniti. Osim što su neugledne, ovisno o mjestu na kojem se nalaze, bradavice nam mogu smetati. Ako ih se često ošteti, one mogu dovesti do mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema. Najbolje je bradavice ukloniti, ako ne prirodnim putem, onda kirurškim zahvatom. O tome naravno mora odlučiti liječnik, nakon obavljenog pregleda.

Bradavice su neravne, tvrde izrasline koje se javljaju na površini kože, a koje nastaju kao posljedica infekcije nekom vrstom virusa.

Dalje se prenose direktnim kontaktom, putem ručnika, odjeće i obuće te drugih predmeta koje svakodnevno koristimo.

Postoje vrste bradavica pa da spomenemo koje su to, odnosno kako ih razlikujemo i dijelimo

Prvo ćemo spomenuti obične bradavice koje se najčešće javljaju na predjelu šake, prstiju, oko noktiju ili ispod njih. Riječ je o izrazito tvrdim izraslinama koje imaju boju kože ili su tamno žućkaste boje, jako neravne površine.

Imamo i bradavice koje se javljaju na stopalima. Većinom se ove bradavice javljaju na području stopala, na strani koja je često pod pritiskom. Utisnute su duboko u kožu, neravne su, sa crnim točkama te imaju prsten kao ivicu same bradavice. Dosta su bolne, pa tako otežavaju normalno hodanje.

Mladalačke bradavice se najčešće javljaju kod djece. Mogu se pojaviti na licu, na šaci, prstima ili na koljenima. Ravne su i imaju boju kože, ali nekada mogu poprimiti pomalo sivkastu boju. Ponekad ova vrsta bradavica zna da svrbi, što je dodatna neugodnost.

Na kraju ćemo spomenuti i končaste bradavice. Ova vrsta bradavica je vidno šiljasta, dugo i do nekoliko milimetara, a najčešće se javlja oko usnog i nosnog otvora, na obrvama, bradi i u kosi.

Sada kada smo naveli osnovne tipove bradavica, postavlja se pitanje zbog čega bradavice nastaju?

Naučnici su do sada uspjeli da identificiraju čak više od 80 papiloma virusa koji izazivaju pojavu različitih vrsta bradavica. Međutim, još ni danas nije otkriven točan razlog nastanka i pojave bradavica, no pretpostavlja se da do njih dolazi uslijed oslabljenog imuniteta kod osobe. Tu teoriju potkrepljuje i činjenica da se bradavice jako često javljaju kod osoba koje boluju od leukemije i AIDS-a, a u tim slučajevima se i dosta teže uklanjaju.

Liječenje bradavica medicinskim postupkom ovisi o njihovoj vrsti, starosti, mjestu gdje se nalaze ali i starosnoj dobi bolesnika. U slučaju liječenja bradavica danas se jako često primjenjuje krioterapija, odnosno zaleđivanje bradavice pomoću tečnog dušika. Tu su još neke metode liječenja poput elektrokoagulacije, ekskohelacije ili premazivanjem silicilnom kiselinom. Kroz vrijeme se ipak pokazala najboljom, metoda uklanjanja bradavica radiovalovima. Ova metoda ima jako visok učinak liječenja, čak 97%. Metoda uklanjanja bradavica radiovalovima je najbolja i u estetskom smislu, jer ne ostavlja nikakve ožiljke za sobom. Čitav postupak uklanjanja bradavica traje tek par sekundi, dovoljan je jedan tretman i potpuno je bezbolan. Ipak, da bi uspjeh liječenja bio potpun, osoba mora ojačati svoj imunitet.

Kako da ojačate vaš imunitet? Mnogi su načini na koje možete ojačati imunitet, a pisali smo o tome i na našem portalu. Predlažemo vam da pročitate članke poput – Par dobrih prirodnih lijekova za jačanje imunitetaSaznajte kako da ojačate vaš imunitet.

Pored službenog medicinskog načina uklanjanja bradavica, postoje i prirodne metode za liječenje, odnosno uklanjanje tih izraslina sa tijela. Nećemo sada spominjati sve poznate metode kojima su se ljudi liječili, ali neke ipak hoćemo. Evo jedan recept za uklanjanje bradavica uz pomoć čuvarkuće. Potrebno je da pomiješate jednu žlicu soka biljke čuvarkuće sa jednim decilitrom vode i 200 grama svinjske masti. To ugrijete dok se mast ne rastopi, te odlijete sve u staklenku koju kasnije čuvate u frižideru. Potrebno je bradavice mazati nekoliko puta dnevno, a ako vam se ne da pripravljati ovaj melem, onda možete bradavicu mazati samim sokom od čuvarkuće.

Bradavice možete liječiti i ovim prirodnim lijekom – Narežite i posolite glavicu crvenog luka, te ju ostavite preko noći da stoji i pusti sok. Sokom koji je izašao iz luka namažite bradavice dva puta dnevno.

I na kraju prirodni lijek od maslačka – Da bi uklonili bradavicu koristite sok iz lista i cvijeta maslačka. Taj sok nanosite direktno na bradavicu, koja će vremenom da potamni te na kraju da otpadne ne ostavljajući pri tome nikakav ožiljak.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...