Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako liječiti žgaravicu? Slijedite neke jednostavne upute da do žgaravice uopće ne dođe

Žgaravicu izazivaju razni faktori, ali najčešće se radi o lošoj prehrani, odnosno prekomjernom unosu masne hrane u organizam, kofeina, čokolade i peperminta. Također, loš izbor napitaka može biti prouzrokovati žgaravicu.

Na stanicama EatingWell Magazine nude savjete kako spriječiti žgaravicu. Neugodan osjećaj vrućine u prsima ili grlu osjetio je velik broj osoba.

Žgaravica je osjećaj pečenja, odnosno žarenja koji se pojavi visoko u epigastriju ili u donjem dijelu prsišta i širi se iza prsne kosti, pa sve do u ždrijelo.

Taj neugodni osjećaj može se proširiti i u leđa, a rijetko u ruke. Žgaravica je simptom određenog poremećaja ili bolesti u probavnom sustavu, ili neodgovarajućeg načina života i prehrane. Iako najčešće nije pokazatelj teške bolesti ili poremećaja, značajno u lošem smislu utječe na psihičko i fizičko zdravlje pojedinca, te smanjuje radni potencijal.

Kako spriječiti povrat kiseline koja izaziva ovaj ružan osjećaj?

Kako smo već spomenuli, i sam izbor napitka može biti problematičan. Previše alkohola iritira želudac i opušta sfinkter jednjaka koji bi trebao spriječiti povrat kiseline u jednjak.

Ta pojava dalje može uzrokovati žgaravicu i krvarenje.

Pod većim rizikom su i oni koji piju puno gaziranih pića, posebno osobe koje to čine noću.

Prejedanje ili objedovanje tik pred spavanje također može potaknuti žgaravicu.

Kako izbjeći žgaravicu?

Jedite polako, to je prvi korak. Uživajte u hrani i polako je jedite. Žgaravica se daleko rjeđe javlja ako se hrana unosi polako, pokazalo je to i istraživanje Medical University of South Carolina. Jedan od razloga može biti to što žvakanjem izlučujemo više sline koja neutralizira želučanu kiselinu.

Potreban je bogatiji unos vlakana u organizam. Jedete li hranu bogatu vlaknima, imat ćete i do 20 posto manji rizik od pojave žgaravice.

Prethodne studije su pokazale i da ovakva hrana štiti od pojave raka jednjaka.

Uklonite suvišne kilograme, oni vam štete na više načina. Suvišni kilogrami povećavaju rizik od pojave žgaravice jer velika tjelesna težina pritišće želudac. Zbog toga se hrana lakše vraća u jednjak.

Više se krećite i budite fizički aktivni. Dok hodamo ostajemo uspravni, pa nam u nastojanju da hrana ostane u želucu pomaže i gravitacija. Leći nakon obroka je najgore što biste mogli učiniti.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...