Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kako liječiti opekline meduza i ubode morskog ježa?

Plivanje i uživanje u plićaku samo su dio morskih radosti, no ljetovanje ili kratkotrajni izleti na moru mogu ostati zapamćeni po neugodnim opeklinama od meduza, vlasulja ili po ubodu morskog ježa.

Pisali smo već o odlasku u prirodu i mogućem ubodu krpelja, te kako se ponašati u tom slučaju, ali kako nam dolazi ljeto, tako se svi pripremamo za ljetne praznike. Red je da napišemo par riječi o mogućim nezgodama na moru.

Bez obzira o kojoj je  životnoj dobi riječ, ove morske ozljede mogu biti i te kako neugodne i bolne. Baš zbog toga je dobro da unaprijed znate kako se ponašati ako se nađete u takvoj neugodnoj situaciji.

Meduze i vlasulje spadaju u žarnjake i to su jednostavni organizmi koji formiraju kolonije, a krakovi sadrže žarnice u kojima su spiralno zavučene niti ili cjevčice koje se u kontaktu s kožom otvore te izlučuju toksin.

Na mjestu kontakta kože i kraka žarnice nastaje dermatitis u vidu linearnog crvenila, etirema, mjehurića, praćeno pečenjem ili umjerenom i jakom boli.

Alkoholni oblozi dobri su za prvu pomoć – Na mjestu kontakta događa se lokalna imunološka reakcija, kontaktna urtikarija ili kontaktni dermatitis koji je odgođena imunološka reakcija vidljiva tek nakon 3 dana. I ova lokalna kožna reakcija sastoji se od eritema, edema i  stvaranja mjehura. Samo u rijetkim situacijama ove promjene mogu prijeći u sistemski oblik te zahvatiti cijelo tijelo i donijeti teže posljedice. U najtežim slučajevima mogu se pojaviti  mučnina, povraćanje, glavobolja, nemir, lokalne hemoragije i mjehuri na velikoj površini tijela, a može doći i do nekroze tkiva na mjestu težih ozljeda, te simptomi slični šoku, no ovakvih slučajeva kod nas na Jadranu, srećom, nije bilo.

Inače, klobuk meduza promjera je do 12 centimetara i blijedožute je boje koja prelazi u ružičastu pa je ponekad teško uočljiva. Ako vas je napala meduza odmah trebate izaći iz mora, a mjesto uboda treba isprati morskom vodom da se odstrane preostale žarnice, što znači nikako ne ispirati običnom vodom da se ne bi aktivirale zaostale žarnice. Jaku bol znatno ublažavaju led i hladni oblozi, a preporučljivi su i  alkoholni oblozi ili oblozi s kvasinom, te otopinom magnezijeva sulfata. Uz ove narodne pripravke stavlja se mast, anestetik, kortikosteroid, antihistamin.

Posebno su ugroženi nudisti – Neugodnu bol izaziva i opeklina od vlasulje koje mogu biti različitih boja i veličina, te imaju brojne lovke oko osnog otvora. Vlasulje su obično pričvršćene na stijenu ili pijesak, same ili u grupi, hrane se planktonom, manjim ribicama, a nerijetko se mogu naći u plićaku. U opasnosti su kupači, a posebno nudisti kod kojih su zabilježene bolne opekline genitalnog područja zbog nepažljivoga sjedanja na stijene s vlasuljama. U lovkama punim mjehurastih tvorbi nalazi se otrov, odnosno proteini, neurotoksini i citotoksini, a pri samom dodiru s vlasuljom osjeti se ubod, žalac, koji u osnovi ne boli ili malo boli. Nakon nekoliko minuta pojavljuju se na koži crveno ružičasti krugovi koji obično nestaju unutar 24 sata, dok se u težim slučajevima pojavljuju mjehuri, nekroza i stvaranje ožiljka. Kada je zahvaćeno veće područje, pogotovo kod djece, pojavljuje se mišićna bol, povraćanje, nesvjestica praćena povišenom temperaturom, no to su srećom ipak rijetki slučajevi. Kao i kod meduza, prva se pomoć odnosi na ispiranje morskom vodom i kvasinom.

U čistome moru prijete ježinci – Čisto more najbolje potvrđuju morski ježevi, no njihov ubod može biti jako neugodan, a  posljedice dugotrajne. Kad se ugazi na ježa ili se tek nasloni na njega, bodlje se poput igala duboko zabodu u kožu, najčešće stopala, ali nije rijetkost i na drugim dijelovima tijela. U takvim situacijama najvažnije je što prije izvaditi bodlje kako ne bi nastala gnojna infekcija, dok je pri ruci dobro imati sredstva za prvu pomoć, toplu vodu, sterilnu iglu, pincetu, alkohol, antibiotsku mast ili prašak.

Nakon uboda, kožu treba omekšati pogotovo kožu stopala koja je najdeblja, a za to je najbolja topla voda. Zatim mjesto uboda treba dezinficirati, a bodlje koje su iznad površine kože polako izvući pincetom. Za bodlje koje su smještene dublje sterilnom iglom treba otvoriti kanale i laganim kružnim pokretima izvući ih uz pomoć pincete. I konačno, kada su sve bodlje vani, treba namazati antibiotsku mast ili staviti prašak, a ponekad je dovoljna i obična krema za brzu obnovu kože.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...