Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako liječiti gripu i prehladu?

Da bi uspješno liječili gripu i prehladu pročitajte savjete koje vam donosimo, te odabir prirodnih lijekova koji vam mogu pomoći.

Da bi liječili gripu i prehladu, danas se gotovo svaka terapija svodi na upotrebu antibiotika. Ipak, poznajući njihov mogući neželjeni efekt, ljudi se često okreću prirodnim rješenjima. Umjesto da na svoju ruku uzimate antibiotike, pročitajte malo o biljkama koje imaju antibiotsko djelovanje.

Gripu je bolest izazvana mnogim virusima koji imaju slično djelovanje. Ova bolest započinje bolovima u grlu, bolovima u mišićima, glavoboljom te visokom tjelesnom temperaturom i začepljenim nosom. Pored spomenutih simptoma gripe, tu su još i šmrcanje te kihanje. Osobe koje boluju od gripe dosta često izgube apetit dok traje bolest, pa i nekoliko dana nakon izlječenja. Obično gripa traje oko 7 dana, no u nekim se slučajevima bolest može produljiti i trajati i dva tjedna, prije nego bolesnik osjeti poboljšanje, sa napomenom da neke osobe mogu osjećati iscrpljenost i nekoliko tjedana nakon što su prebolovali gripu.

Kako liječiti gripu ili prehladu?

Bolovi u grlu i mišićima te povišena tjelesna temperatura mogu trajati i nekoliko dana, najčešće tri dana, dok se iscrpljenost može odužiti i na nekoliko tjedana nakon što gripa prođe. Važno je ovdje spomenuti da protiv virusnih oboljenja prehlade i gripe antibiotici uopće ne pomažu, čak što više, antibiotici mogu samo dodatno pogoršati zdravstveno stanje pacijenta. Gripu je najbolje liječiti odmaranjem u toploj prostoriji, u krevetu uz dostatno ispijanje tekućine. Kada se liječite od gripe, najbolje je piti tople čajeve, a prednost se daje čaju od lipe, bazge, šipka, kamilice ili čaju od metvice. Ako nemate neki od spomenutih čajeva, možete piti čaj od vrbe, zlatnice, suručice ili čaj od matičnjaka.

Koji god čaj da ste odabrali, da bi mu pojačali ljekovito djelovanje, slobodno ga obogatite svježe iscijeđenim limunovim sokom. Ne trebamo posebno objašnjavati kako je limun bogat vitaminom C, a baš je taj vitamin odličan u borbi protiv gripe i prehlade. Kada dodajete limunov sok u čaj, pazite da je čaj topao, a ne tek pripremljen i vruć, jer će te u tom slučaju uništi vitamin C. Trebate znati da se vitamin C uništava na temperaturi od 60C i većoj.

Pored soka od limuna, ako želite zasladiti čaj obavezno u njega stavite med, ako imate. Šećer treba da bude zadnja opcija, jer je med pun zdravih sastojaka koji će vam pomoći da ozdravite. Isto vrijedi i za med kao i za limunov sok. Dakle, med stavite u topao čaj, nikako u vruć.

Spomenuli smo da gripu prati grlobolja. Protiv bolova u grlu, škakljanja i grebanja, jako je dobar čaj od kadulje, majčine dušice ili čaj od crnog ribiza. Neki od čajeva, ako ih pijete, možete obogatiti žlicom jabučnog octa. Jabučni ocat će pomoći da se uklone virusi i bakterije iz grla i da bolest brže prođe.

Ako ste bolesni, i liječite se, jako je važan odmor. Dajte svom tijelu šansu da se što bolje obrani od gripe i prehlade. Ukoliko tijelo izlažete dodatnim naporima, ono ima manje resursa da se bori protiv bolesti.

Dok liječite gripu zaboravite na cigarete. Dim iz cigareta dodatno iritira sluznicu gornjeg dišnog sustava.

Pored svih spomenutih prirodnih lijekova treba napomenuti da je pileća juha jedan od najboljih prirodnih lijekova protiv gripe i prehlade. Iako se ova teorija još nije u potpunosti prihvatila, stručnjaci se slažu da pileća juha jako dobro djeluje prilikom liječenja gripe i prehlade. Dakle, pileća juha djeluje, samo još ne znamo kako i zbog čega.

Možete se potruditi i nosnicu ispirati fiziološkom otopinom nekoliko puta na dan jer to pomaže u regeneraciji sluznice te održavanju njezine vlažnosti. Također, ovim ispiranjem iz tijela lakše uklanjate uzročnike bolesti.

Češnjak je dobar za liječenje gripe i prehlade – Češnjak je snažan, prirodni antibiotik koji ne uništava naše zdrave bakterije kao što to rade kemijski antibiotici. Zahvaljujući glavnom sastojku hlapljivom ulju s alinom koji se rezanjem ili prešanjem razgrađuje u alicin, češnjak ima antibiotičko djelovanje. Ukoliko ne želite koristiti antibiotike, predlažemo vam da iskoristite prirodnu snagu češnjaka. Češnjak će vam pomoći tako što će usporiti rast kolonije bakterija, te će uspješno uništiti viruse i gljivice. Stručnjaci savjetuju konzumiranje od 2 do 5 g svježeg češnjaka dnevno.

Biljka ehinacea je još jedan jako dobar prirodni lijek – Echinacea je ljekovita biljka koja promiče pravilno funkcioniranje imunološkog sustava. Ova biljka djeluje kao antivirusno sredstvo koje pomaže u borbi protiv infekcija te opskrbljuje tijelo s potrebnim antioksidansima čime jača imunitet. Echinacea se posebno preporučuje tijekom zime kao dobra preventiva gripi i prehladi. Istraživanja su pokazala ukoliko se ehinacea upotrebljava u kombinaciji sa C vitaminom mogućnost prehlade se smanjuje za čak 85 posto.

Origano osim što je dobar začin, ima ljekovito djelovanje – Ljekovitost origana, odnosno ulja origana je jako efikasna, a ima antibiotsko djelovanje kao i češnjak. Pored toga, ulje origana je dobro prirodno sredstvo za iskašljavanje i širenje bronha. Dobro je i za liječenje upale sinusa, grlobolje, prehlade i gripe. Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak karvakrol, koji posjeduje nevjerojatna antibakterijska svojstva. Ulje origana ima jako djelovanje na uobičajene patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija.

Ginseng je kod nas slabo poznata biljka, no jako je ljekovit i može se pronaći u biljnim apotekama – Nazivaju ga korijenom života jer prije svega pomaže u potpunom iskorištavanju vitamina i mineralnih tvari u organizmu. Korijen ginsenga sadržava ginsenozide. To su tvari koje podižu opće stanje organizma, pomaže kod upalnih bolesti zglobova, probavnih smetnji, umora, nesanice, djeluje na slabokrvnost. Ginseng će ojačati naš imunitet i ublažiti stres. Korijen ginsenga djeluje na povećanje aktivnosti bijelih krvnih stanica, koje se bore protiv bakterijske i virusne infekcije te tako predstavlja obavezan lijek u borbi protiv gripe i ostalih bolesti koje se javljaju u zimskom periodu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...