Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako liječiti bol u grlu, pečenje i iritacije prilikom gutanja

pečenje u grlu
Foto: Pixabay / Pečenje u grlu

Kako liječiti bol u grlu, pečenje i iritacije pri gutanju, ukratko grlobolju? Zbog čega se javlja grlobolja i kako se liječi?

U hladnim godišnjim mjesecima grlobolje su čest razlog zbog kojeg mnogi posjećuju zdravstvene ustanove, tražeći pregled i savjet svog liječnika. Što kada osjetite pečenje u grlu?

Grlobolja

Grlobolja je problem s kojim se susrećemo, ne jednom, nego više puta godišnje. Česti uzroci grlobolje su virusi, a u tom slučaju grlobolju možete liječiti sami kod kuće. Ipak, bakterijske upale iziskuju liječničku skrb i primjenu antibiotika. Zbog toga je jako važno da se posjeti liječnika za pregled i dogovor o adekvatnoj terapiji.

Kako smo već spomenuli, hladni godišnji mjeseci donose probleme sa grlom, što je razlog da mnogi ljudi posjećuju liječnike. Teško gutanje, promuklost i bolno grlo neki su od simptoma po kojima možete prepoznati upalu grla.

Grlobolja je stanje kada osjećate bol u grlu, pečenje i iritacije prilikom gutanja. Kad govorimo o grlobolji, mislimo na upalu ždrijela, stručno nazvanu faringitis, upalu krajnika, odnosno tonzilitis i upalu grkljana i glasnica, stručno poznato stanje laringitis. Česti uzroci grlobolja su virusi, a tu vrstu možete liječiti sami kod kuće pomoću prirodnih lijekova, poput čajeva i slično, dok druge vrste grlobolje, one izazvane bakterijama ipak trebate liječiti terapijom koju vam propiše vaš osobni liječnik. Terapija koju vam propiše liječnik, za liječenje grlobolje, zahtijeva upotrebu antibiotika. Antibiotike će vam prepisati vaš liječnik, kao i način i dozu kojom ih uzimate. Neopravdano uzimanje tih preparata dovodi do razvoja rezistencije na antibiotike, pa je potreban oprez prilikom provođenja liječenja antibioticima. Slika bakterijske upale grla je specifična, pa se može reći kako je bakterijska upala grla prepoznatljiva po povišenoj tjelesnoj temperaturi i povećanim limfnim čvorovima.

Simptomi upale grla

Da napišemo malo o simptomima upale grla, odnosno grlobolje. Simptomi se razlikuju ovisno o uzroku, no možemo ih navesti i reći da su simptomi upale grla bol u grlu, bol koja se pogoršava gutanjem ili govorom, teškoće prilikom gutanja, suho grlo, bol i otečene žlijezde u vratu, natečeni i crveni krajnici, gnoj na krajnicima, promukli glas i odbijanje hrane.

Infekcije koje se jave na području grla mogu dovesti i do popratnih simptoma poput groznice, kašlja, hunjavice, bolova u tijelu, mučnine i kihanja.

Kada govorimo o grlobolji kod djece, preporuka je Američke pedijatrijske akademije da se dijete povede na pregled kod liječnika ako grlobolja ne prođe s prvim pićem ujutro, ako otežano diše i ima teškoće s gutanjem.

Kod odraslih, prema preporuci Otorinološke akademije, treba potražiti liječničku pomoć kada infekcija usta i ždrijela traje duže od tjedan dana, ako imate teškoća s gutanjem, otežano dišete i teško otvarate usta, imate bol u vratu, osip i tjelesnu temperaturu višu od 38C.

Osim do sada spomenutih virusa i bakterija, koji uzrokuju grlobolju, ovu bolest mogu uzrokovati i neki drugi čimbenici. Tako na primjer grlobolja može biti posljedica alergije, suhog zraka u prostoriji u kojoj boravite, vanjsko zagađenje zraka, disanje na usta, naprezanje mišića grla i još neki slični uzročnici.

Koje su razlike između virusne i bakterijske grlobolje?

Početak grlobolje nastale zbog djelovanja nekih virusa je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo. Povišena tjelesna temperatura je jako visoka kod bakterijske infekcije i opći su simptomi puno izraženiji negoli kod virusnih infekcija. Virusne infekcije grla su karakteristične po izraženim respiratornim simptomima kao što su hunjavica, konjunktivitis, promuklost i kašalj. Kod bakterijske infekcije ždrijelo je izrazito crveno s gnojnim čvorićima i zato je potrebno liječenje antibioticima.

Liječenje grlobolje

Liječenje grlobolje – Kao što smo već napomenuli, ako se radi o bakterijskoj upali grla, terapiju određuje liječnik. Uzima se bris grla te se na temelju antibiograma određuje antibiotik za liječenje grlobolje. Kod virusnih infekcija možete si pomoći i sami uz savjet liječnika ili fitoterapeuta. Preporuka je da se pije dovoljna količina tekućine, vode ili čaja, kako bi grlo ostalo vlažno i da se spriječi dehidracija. Grlo se može ispirati grgljanjem slane vode, potrebno je vlažiti zrak, koristiti razne pastile za grlo te uzimati preparate protiv bolova i temperature ako je potrebno uzimate ibuporfen ili paracetamol.

Kao prvi lijek izbora u terapiji je paracetamol koji možete uzimati četiri puta na dan. Pastile koje možete kupiti u apoteci sadrže antiseptike, a kombiniraju se s drugim antisepticima ili anesteticima jer oni ublažavaju bol. Često im se dodaju biljni ekstrakti, poput islandskog lišaja, mentola ili eukaliptusa, tu je i propolis te razni potrebni vitamini. Iz ovoga možete zaključiti kako se na tržištu nudi zaista veliki broj pastila, pa je bitno da se o odabiru posavjetujete sa svojim liječnikom. Danas preparate za grlo imate i u obliku spreja i otopina za ispiranje grla. Za ispiranje usne šupljine i grgljanje često se koristi čaj od kadulje. To je tradicionalan pripravak koji je izrazito učinkovit u liječenju grlobolje. Isto tako vam u slučaju grlobolje može pomoći i grgljanje antiseptične otopine, poznate kao heksetidin.

Homeopatski preparati za grlobolju

Liječenje grlobolje homeopatskim preparatima – Za liječenje grlobolje mogu vam pomoći i homeopatski preparati. U preparatu za grlobolju imamo pet aktivnih tvari koje zajednički djeluju i uklanjaju simptome. Od crvenila, boli, otečenosti tonzila, nemogućnosti gutanja, pa preko smirivanja samog upalnog procesa. Homeopatski preparati su neškodljivi te su pogodni za primjenu i kod male djece i trudnica. Dobar su izbor za liječenje na prirodan način.

Prevencija

Prevencija kao prva linija obrane – Klice koje uzrokuju virusne i bakterijske infekcije su zarazne. To znači da je najbolja prevencija dobra higijena.

Nekoliko savjeta, kako da izbjegnete grlobolju. Važno je da redovno perete ruke temeljito i često prije jela, nakon kihanja i kašljanja. Izbjegavajte dijeljenje hrane, čaša ili pribora za jelo, u nemogućnosti pranja ruku koristite se antiseptičkim gelovima za suho pranje ruku. Također pazite da dezinficirajte kućanske aparate koji se često dodiruju, tu se misli na telefon, kvake, računalo, a dobro je i da izbjegavate kontakte s bolesnim osobama, izbjegavate pušenje i zadimljene prostorije, a one u kojima boravite trebate da ovlažujete.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...