Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kako liječiti akutni bronhitis kod odraslih i djece?

Hladni dani koji dolaze sa jeseni, sa sobom donose i učestale prehlade i gripu. Ove bolesti nisu naročito opasne, no ukoliko se ne liječe propisno, onda mogu izazvati jače komplikacije.

Jedna od komplikacija, nastalih kao posljedica ne liječenja gripe i prehlade, je akutni bronhitis. Ova bolest najčešće prati prehladu, mada ga mogu uzrokovati i bakterijske infekcije nosa, ždrijela, grla ili dušnika.

Da bi preventivno djelovali, liječnici uvijek prvo kažu da bacite cigarete, a vašu prehranu obogatite pojačanim dozama vitamina C.

Osim vitamina C, tijelu su potrebne i masne kiseline, te drugi vitamini i minerali. Kao što je slučaj sa cigaretama, također treba izbaciti masnu i industrijski prerađenu hranu. U nastavku ovog teksta saznajte kako se liječi bronhitis prirodnim putem.

Prvo ćemo spomenuti simptome po kojima možete prepoznati bronhitis

Iako se simptomi lako prepoznaju, za pravilnu dijagnozu bolesti svakako trebate tražiti stručno mišljenje vašeg liječnika. Nikako se ne oslanjajte na svoje prognoze bolesti, ili liječenja. Liječenje uz pomoć prirodnih lijekova je moguće, ali uz prethodno savjetovanje sa liječnikom.

Koji su simptomi bronhitisa kod odraslih najčešći

Bronhitis se prepoznaje po upali sluznice dišnih putova. Prvi simptomi akutnog bronhitisa jesu uporni kašalj, koji je na početku suh i nadražuje, a kasnije je praćen sekretom. Osim toga, pacijent osjeća hroptanje u grudima, kao i neprijatan osjećaj gušenja, pritisak u predjelu bronhija i pluća, što nerijetko prati i blago povišena temperatura.

Akutni bronhitis kod odraslih prepoznatljiv je po sekretu iz pluća koji je blijedo-žućkaste boje, i povišenoj temperaturi koja ne prelazi 38 C stupnjeva. Oboljeli od akutnog bronhitisa imaju osjećaj umora i opće malaksalosti. Osim kašlja i kihanja, javlja se drhtavica, probadanje u leđima, grčevi u mišićima i slično.

Ovo su gotovo  sigurni znakovi oboljenja poznatog kao akutni bronhitis. Bolest se uspješno liječi mirovanjem, ispijanjem dosta tečnosti, te pravilnom ishranom. Potrebno je uzimati lijekove koji razmekšavaju sekret i nagone na iskašljavanje. Bolest obično prolazi za nekoliko dana, ne ostavljajući posljedice za sobom.

Kako prepoznati akutni bronhitis koji je bakterijski?

U slučaju da ispljuvak promijeni boju i postane intenzivnije žut i gnojan, tada se radi o jakoj bakterijskoj infekciji. Ukoliko primijetite da su vam pluća topla prilikom naprezanja i kašljanja, obavezno to navedite i vašem liječniku. U slučaju bakterijskog bronhitisa liječnik će propisati odgovarajuće antibiotike. Liječenje u tom slučaju može da potraje i više tjedana.

Još malo o akutnom bronhitisu napisat ćemo u nastavku teksta

Akutni bronhitis kod djece i odraslih osoba najčešće nije alarm za uzbunu, ali problem može nastati u slučaju kroničnog oblika bolesti jer tegobe tad obično neće prestati za tek par dana. Akutni bronhitis traje dulje, pa čak i do tri mjeseca. A pojavit će se najmanje dvije godine za redom.

Liječnici smatraju da je glavni krivac za pojavu kroničnog bronhitisa pušenje i izlaganje zadimljenim prostorijama. U slučaju da kašalj traje duže od tri tjedna, obavezno se trebate javiti liječniku opće prakse.

Akutni bronhitis može se liječiti balansiranom ishranom

Akutni bronhitis kod djece i odraslih možete pobijediti uravnoteženom ishranom. To znači da trebate vaš jelovnik obogatiti složenim ugljikohidratima i čistim proteinima, kojih ima u bjelancima i životinjskom mesu bez kožice. Masnu hranu izbjegavajte, kao i crveno meso, te alkoholna i gazirana pića.

Najbolji odabir za vas u trenucima bolesti su svježe voće i povrće. Za bronhitis je najbolje uzimati što više vitamina C, posebno za kronični oblik bolesti. Da bi uspjeli zadovoljiti optimalne količine vitamina C, najbolje je jesti svježe voće i povrće, posebno citruse, kivi, paprike, kupus i drugo zeleno lisnato povrće. Ako koristite povrće iz turšije, prije jela ga potopite u vodu, koja bi trebalo da upije višak soli.

Masna riba i bademi smiruju upalu bronhija

Omega-3 masne kiseline djeluju protuupalno i mogu vam pomoći da lakše dišete. Zbog toga je važno potruditi se da vam se na trpezi bar dvaput tjedno bude masna riba, poput skuše, čije ćete djelovanje pojačati ako je spremite u ljutkastoj marinadi.

Losos i tunjevina također su dobar izbor, jer će ove ribe pomoći za akutni bronhitis.

Bademi su još jedan izvor dragocjenih masnih kiselina, a osim kao grickalica između obroka, mogu se jesti u kombinaciji s ribom.

Najbolji prirodni lijek protiv bronhitisa je pileća juha

Vruća pileća juha, koja se uzima lagano u malim gutljajima, jedan je od najboljih lijekova protiv bronhitisa. Pileće meso bogato je amino-kiselinom cistein, koja se oslobađa kuhanjem i razblažuje sluz u dišnim putovima, smanjuje otok sluzokože i čini iskašljavanje lakšim.

U juhu je najbolje dodati bijeli ili crveni luk i ljuti biber, s obzirom na to da ljuta hrana i začini pomažu u borbi protiv bronhitisa, naročito kroničnog. Naime, komad ljute papričice ili malo senfa pokrenut će lučenje tečnosti u dišnim putovima, što će dovesti do razblaživanja sluzi, a samim tim i lakšeg iskašljavanja.

Poznati narodni lijek protiv laringitisa i bronhitisa

Za uporni kašalj, akutni bronhitis i laringitis ovaj narodni lijek se pokazao kao izvanredno rješenje. Koristite ga nekoliko dana i rezultati neće izostati.

Prokuhajte šalicu mlijeka i pustite da se malo ohladi. Nakon toga, u šalicu dodajte punu žlicu meda i jednu žlicu maslaca. Sve dobro izmiješajte i zatim mješavini pridodajte četvrt žličice sode-bikarbone i jedno žumance koje ste prethodno umutili.

Ovaj prirodni lijek se pokazao jako efikasnim u zaustavljanju i onog najupornijeg kašlja. Osim toga, dobro će doći u slučaju laringitisa i akutnog bronhitisa kod djece i odraslih osoba. Preporučuje se da ga uzimate pet dana za redom, dok upala traje i to obavezno pred spavanje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...