Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Jeste li znali da dojenje održava tlak majkama niskim?

Majke koje doje svoje bebe šest mjeseci nakon poroda imaju jaču zaštitu od razvijanja hipertenzije kasnije u životu.

Istraživači koji su radili ova istraživanja ističu kako njihovo otkriće nije dokazalo da je dojenje glavni razlog za zdraviji tlak nego se samo može pridodati velikom broju istraživanja koja su ustanovila mnoge dobrobiti dojenja ne samo za bebe nego i za majke.

Općenito govoreći, liječnici svakako preporučuju majkama da doje svoje bebe prvih šest mjeseci, a sljedećih pola godine da kombiniraju dojenje i krutu hranu.

Naime, oni smatraju kako majke dojenjem mogu zaštititi djecu od određenih tegoba. Dojenje je važna javnozdravstvena strategija kojom se sprečavaju dječja i majčina oboljenja i mortalitet beba.

Majčino mlijeko sadrži optimalne hranjive sastojke potrebne u prvim mjesecima bebina života te smanjuje rizik od akutnih i kroničnih dječjih bolesti. Tako, majčino mlijeko ojačava bebin imunitet i smanjuje opasnost od astme. Majčino mlijeko bebu štiti i od gastroenteritisa i ekcema, te osigurava pravilan razvoj bebine čeljusti. Ono smanjuje rizik od iznenadne dojenačke smrti, šećerne bolesti, bolesti srca, visokog tlaka i još mnogih problema kojima su izložene bebe koje ne doje majčino mlijeko.

Osim što majkama pomaže lakše skinuti trudničke kilograme, dojenje ih može zaštititi od hipertenzije kasnije u životu, dijabetesa te povišenog kolesterola.

Istraživači Univerziteta Sjeverne Karoline su proučavali 56.000 žena – majki. One žene, koje su dojile barem šest mjeseci bile su manje sklone razvijanju hipertenzije 14 godina kasnije u životu, u odnosu na majke koje su svoje bebe hranile na bočicu.

Nakon što su u obzir uzeli faktore poput prehrane, tjelovježbe ili navike pušenja, istraživači su zaključili kako su ispitanice koje nisu dojile ili su pak dojile samo tri mjeseca 25 posto sklonije razvijanju hipertenzije nego žene koje su dojile godinu dana.

S jedne strane, moguće je da je neki drugi faktor osim dojenja doprinio zaštiti od povišenog tlaka, isto tako je moguće i da je ova povezanost između majke i djeteta utjecala na žene. Naime, studije su pokazale kako hormon oskitocin, koji se otpušta za vrijeme dojenja, dugotrajno utječe na krvni tlak žena.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...