Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ječmenac na oku: Kako se riješiti ječmenca?

ječmenac na oku
Ječmenac

Ako imate malu crvenu kvržicu unutar ili izvan vašeg kapka, vjerojatno imate ječmenac na oku. Iako izgleda kao bubuljica i može biti prilično bolan, sam ječmenac obično ne uzrokuje ozbiljna medicinska stanja i ne utječe na vaš vid.

Do ječmenca dolazi kada se područje na podnožju vaših trepavica ili jedne od žlijezda duž kapaka začepi ili nadraži – slično kao što se kožna žlijezda na vašem licu koja postaje začepljena i razdražena pretvara u bubuljicu.

Ljudi ječmenac obično dobivaju samo na jednom kapku, ali ih ponekad možete istodobno dobiti na oba oka. Ječmenac može biti jednokratna stvar, ali kod nekih je osoba sklon ponavljanju.

Ječmenac na oku, simptomi i prirodni lijek.

Ječmenac (hordeolum) je crvena izraslina slična bubuljicama, koja se formira na vanjskom rubu kapaka. Vaši kapci imaju puno sitnih lojnih žlijezda, osobito oko trepavica. Mrtva koža, prljavština ili nakupine loja mogu začepiti ili blokirati ove male rupe. Kada je žlijezda blokirana, bakterije mogu rasti i uzrokovati nastanak i razvoj ječmenca.

Ječmenac na oku: Simptomi

Kada dobijete ječmenac, prvi simptomi koji osjećate najčešće su crvenilo ili osjećaj neugode blizu vašeg kapka.

Evo i drugih znakova:

 • Crvena izraslina s malom tvrdom točkom u sredini
 • Osjećaj da imate nešto u oku
 • Vaše oko je osjetljivo na jarko svjetlo
 • Imate krmelje duž kapka
 • Osjećate iritaciju i svrbež oko očiju
 • Vaše oko dodatno suzi

Liječiti ječmenac na oku možete…

Nakon nekoliko dana, većina ječmenaca nestaje sami od sebe. Ali čišćenje vam može pomoći ubrzati njegovo nestajanje.

Sami možete napraviti nekoliko stvari kako biste se brže riješili ječmenca:

 • Namočite čisti ručnik u toploj vodi i stavite ga preko ječmenca (najprije operite ruke). Činite to 5 do 10 minuta nekoliko puta dnevno. Nježno masirajte područje dok se tkanina nalazi preko vašeg oka.
 • Očistite kapak vatenim štapićem natopljenim razrijeđenim dječjim šamponom (“bez suza”) svakih dan ili dva. Nemojte koristiti redoviti sapun ili šampon – peći će.
 • Čuvajte lice i oči vrlo čistima i riješite se bilo kakvih prljavština i krmelja koje vidite oko očiju.
 • Budući da ječmenac izgleda kao bubuljica, možda ga poželite istisnuti. Nemojte to raditi. To može pogoršati stvari.
 • Ako je ječmenac bolan, možete pokušati ublažiti bol ibuprofenom (Advil ili Motrin).
 • Nemojte nanositi šminku na oči i prebacite se na naočale ako nosite kontaktne leće. Nakon što izliječite ječmenac, provjerite jeste li dobro očistili i dezinficirali svoje kontaktne leće. Najbolja solucija bi svakako bila da stavite novi par leća.

U nastavku smo napisali načine kako da ubrzate proces ozdravljenja ako imate ječmenac.

 1. Koristite tople obloge

Topli oblog je najučinkovitiji način liječenja ječmenca. Toplina pomaže rastopiti sekret koji nakon toga sam izlazi na površinu.

Namočite čistu tkaninu toplom vodom. Provjerite je li voda previše vruća.

Iscijedite tkaninu tako da je vlažna, ali da ne kaplje. Zatim ju nježno stavite iznad oka oko 5 do 10 minuta. To možete učiniti 3 do 4 puta dnevno.

Nemojte stiskati ili pokušati probiti ječmenac.

 1. Očistite kapke blagim sapunom i vodom

Izaberite šampon za bebe (“no tears”) i pomiješajte ga sa malo tople vode. Nježno brišite kapke pomoću pamučne tkanine ili gaze. To možete raditi svaki dan sve dok ječmenac ne nestane.

Čišćenje kapaka također pomaže u sprječavanju nastajanja budućih ječmenaca.

Druga mogućnost je korištenje slane otopine. To može pomoći u drenaži i razbijanju bakterijskih membrana.

 1. Koristite vruću čajnu vrećicu

Umjesto korištenja toplih tkanina, možete koristiti i toplu vrećicu od čaja. Crni čaj djeluje najbolje jer pomaže smanjiti oticanje i ima neka antibakterijska svojstva.

Zakuhajte vodu i stavite vrećicu od čaja u šalicu, kao da ćete piti čaj. Neka čaj stoji oko jedne minute. Pričekajte dok se čajna vrećica ne ohladi dovoljno da ju možete staviti na oko, a zatim ju držite 5 do 10 minuta. Koristite zasebne vrećice za svako oko.

 1. Uzmite lijek protiv bolova

Uzmite ibuprofen ili acetaminofen (Tylenol) kako biste olakšali bol. Slijedite upute na pakiranju kako biste bili sigurni da uzimate točnu dozu. Ako ječmenac izaziva ozbiljnu bol i ometa vašu svakodnevnu aktivnost, posavjetujte se s liječnikom.

 1. Izbjegavajte korištenje šminke i nošenja kontaktnih leća

Izbjegavajte upotrebu šminke ako imate ječmenac. Šminka može još više iziritirati oko i tako usporiti proces ozdravljenja. Također možete prenijeti bakterije na svoju šminku i proširiti zarazu na drugo oko.

Redovito perite četkice za nanošenje šminke i bacite proizvode koji su stariji od tri mjeseca.

Ako nosite kontaktne leće, prebacite se na naočale sve dok ne izliječite ječmenac. Bakterije iz ječmenca mogu prijeći na kontaktne leće i tako proširiti upalu.

 1. Koristite antibiotske masti

Možete kupiti mast za liječenje ječmenca bez recepta u vašoj ljekarni. Da biste koristili ovu mast, podignite kapak bolesnog oka i nanesite oko četvrtine centimetara masti unutar kapka.

Izbjegavajte korištenje topikalnih steroida. Mogu uzrokovati nuspojave. Provjerite je li bilo koji proizvod koji koristite napravljen za upotrebu u oku ili na oku. Također, malo je dokaza da antibiotske kapi za oči zapravo funkcioniraju u liječenju ječmenca.

 1. Masirajte područje za poticanje drenaže

Možete masirati  područje u kombinaciji s brisanjem kapka za poticanje drenaže. Lagano masirajte područje čistim rukama. Jednom kada izađe sekret, čuvajte površinu oka čistom i izbjegavajte dodirivati ​​oči. Prestanite masirati ako masaža izaziva bol ili neugodu.

 1. Obratite se liječniku

Vaš liječnik također može propisati antibiotsku kremu za liječenje infekcije. Za liječenje upale, može vam dati i injekciju steroida kako bi se smanjilo oticanje. Ponekad se ječmenci  moraju profesionalno isušiti, osobito ako su unutarnji ili utječu na vaš vid.

Kada je potrebno obratiti se liječniku?

Ne biste trebali tražiti pomoć liječnika kada dobijete ječmenac osim u slijedećim slučajevima:

Upala se ne smanjuje nakon nekoliko dana, ili se pogoršava.
Oči vas jako bole (ne samo kapci).
Ne možete dobro vidjeti.
Vaš kapak je natekao, postaje sve crveniji i neće se potpuno otvoriti.
Stalno dobivate ječmenac.
Ako ječmenac ne prođe sam od sebe ili ako imate poteškoća s vidom, vaš liječnik vam može dati antibiotsku kremu ili ga isušiti.
Ako često dobivate ječmenac, perite kapke svakih nekoliko dana s razrijeđenim dječjim šamponom ili upotrijebite piling.

Dali se ječmenac može istisnuti?

Nemojte istiskivati niti grubo dirati ječmenac. Moglo bi se činiti primamljivo, ali istiskivanje će osloboditi sekret, a to može proširiti infekciju. Posjetite liječnika ako se ječmenac nalazi na unutarnjoj strani očnog kapaka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...