Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Je li kolagen za kožu i kosu zaista potreban suplement?

malinca iskustva
Foto: Pixabay / Njega kože

Današnja industrija ljepote vrlo je zbunjujuća i kompleksna. Ponekad samo želimo saznati dobrobiti nekog aktivnog sastojka, proteina ili minerala, a završimo u višesatnim istraživanjima koja ne urode nikakvim plodom. Prekomplicirana terminologija i nepraktični savjeti nikome ne idu u korist te ćemo zato danas, na jednostavan i edukativan način, naučiti nešto o jednom od najbitnijih proteina u našem tijelu. U pitanju je, naravno, kolagen.

Što je uopće kolagen i gdje ga možemo naći?

Kad čujete riječ kolagen, znate da se radi o sastavnici ljudskog i životinjskog organizma, ali vjerojatno ne znate o čemu se točno radi. To je jedan od najzastupljenijih proteina u našem tijelu te čini oko trećinu proteina koji nas grade. To zvuči kao mnogo, ali nalazi se u svim fizički velikim i anatomski opširnim sustavima – kosti, koža, tetive, mišići. 

Kolagen generalno dijelimo na endogeni, onaj koji je već sintetiziran u nama, te egzogeni, odnosno onaj koji možemo dodatno unijeti kroz razne suplemente. Ovaj je protein poprilično jak, vlaknast, ali i fleksibilan. Postoji 16 različitih podvrsta te svaka podvrsta ima svoju posebnu funkciju i strukturu, no o tome više na satu biologije.

Za što je kolagen točno zadužen i što ako smo u deficitu?

Zanimljiva je činjenica da određena vlakna kolagena, ovisno o tipu i konstrukciji, mogu biti čvršća od čelika u istoj gramaži. Zbog toga je dobro što je kolagen naš gradbeni materijal i izuzetno smanjuje mogućnost bilo kakve ozljede u našoj svakodnevici.

Nalazi se u koži, no njegova se koncentracija vidno smanjuje staranjem, osobito nakon 25. godine nadalje. Genetskim mutacijama, pušenjem te pretjeranim izlaganjem UV svjetlu pomalo gubimo moć sinteze ovog proteina. I ne samo zbog toga – smanjenje kolagena je dio prirodnog procesa starenja koje, nažalost, doleti svakoga od nas. Naše bi ga tkivo trebalo bez vanjskih suplemenata stvarati u procesu obnavljanja tkiva, kako vanjskih tako i unutarnjih, ali ta efektivnost često nije ni blizu optimalnoj.

Zanimljivo je da se u medicini koristi na ranama, s obzirom da je “magnet” za nove stanice kože koje pomažu u zacjeljivanju kože. Ako želimo da se naša koža regenerira, tad moramo imati fibroblaste, vrstu vezivnog tkiva gdje se stvaraju nove stanice. Fibroblasti nastaju uz pomoć tog proteina, što znači da bez njega nema obnove.

S obzirom na to da se nalazi u našim kostima, tetivama i mišićima, ali i kosi te posteljici, on je na neki način “nosioc” naših pokreta i promjena. Ako ga nema dovoljno, proces regeneracije postaje spor i manje efektivan, odnosno nije dovoljno hranjiv. Kvaliteta hrskavice pada što uzrokuje artritis, bolne zglobove i smanjenu pokretnost. Naši mišići postaju manje fleksibilni i otporni, naša kosa je krhka, a kosti su sklonije pucanju.

Lako se ovi kompleksniji problem manifestiraju daleko rjeđe, prvi znakovi deficita asu:

  • tanki nokti koji lako pucaju,
  • beživotna kosa koja se slama tijekom češljanja
  • te koža koja gubi elasticitet, gipkost i sjaj.

Kolagen za kožu – mladolikost zauvijek

Suplementirati kolagen za kožu i poboljšanje njene kvalitete izuzetno je dobra ideja. Ubrzavanje procesa stvaranja novih stanica bitna je misija u održavanju mladolikog izgleda, pogotovo kad uzmemo u obzir da nam nakon 30-e godine treba duplo duže da obnovimo gornji sloj kože.

Iako mnogi proizvođači u industriji ljepote danas proizvode kreme i serume s tim proteinom, on se daleko bolje upija i produktivnije iskorištava oralnom uporabom – kao prah, kapsula ili nešto treće.

Koja koža treba kolagen kao dodatak?

  • Koža bez sjaja,
  • umorna koža,
  • koža koja visi i nema gipkost,
  • te koža koja je puna malih, lokalnih bora.

Ako ste zainteresirani za uzimanje kolagena u obliku dodatka prehrani, možete očekivati odlične rezultate sa proizvodom Kolagen UP unutar 15 dana. Osjetit ćete promjene. Koža će biti mekša i hidratizirana zbog opskrbe važnim hranjivim tvarima koje su joj potrebne da bi mogla istinski zablistati svojom prirodnom ljepotam. Taj proizvod je vaša najbolja, znanstveno poduprijeta šansa da održite mladolik izgled.

Kolagen za kosu – volumen bez truda

Kolagen za kosu također je koristan supplement. Ovaj je protein pun amino kiselina koje grade keratin, glavni protein naše kose. Osim toga, on je antioksidans koji može pomoći u bilo kakvoj mutaciji stanica koja je nastala na ili u vašoj koži, pa tako i na tjemenu, gdje mutacije folikula kose dovode do ispadanja ili prestanka proizvodnje novih vlasi. Veća količina kose i manje ispadanje znače samo jedno – veći i podatniji volumen.

Imajte na umu da su njegove molekule dosta velike te da se kolagen za kosu mora uzimati oralno, a ne u obliku šampona ili nekih drugih, sličnih pripravaka.

Kolagen za nokte – čvrstoća i nahranjenost

Nokti su u svom sastavu slični kosi – radi se o tvrdom keratinu. Za keratin već znamo da koristi iste aminokiseline kao taj protein, stoga je kolagen za nokte dobar način da ubrzate njihov rast i kvalitetu.

Ako suplementirate kolagen za nokte, možete ubrzati rast za 12% i smanjiti mogućnost slamanja za 42%. Ovo je dokazalo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Cosmetic Dermatology.

Možemo li efektivno suplementirati kolagen?

Izvana nikako. Njegove molekule ne mogu se dobro upiti kroz kožu te zato nema smisla koristiti kreme, šampone, balzame i slične pripravke koji se reklamiraju kao “prenositelji kolagena”. Najefektivniji način, jedini koji doktori i znanstvenici danas podržavaju, jest oralno uzimanje praha ili kapsula.

Vegansko rješenje za ljepotu i druge probleme

Po prvi put se na hrvatskom tržištu pojavila novost koja je potpuno veganska, prirodna i osigurava da tijelo ubrzava stvaranje ovog važnog strukturnog proteina, koji je nedavno postao prava zvijezda.

Riječ je o proizvodu Kolagen UP, koji je lansiran u tvrtki Malinca. Iskustva korisnika Malinca proizvoda jaok su dobra, pa da bolje opišemo ovaj konkretni proizvod. Sadrži esencijalne aminokiseline poput lizina, prolina i glicina u čistom obliku, zbog toga ih tijelo ne treba razgraditi. Za razliku od velike većine prehrambenih dodataka, sadrži i prirodne biljne ekstrakte koji pomažu i podržavaju tijelo da lakše i bolje funkcionira. Dakle, Kolagen UP je izvrstan izvor vitamina C – to je ekstrakt šipka, a proizvod sadrži i ekstrakt zelenog čaja i bambusa te ekstrakt sjemenki pšenice, patentiran pod imenom CERAMOSIDESTM.

Uz pomoć proizvoda Kolagen UP, ne trebaju vam nikakvi dodaci napravljeni od životinjskog otpada, jer će prirodni sastojci u njemu osigurati visoku razinu ovog posebnog proteina u tijelu, a koža glatku i lijepu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...