Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Jabukov ocat protiv akni – Priprema domaćeg octa i korištenje za njegu kože

Jabukov ocat je stari i dobro provjereni prirodni lijek protiv akni i bubuljica. Nakon što naučite pripremiti sebi prirodni jabukov ocat, pročitajte kako ga možete koristiti protiv bubuljica.

Prvo ćemo vam dati upute kako da sami sebi napravite prirodni jabučni ocat.

Jabučni ocat ne morate raditi od cijelih jabuka, nego možete iskoristiti dijelova jabuka koji su ostali od kolača, kao i koru ako znate da nisu špricane. Kada koristite cijele jabuke, očistite ih od središnjeg dijela i narežite na srednje velike komade. Jabuke očistite od oštećenja i nemojte koristiti gnjile dijelove.

Komade jabuka valja staviti u veću staklenku i napuniti ju malo više od polovine. Ako nemate veliku staklenku možete jabuke staviti i u manje teglice no zbog čestog miješanja tijekom fermentacije koja traje i po par mjeseci jednostavnije je imati sve u jednoj posudi.

Staklenke trebate oprati i sterilizirati kao da pripremamo pekmez. Jabuke zalijte vodom da ih voda sasvim prekrije. Voda može biti prokuhana pa ohlađena ili filtrirana. Svakako treba dodati šećera u količini otprilike pola šalice na 2 litre vode. Šećer valja otopiti u vodi kojom zalijete jabuke. Osim bijelog šećera možete dodati i smeđi šećer ili pak med.

Staklene posude nemojte zatvarati poklopcem nego ih prekrijte gazom kako bi jabuke disale. Tako pripremljene teglice stavite na tamno i toplo mjesto otprilike 2 do 3 tjedna. Nakon tog razdoblja, jabuke valja procijediti i odbaciti, a tekućinu vratiti u teglice i opet pokriti istom gazom. Slijedećih 4 do 6 tjedana potrebno je ocat povremeno promiješati.

>> Jabučni ocat

Kada postanete zadovoljni s kiselošću octa možete ga prebaciti u boce s čepom i početi koristiti.

Tako pripremljeni jabučni ocat bit će mutan i imat će talog na dnu boce, no to je čar nefiltriranog jabučnog octa koji u sebi sadrži voćne enzime i korisne mikroorganizme. Bijeli talog s površine octa može se sačuvati u posebnoj staklenki s malo octa pa ga dodati iduće godine prilikom pripreme octa kako bi ubrzali postupak. Ukoliko ocat želite filtrirati, prvo ga procijedite kroz gazu i pokušajte nabaviti filtar papir i profiltrirati ga kroz njega uz pomoć lijevka.

Sada pročitajte na koji način ocat pomaže da uklonite bubuljice

Da bi pripravili rastvor za tretiranje kože na licu slijedite upute: Potrebno je kratko prokuhati pola litre vode, a kada se prokuhana voda potpuno ohladi u nju dodati jednu žlicu jabučnog octa.

Ovim rastvorom (pomoću vate), svaku večer namažite lice (ako je potrebno i druga mjesta na tijelu).

Jabučni ocat zahvaljujući svojim antiseptičkim svojstvima sprječava razvoj bakterija.

Ovaj prirodni preparat jako je dobar za još mnoge stvari, pa slobodno na našem portalu pronađite i ostale članke na temu jabučni ocat. Vjerujemo da ćete pronaći zanimljive stvari o njemu, te da će vam pomoći ako imate nekih problema sa zdravljem.

Svakako sebi pripremite ocat, da ga imate doma, jer vam može zatrebati u mnogim prilikama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...